Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  05.04.2020 10:05:04

Pražská burza se v týdnu indexově stabilizovala, má však první emisi s 50 % poklesem

  • likvidita na pražské burze druhý týden v řadě klesla, resp. zobchodovaných 2,82 mld. již znamená přiblížení se normálu loňského roku
  • pátý týden v řadě se nejvíce obchodovaly akcie ČEZ, tentokrát však již jen v celkovém objemu 735 mil.
  • akcie ERSTE letos ztrácí již téměř 50 %, dostaly se nejníže od září 2012
  • BlackRock dále navyšuje podíl v CETV
  • akcie Avast a PFNONWOVENS druhý týden v řadě nejziskovějšími emisemi

Také tento týden pokračovala globálně na kapitálových trzích nervozita a volatilita. Na pražské burze z hlediska indexu PX již nebyla až tak značná, navíc z týdenního pohledu nakonec došlo jen k poměrně nevýraznému poklesu o 0,88 % k 774 bodům. Velká část titulů nicméně opět zaznamenávala značné posuny a nevýrazný pohyb indexu je tak nakonec dán jejich různorodým směrováním.  


Svou vahou stáhly do mínusu index především akcie ERSTE, které si tím výrazněji upevnily svou neblahou pozici letos nejztrátovější emise. Po nádechu v předchozím týdnu se zpět níže nasměrovaly akcie MONETA. Banka oznámila, že fyzicky dokončila převzetí skupiny Wüstenrot. Akcie KB uzavřely týden prakticky neutrálně, nicméně nejprve atakovaly „minima“ zaznamenaná před dvěma týdny. Zda se technicky jednalo o vytváření dvojitého dna, ukáží následující týdny. Z finančních titulů se solidně na sever tak dokázaly vydat jen akcie VIG. Pojišťovna již také odložila konání valné hromady a tudíž i zatím plánovanou dividendu.

S dvouciferným poklesem se druhou nejztrátovější emisí staly v týdnu akcie CETV, které v zámoří na domovském trhu od pondělí prakticky jen klesaly. Jak ukázalo regulatorní hlášení, investiční skupina BlackRock v posledních dnech dále navýšila svou pozici, resp. oznámila celkový podíl na obchodované emisi 5,17 %.

Přes 5 % nakonec ztratily akcie O2, které si jinak v předchozích dnech týdne připisovaly zisky. Od pátku se však začaly obchodovat bez nároku na dividendu, resp. pokud by se 16. dubna přeci jen uskutečnila valná hromada, tak zřejmě i bez nároku na emisní ážio (více také zde).

Výrazněji ztratily také akcie STOCK, jejichž pokles by měl být oproti domovskému Londýnu ještě výraznější. A to jim přitom u nás v přepočtu navíc pomáhá dále oslabující koruna, která se dostala k libře již na téměř 3 letá minima (přes 31,30 Kč/GBP). Podobně se zhruba 3 % prémií se na pražské burze obchodují v přepočtu opět i akcie Avast, které zejména v první polovině týdne zase předváděly výraznou volatilitu. Každopádně se nakonec staly nejziskovějším titulem a svou téměř již 19 % vahou v indexu vlastně výrazně zmírnily ztráty trhu.

Již přes 23 % mají váhu v indexu akcie ČEZ, které si v porovnání s akciemi Avast připsaly méně výrazné zisky, když bojovaly o udržení nad hranicí 400 . Dopomohly nakonec ceny elektřiny, které dále korigovaly část předchozích ztrát.

Druhý týden v řadě solidně rostly především akcie PFNONWOVENS, u kterých jsme při poklesu pod hladinu 500 v pravidelném reportu zmiňovali možné profitování firmy z poptávky po netkaných textiliích. Titul je aktuálně letos již nejméně ztrátovou emisí, když od březnových minim poskočil o 30 %. Celá burza, měřeno indexem PX, nicméně letos aktuálně ztrácí přes 30 %.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688