Zpravodaj (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  04.04.2003 11:13:08

Pokles na pražské burze se zastavil


Včerejší den na amerických akciových trzích přinesl opět slabá makroekonomická data. Žádosti o podporu v nezaměstnanosti vzrostly nečekaně  na 445 000 a překvapivě nízká byla i hodnota indexu ISM Services, sledujícího klima v sektoru služeb. Index  klesl až na 47,9 a dostal se tak na nejnižší úroveň od října 2001, přičemž jeho  hodnota pod 50 znamená pokles ekonomické aktivity.  Negativní ekonomická data však nevedla k poklesu akciového trhu.  Byla zastíněna, podobně jako v minulých dnech, zprávami okolo konfliktu v Iráku.  Trhy  dokonce v průběhu dne  rostly na základě zpráv o chystaném útoku na Bagdád a postupu koaličních vojsk. V závěru dne  však indexy umazávaly své zisky a dostávaly se do ztrát - pokles byl zřejmě způsoben obavami držet dlouhé pozice "přes noc". S&P500 skončil se ztrátou 0,51%, Dow Jones ztratil 0,54% a Nasdaq skočil na stejné úrovni jako předešlý den.
V delším období by se však  měla na trhu projevit především ekonomická data, která však nejsou příliš uspokojivá. Po zavření trhů přišly další prodeje po varování softwarové firmy PeopleSoft (-17%) a biotechnologické firmy Affymetrix. Indikátor Nasdaq 100 AHI sledující aktivitu po závěru poklesl o 0,92%.

Asijské trhy na zprávy o postupu bojů o Bagdád reagovaly růstem. Index Nikkei posílil o 62 bodů a Hang Seng o 158 bodů. Evropské trhy dnes také otevíraly v kladných hodnotách, ale brzy je vystřídal pokles. Nyní se obchodují okolo hodnot blízkých včerejším zavíracím kurzům. Jako by prvotní nadšení  oslabovalo.

Na našem trhu, který si včera prodělal korekci předchozích růstu, panuje relativně klid. Větší aktivitu zaznamenávají bankovní tituly. Komerční banka, která v předchozích dnech spíše stagnovala, dnes  dopoledne  mírně posiluje přes 2000 korun. Proti svému zavíracímu kurzu asi o 1/2 procenta posiluje také Erste Bank, když sleduje cenový vývoj v Rakousku. S několika obchody je tu  na 97 korunách ČEZ  - téměř na stejné úrovni jako včera a mírně (do 1%) posiluje Český Telecom po včerejším výprodeji po  zveřejnění investičního doporučení na Český Telecom  od SSSB s cílovou cenou 270 korun.

Dá se říci, že včerejší propad se prozatím zastavil, ale obchodní aktivita je mizivá. Podobně jako zahraniční evropské trhy, i ten náš čeká na další signály jak z ekonomiky, tak z válečného pole.  
Zajímavý dnes bude report o zaměstnanostiamerické ekonomice, který by mohl přinést impulsy pro další vývoj. Hodnoty budou zveřejněny v 15:30 našeho času a míra nezaměstnanosti je očekávána na hladině 5,9- 6%. Zprávy o  válečných operacích (bohužel) nemají tak jasný kalendář.

Roman Skalický



Tyto zprávy pro vás vytváří Cyrrus

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:41  FED mírní vyjádření k sazbám, čeká se na Apple Research (Česká spořitelna)
Čt 11:20  PM ČR: Změna vedení a schválení dividendy Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688