Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Osobní finance  |  14.07.2022 14:19:40

Milostivé léto začne platit od září! Lidé se mohou zbavit dluhů u veřejnoprávních institucí bez navýšení od 1.9. do 30.11.

14. 7. 2022

Milostivé léto je zpět! Novela exekučního řádu umožní lidem v exekuci zbavit se natrvalo svých dluhů u veřejnoprávních institucí. Tato jedinečná možnost bude platit od 1. září do 30. listopadu tohoto roku. Přinášíme návod, jak zjistit, zda mám na oddlužení nárok a jak o něj požádat.

V Královéhradeckém kraji působí řada občanských poraden, jejichž odborníci dokáži rychle a srozumitelně poradit nejen s řešením dluhů a vyplněním dokumentům potřebným pro oddlužení. Jejich pobočky naleznete v řadě měst v regionu. Seznam poraden naleznete na webové stránce: bit.ly/pomoc-s-dluhy

 

Dále přinášíme základní otázky a odpovědi, tak jak je připravil exekuční poradce Člověka v tísni. Podrobnosi naleznete na stránce: milostiveleto.cz

Co je milostivé léto?

 

Jde o šanci, jak se zbavit některých exekucí tím, že zaplatíte původní dluh navýšený o administrativní poplatek a stát vám odpustí veškeré sankce, úroky z prodlení a další náklady. Dluh, který exekutor vymáhá, se díky tomu může výrazně snížit.

Kterých exekucí se milostivé léto týká?

 

Jde o exekuce, kde věřitelem je veřejnoprávní subjekt. Jde zejména o dluhy na zdravotním pojištění, regulační poplatky v krajských či městských nemocnicích, nezaplacené pokuty či koncesionářské poplatky a další. Může jít také o dluhy za jízdu načerno, dluhy za nájem v obecním bytě, dluhy vůči některým dodavatelům energií (například ČEZ) a nedoplatky za odvoz odpadu.

Na které exekuce se milostivé léto naopak nevztahuje?

 

Milostivé léto není možno použít v případech, kdy je oprávněným soukromý subjekt. Týká se to zejména bankovních i nebankovních půjček, dluhů u telefonních operátorů nebo dluhů na nájmu, je-li majitelem nemovitosti soukromý subjekt. Milostivé léto nelze použít také v případech, kdy původní dluh odkoupil soukromý subjekt, a také v situacích, kdy exekuci nevymáhá soudní exekutor, ale příslušný úřad v daňovém a správním řízení.

Mohu v rámci milostivého léta vyřešit více exekucí?

 

Ano, počet exekucí, u nichž lze odpustit příslušenství, není nijak omezen. Podmínkou je, aby jednotlivé exekuce splňovaly všechny náležitosti (viz předchozí body).

Kolik musím doplatit?

 

Aby mohla být exekuce ukončena, musíte exekutorovi zaplatit dosud neuhrazenou dlužnou jistinu (původní dlužnou částku) a jednorázový poplatek 1 815 , který představuje náhradu nákladů exekutora. Výši dlužné jistiny vám sdělí exekutor.

Nemám dost peněz. Mohu zaplatit exekutorovi ve splátkách?

 

To bohužel není možné, exekutorovi je třeba zaplatit dlužnou jistinu naráz, jinak nemůže být příslušenství odpuštěno.

Jak zjistím jméno svého exekutora?

 

Jméno soudního exekutora najdete v některém z dokumentů o exekuci. Může to být pověření exekutora, exekuční příkaz nebo výzva exekutora. Pokud si jménem exekutora nejste jistí, zavolejte na helplinku organizace Člověk v tísni 770 600 800.

Jak zjistím spisovou značku svojí exekuce?

 

Spisovou značku najdete v exekučním příkazu. Pokud exekuční příkaz nemůžete najít, spisové značky zjistíte z Centrální evidence exekucí. Výpis lze pořídit buď on-line nebo na prostřednictvím Czech POINTu, tedy na poště nebo na obecním úřadu. Počítejte s tím, že výpis z CEE je zpoplatněn částkou 60 za každý dotaz. Pokud nevíte, jak postupovat, zavolejte na helplinku organizace Člověk v tísni 770 600 800.

Kolik mám času?

 

Možnost ukončení exekucí splacením dlužné jistiny je časově omezená, začíná 1. září 2022 a končí 30. listopadu 2022. Žádost exekutorovi o vyčíslení dlužné jistiny je třeba poslat do 15. listopadu, jinak není garantováno, že odpoví včas.

Mohu využít milostivé léto, pokud jsem v oddlužení (neboli v insolvenci)?

 

Ne, lidé v oddlužení nemohou milostivé léto využívat, protože by tím zvýhodnili jednoho z věřitelů.

Exekutorovi jsem odeslal žádost o vyčíslení dlužné jistiny, ale nedostal jsem odpověď. Co teď?

 

Exekutor má na odpověď 15 dnů od doručení. Pokud se s odpovědí opozdí, lhůta k úhradě dluhu se prodlužuje na 5 dnů od doručení odpovědi exekutora. To ovšem platí pouze v případě, že jste žádost exekutorovi zaslali do 15. listopadu. Pokud bude exekutor odpovídat e-mailem, nezapomeňte zkontrolovat schránku s nevyžádanou poštou. Pokud potřebujete podrobnější informace, zavolejte na helplinku organizace Člověk v tísni 770 600 800.

Exekutor nechce moji exekuci ukončit, přestože jsem zaplatil dlužnou jistinu i poplatek. Jak mám postupovat?

 

Důvodů může být více a je třeba znát podrobnosti. Zavolejte na helplinku organizace Člověk v tísni 770 600 800.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688