OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  28.07.2022 13:59:12

Rakušané se těší po pandemii na dovolenou, budou ale šetřit

Nálada na cestování je i přes obavy z rusko-ukrajinské války nebo nové šíření covidu-19 mezi Rakušany dobrá. S ohledem na zdražovaní však hraje nicméně v uvažování, jak volno s nejbližšími v létě strávit, finanční aspekty stále větší roku. I tak jsou zahraniční cesty stále více v kurzu.

Během třetího koronavirového roku se Rakušanům vrátila chuť na pořádnou letní dovolenou. Podíl těch, kteří se na ni chystají, je nyní nad úrovní uplynulých 2 let. Podle ankety uskutečněné mezi rakouskou populací až po začátku války na Ukrajině výzkumnou agenturou Gallup uvedla polovina obyvatel, že už plánují letní dovolenou, zatímco před rokem to bylo jen 37 % a před 2 lety jen 36 %. Dalších 18 % je letos dosud nerozhodnutých. Třetina Rakušanů letos nikam nepojede. Obzvláště silný cestovatelský apetit vykazuje mladá generace do 30 let, kde si pořádnou dovolenou letos dopřejí bezmála dvě třetiny dotázaných (61 %), zatímco v předchozích dvou letech to bylo podstatně méně (2021: 37 %; 2020: 32 %). Bezmála třetina těch, co rozhodně na dovolenou chtějí jet, si už také cestu rezervovala (31 %).

Střídmější výdaje

Hlavní roli v plánování letošní dovolené hrají u Rakušané peníze. Zatímco v posledních 2 letech u těch, kdo nechtěli nikam na dovolenou cestovat, byly finanční důvody pro rozhodnutí zásadní ve třetině případů, letos mají význam pro takové rozhodnutí už u 53 %.  Letos má premiéru ještě další důvod: 15 % těch, co zůstanou v létě 2021 doma, vyslovilo obavu z rozšíření rusko-ukrajinského konfliktu. A čtvrtina Rakušanů, kteří nikam na dovolenou nepojedou, nemá na cestování náladu kvůli strachu z nákazy koronavirem (letos 25 %, ještě loni 35 %).

Podíl rakouských rekreantů, kteří mají nyní k dispozici na dovolenou méně peněz než před koronavirovou krizí, vzrostl meziročně z 25 % (2021) na nynějších 33 %. Kvůli nedostatku financí dochází i k přeskupení priorit. Dovolenkové aktivity spojené s výdaji letos ztrácí na významu. Pro více než třetinu (38 %) těch, jež si alespoň čas od času dopřejí letní dovolenou, se stávají noční život a zábava méně důležitými. 36 % připouští méně zájmu o nakupování během dovolené, 23 % méně zájmu o gastronomické zážitky a 22 % má menší chuť navštěvovat kulturní a umělecké stánky a události. Také menší motivace byla zaznamenána u vyznavačů dobrodružných a poznávacích dovolených: dosavadní zaměření pro ně má menší relevanci než před pandemií. Od roku 2020 vedou žebříček priorit na dovolené čas strávený s rodinou nebo přáteli, příbuznými a známými, dále příroda, zdraví a uvolnění či zklidnění.

„Touha cestovat tento rok podstatně vzrostla. Ani ukrajinská válka, ani stoupající ceny v současné době neodrazují Rakušany od plánů na letní dovolenou. Také covid či omikron už není takovým strašákem. Všeobecné zdražování se pravděpodobně projeví s úspornějších formách a podobách dovolené. Rekreanti se budou snažit redukovat hlavně náklady na gastronomii, nakupování a volnočasové aktivity. Ale lidé si přejí raději skromnější letní dovolenou než žádnou. Je možné, že odpovědí na inflaci bude méně cest uskutečněných během roku, protože více než pětina respondentů připustila, že chce z finančních důvodů cestovat méně,“ shrnula hlavní poznatky ze studie Andrea Fronaschütz, vedoucí Gallup-Institut Rakousko.

Podobně jako v roce 2020 chce 50 % Rakušanů, kteří plánují letní dovolenou, na ní strávit jeden týden. Čtvrtina hodlá pobýt na cestách 2 týdny a 14 % dokonce hledí vstříc ještě delší dovolené. Naopak 11 % oslovených bude na dovolené jen krátce (1-3 dny).

Zahraniční cesty slaví comeback

Více než polovina respondentů, jež chtějí jet na letní dovolenou, hodlá vyjet za hranice Rakouska. V roce 2020 byl tento podíl jen 28 %. Z těch, kdo pojede do zahraničí, zůstane 88 % během hlavní dovolené na evropském kontinentu, popřípadě v nejbližších zemích. 12 % cestovatelů se vydá naopak dál do světa. Třetina Rakušanů, kteří plánují letní dovolenou, zůstanou během ní v tuzemsku. V roce 2020 chtělo dovolenou doma strávit ještě 57 % Rakušanů. Mezi nejoblíbenější tuzemské dovolenkové aktivity patří koupání v jezerech a pobyt v horách, což zůstává během let nezměněno.

Cestování po Rakousku znamená pro většinu z nás svobodu. Po omezeních a jednotných požadavcích pro všechny chtějí lidé opět rozšířit svůj rádius pohybu, vybřednout ze všedního dne a získat nové dojmy a zážitky. To platí obzvláště pro mladší věkové segmenty a cílové skupiny. Boom domácí turistiky šel v minulých 2 letech na vrub především pandemii. Nyní je ale třeba vyčkat, jak se projeví v příštích týdnech v možnostech cestovat válka na Ukrajině a zvyšující se inflace,“ shrnula hlavní faktory Andrea Fronaschütz.

Zdroj:
www.gallup.at/fileadmin/documents/PDF/marktstudien/2022/PA_Gallup_Sommerurlaub_2022_Sparsam_reisen_07042022.pdf

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688