mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  29.06.2022 15:14:58

Vláda zvýšila existenční a životní minimum. Od července dosáhne na pomoc státu více lidí

Vláda rozhodla o mimořádném navýšení životního a existenčního minima o 8,8 procenta. Životní minimum pro jednotlivce bude od července dosahovat 4620  korun a existenční minimum 2980 korun. Od nových částek se budou odvíjet i dávky  vyplácené v rámci pomoci v hmotné nouzi a dávky státní sociální podpory. Zvýší se zároveň počet rodin, které dosáhnou například na přídavek na dítě nebo  porodné. Významnou roli životní a existenční minimum, které se zvýší letos už podruhé, hraje i u dávek pro osoby se zdravotním postižením nebo u exekucí

 „Chceme pomáhat především těm, kteří to nejvíc potřebují. S navýšením životního a existenčního minima významně naroste výše některých dávek, navíc třeba na porodné  bude mít nárok větší počet čerstvých maminek. Změna se projeví už v červencové výplatě dávek,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Je to jedno  z mnoha opatření, jejichž prostřednictvím stát podává pomocnou ruku domácnostem,  které se do složité životní situace dostávají ne vlastní vinou, ale dopadá na ně aktuální  globální ekonomická krize,“ doplnil ještě. 

Zvýšení dávek se bude týkat téměř 400 tisíc lidí, přičemž dopady na státní rozpočet jsou  za druhé pololetí vyčísleny na zhruba 415 milionů korun

Životní a existenční minimum hraje roli v rámci osmi sociálních dávek. K navýšení částky  dojde díky navýšení životního minima u dvou dávek, a to příspěvku při pěstounské péči a příspěvku na živobytí. U dalších dvou dávek dojde k navýšení limitu pro čerpání. To se týká mimořádné okamžité pomoci a příspěvku na zvláštní pomůcku. V případě  porodného, přídavku na dítě, příspěvku na péči a doplatku na bydlení dojde k rozšíření  okruhu osob. „Je potřeba připomenout, že nejde jen o to, že se mnohé dávky zvýší, ale  rozšíří se i okruh příjemců, kteří na ně budou mít nárok. Například na některé klíčové  dávky, které se vyplácí v prvních letech po narození dítěte, dosáhne větší počet českých  rodin,“ zdůraznil ministr Jurečka. 

Uvedené instituty hrají významnou roli rovněž v případě exekucí pro určení nezabavitelné  částky a také v soudní praxi pro stanovení alimentačních povinností. Jejich další využití je  při podpoře azylantů a ochraně cizinců, osvobození od rozhlasových a televizních  poplatků a podobně.


Nynější a nové částky životního a existenčního minima jsou uvedeny v následující tabulce: 

 

Nyní

Od 1. 7. 2022

Životní minimum pro jednotlivce

4250

4620

• Pro první dospělou osobu v domácnosti

3910

4250

• Pro druhou a další dospělou osobu v domácnosti

3530

3840

• Nezaopatřené dítě do 6 let

2170

2360

• Nezaopatřené dítě 6 až 15 let

2670

2900

• Nezaopatřené dítě 15 až 26 let

3050

3320

Existenční minimum

2740

2980

 

Vláda v rámci balíčků opatření postupně pomáhá nejohroženějším skupinám. Životní a existenční minimum vláda už letos zvýšila jednou, a to v dubnu o 10 procent. Celkem  třikrát (v lednu, v červnu a v září) zvyšuje letos důchody. Pro rodiny s dětmi jsou kromě  jednorázového příspěvku ve výši 5000 korun přichystané ještě další opatření. Balíček na  podporu osob se zdravotním znevýhodněním je rovněž připraven k projednání. 

Životní ani existenční minimum nezahrnuje nezbytné náklady na bydlení. Ochrana a pomoc v oblasti bydlení pro jednotlivce i rodiny s nízkými příjmy se řeší samostatně v rámci systému státní sociální podpory formou příspěvku na bydlení a v systému pomoci v hmotné nouzi. Od začátku července se významně zjednoduší žádosti o příspěvek na bydlení, který bude možné navíc vyřídit online, rozšíří se ale například i pomoc v hmotné nouzi.

Více: Nařízení vlády ze dne 29. června 2022 o zvýšení částek životního minima a existenčního minima

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688