mzv.cz (MZv ČR)
Energie  |  13.07.2022 17:06:01, aktualizováno 20:23:09

Estonsko chce do roku 2030 skokově zvýšit produkci svých větrných elektráren (13.7.2022)


Do konce dekády se výroba energie z větru v Estonsku skokově a několikanásobně zvedne: Soukromí investoři připravují nové projekty s celkovým výkonem vysoce přes tisíc megawattů. Českým firmám se tak nabízí zajímavá příležitost účastnit se tohoto boomu formou subdodávek pro vznikající větrné parky.

V současnosti se v Estonsku otáčí sto čtyřicet pět větrných turbín s instalovaným výkonem 320 MW, podíl větru na skladbě energie z obnovitelných zdrojů v Estonsku převyšuje 51 %.

Většinu z instalovaných větrných farem provozuje Enefit Green AS, dceřiná společnost mezinárodní korporace Eesti Energia. Firma v současnosti buduje hybridní park vyrábějící elektřinu z větru a slunce v regionu Ida-Virumaa, který bude spuštěn v roce 2023. Větrná farma bude mít výkon 21 MW, solární park bude mít 32 MW. Dalším významným hráčem v tomto sektoru je firma Utilitas. Firma společně se společností Graanul Mets, největším soukromým vlastníkem půdy v Estonsku, plánuje výstavbu více než 100 míst pro nové větrné turbíny s odhadovaným celkovým výkonem přes 500 MW.

Parky vzniknou také v Baltském moři

Největší pozornost se ovšem upírá k instalacím v příbřežních vodách Baltského moře. Jestliže výkon pevninských parků vyroste na tisíc megawattů, projekty instalované v moři počítají rovnou s výkonem tisíc pět set megawattů. Postupně mají vzniknout hned tři velké offshore projekty s celkovou kapacitou 1490 MW: 700 MW dodá projekt poblíž ostrova Hiiumaa od Nelja Energia, 600 MW projekt v Rižském zálivu od Eesti Energia a 190 MW farma poblíž západního pobřeží Estonska od Neugrund OÜ. Pokračuje také příprava estonsko-lotyšského projektu příbřežní větrné farmy ELWIND, v současné chvíli vzniká studie proveditelnosti, která předloží návrh nejlepšího umístění větrného parku.

V souvislosti s rozvojem příbřežních větrných parků se dozorčí rada přístavní společnosti Tallinna Sadam rozhodla investovat 53 milionů eur do vybudování nového 310 metrového přístavního mola v přístavu v Paldiski. Nový přístav bude dokončen do roku 2025. Nové molo zajistí kapacitu přístavu pro přijímání vysoce ponorných speciálních plavidel pro stavbu pobřežních větrných farem a přepravu komponentů větrných turbín.

Příležitosti pro české firmy

Veškeré připravované projekty budou kromě samotných turbín vyžadovat širokou škálu dalších dodávek včetně řešení přepěťové ochrany, kabelové instalace, rozvodných sítí, řídících a monitorovacích systémů a systému propojení s elektrickou sítí na pevnině. Větrné parky budou kromě samotné elektroinstalace vyžadovat také stavební, průzkumné a udržovací práce, dodávky řešení pro řízení a management parku, sledování výkonu, mapování mořského dna či zabezpečení provozu v okolí parků. Česká republika v tomto ohledu může nabídnout řadu špičkových a inovativních řešení. Zásadním tématem v estonské veřejné debatě samozřejmě zůstává také otázka dopadu na životní prostředí v zemi, poptávané tak budou také studie proveditelnosti, dlouhodobá měření dopadů na přírodu a také inovativní řešení snižující zátěž pro baltský ekosystém.

Veškeré veřejné zakázky v Estonsku lze dohledat v Národním registru veřejných zakázek. V současné chvíli probíhá např. poptávka na dodávku turbín a dalšího vybavení pro větrné parky v Sopi a Tootsi. Zadávací dokumentace je běžně dostupná v angličtině, v tomto jazyce lze většinou podávat i nabídky. Společnosti podnikající v tomto sektoru sdružuje Estonská asociace pro větrnou energii, skrze kterou mohou české firmy oslovit potenciální zákazníky.

Petr Preclík, ekonomický diplomat Velvyslanectví ČR v Estonsku










Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688