ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  08.02.2022 08:46:26

Ranní glosa: Slabší průmysl nepřekvapuje

Po včerejších ranních slabších číslech z německého průmyslu přišla na řadu i ta česká, která potvrdila očekávání, že tuzemskému největšímu odvětví se v závěru roku příliš nedařilo. Ze sezónně očištěných dat statistického úřadu vyplývá, že meziměsíčně výroba poklesla o necelá tři procenta, a to především v důsledku slabšího výkonu všech největších oborů.

Počínaje automobilovým průmyslem, který se dál potýkal s nedostatkem čipů, přes elektrotechnický průmysl, strojírenství až po potravinářský průmysl. Celkově se produkce celého odvětví snížila meziročně o tři procenta a ve srovnání s posledním předkovidovým rokem zaostala o 2,6 %. Slabší finále však už příliš neovlivnilo fakt, že se průmyslu loni podařilo téměř zcela umazat propad dosažený v předchozím kovidovém roce, i když výkon jeho největšího oboru – výroby automobilů – nebyl zejména ve druhé polovině roku rozhodně nijak oslnivý. Nicméně, co nedohnaly automobilky, kompenzovaly firmy v dřevařském, papírenském a chemickém průmyslu, výrobci kovů a kovových výrobků, a tak výroba průmyslu skončila v roce 2021 jen 1,4 % pod úrovní roku 2019. Výhled průmyslu pro rok 2022 zůstává pozitivní, i když se firmy dál budou muset vypořádávat s extrémními cenami vstupů včetně energií a nedostatkem pracovníků. Ať už z titulu napjatého trhu práce nebo v důsledku kovidových karantén. Plně funkční nejsou ještě ani dodavatelské řetězce a k dřívějšímu normálu má ještě daleko i situace v mezinárodní dopravě, byť už uplynuly zhruba dva roky od začátku pandemie. Ale jak napověděla zkušenost z druhé a každé další vlny pandemie, průmysl dokázal fungovat i ve ztížených podmínkách a fakticky udržel ekonomiku před pádem do další recese.

Včera přišly na řadu i výsledky stavebnictví, z nichž asi největší pozornost vyvolává skok u bytové výstavby. V prosinci se totiž až neuvěřitelně zvýšil počet nově stavěných bytů (+120 %), za kterým stojí stavební „boom“ v Praze, kde se začalo budovat 9x více bytů než v prosinci 2020. Spíše než o akceleraci výstavby – byť by byla nepochybně potěšující vzhledem k bytové situaci v hlavním městě – jde však spíš o jednorázový efekt rozjezdu velkých projektů ještě před platností nových pravidel pro výstavbu. Proto případnou oslavu zlepšení bytové situace v Praze bude lepší ponechat až na březen, kdy budou k dispozici výsledky z úvodu letošního roku.



Přečtěte si také:

14.10.2021Ranní glosa: Průmysl brzdí oživení ekonomiky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
08.06.2021Ranní glosa: Průmysl ukazuje na rychlejší růst ekonomiky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688