Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  07.04.2003 12:48:54

Nejvíce klientů přímého bankovnictví má ČS



Nejvíce klientů telefonního bankovnictví ze všech bank působících na českém trhu měla na začátku března Česká spořitelna (ČS). Telefonní bankovnictví u ní používalo 360 tisíc lidí, zatímco u Komerční banky (KB) využívalo těchto služeb přibližně 300 tisíc lidí. Na třetím místě se v případě této nejpoužívanější služby přímého bankovnictví zatím drží Československá obchodní banka (ČSOB) se 140 tisíci klienty. GE Capital bank eviduje 130 tisíc lidí, kteří používají její telefonní bankovnictví, Raiffeisenbank 123 tisíc, eBanka 78 tisíc a HVB Bank téměř sedm tisíc. ČIA to sdělili zástupci bank.

Také u dalšího alternativního kanálu, kterým je internetové bankovnictví, se na špici našich bank drží ČS. Její službu Servis 24 používá podle tiskové mluvčí ČS Klára Gajduškové 120 tisíc lidí, zatímco Internet Banku Ge Capital bank 116 tisíc klientů. Třetí podle počtu klientů je KB, která poskytuje internetové bankovnictví 85 tisícům lidem. Internetové bankovnictví eBanky využívá, stejně jako telefonní, 78 tisíc lidí. Až na pátém místě, v počtu uživatelů internetového bankovnictví je podle bilanční sumy největší česká banka. ČSOB Internetbanking 24 používá 52 tisíc z 3,5 milionu jejích klientů. Internetové bankovnictví Raiffeisenbank v současnosti využívá 13 tisíc lidí, u HVB Bank se počet uživatelů blíží sedmi tisícům.

Třetím nejpoužívanějším kanálem k alternativnímu spojení s bankou je v současné době GSM Banking. Vedoucím subjektem na českém trhu je v tomto segmentu GE Capital Bank, která díky svým kampaním zaměřeným právě na tento produkt získala již 164 tisíc uživatelů Mobil Banky. Druhá ČS získala téměř 70 tisíc klientů, třetí eBanka jich eviduje 36 tisíc. U ČSOB využívá tuto službu 25 tisíc lidí, Raiffeisenbank poskytuje GSM banking 1,5 tisíce lidem. KB a HVB Bank GSM Banking neposkytují.

PC banking je pro klienty bank uživatelsky nejnáročnější služba, což se také projevuje na počtu jejích uživatelů. Vedoucím bankovním domem v této oblasti je eBanka, která deklaruje 78 tisíc aktivních uživatelů. Větším počtem se mohou pochlubit ještě ČSOB s 27 tisíci uživateli, KB s 25 tisíci a ČS s 22 tisíci klienty. HVB Bank tuto službu neposkytuje, Živnostenská banka odmítla zveřejnit počet klientů přímého bankovnictví i jeho jednotlivých částí.

V letošním roce, stejně jako v letech následujících, očekává vedení většiny českých bank nárůst zájmu především o internetové a telefonní bankovnictví. Například ČS chce letos zvýšit počet uživatelů Internetbankingu meziročně o 100 procent, v případě Telebankingu má letošní nárůst činit 30 procent. KB, stejně jako ČS, letos očekává zvýšený zájem o telefonní bankovnictví a internet banking. Vedení eBanky se domnívá, že v jejím případě bude v tomto roce nejdynamičtěji rostoucím kanálem GSM Banking. GE Capital bank chce podle svého tiskového mluvčího Jana Hainze letos dosáhnout vedoucího postavení v oblasti GSM Bankovnictví a internetového bankovnictví.

Využíváním přímého bankovnictví klienti bank nešetří čas a peníze pouze sobě, ale také bance. Úspory, dosažené díky tomu, že lidé nechodí do poboček, banky tají. Jak však Gajdušková uvedla, ročně se jedná řádově o stovky milionů korun.

-vp-,-jh




©ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslověi zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688