mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  23.12.2021 13:41:00

Přehledně k cestování: Dochází ke zpřísnění podmínek příjezdů do ČR, bude vyžadován test i pro očkované. Změny v pravidlech Rakousko, Itálie, Švédsko

Přehledně k cestování: Dochází ke zpřísnění podmínek příjezdů do ČR, bude vyžadován test i pro očkované

23.12.2021 / 13:28 | Aktualizováno: 23.12.2021 / 13:41

 

Přinášíme pravidelný souhrn změn týkajících se cestování do zahraničí a následných návratů do ČR. Na základě ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví dojde ke zpřísnění podmínek příjezdu do ČR pro cizince (od 27. 12. 2021) i české občany (od 3. 1. 2022). Zásadní změnou je povinnost před příjezdem do ČR absolvovat PCR test i pro očkované a osoby s prodělaným covidem. Výjimku budou mít děti, očkovaní do 18 let a očkovaní posilovací dávkou. Podmínky cestování zpřísňuje také Švédsko a Rakousko, nová pravidla pro lyžaře přijala Itálie. Zároveň v pondělí vejde v platnost nový tzv. cestovatelský semafor.

Zpřísnění podmínek příjezdu do ČR

Ve čtvrtek 23. prosince 2021 přijalo v návaznosti na vývoji epidemiologické situace Ministerstvo zdravotnictví nové ochranné opatření, kterým dochází ke změně pravidel cestování do ČR. Pro cizince budou nová pravidla platit již od 27. prosince 2021, pro Čechy a rezidentní cizince od 3. ledna 2022.

  • Ke vstupu do ČR ze všech zemí bez ohledu na míru rizika nákazy bude vyžadován PCR test i pro očkované a lidi s prodělaným covidem.
  • Povinnost testu se nebude vztahovat na osoby s posilující dávkou. Děti do 12 let jsou úplně vyňaty z očkovací a testovací povinnosti. Test nemusí podstoupit ani očkovaní mezi 12 a 18 lety.
  • Pro neočkované bude již od 27. prosince 2021 platit povinnost absolvovat předvstupní test a následně i druhý test po příjezdu do ČR. Ten je nutné podstoupit mezi 5. a 7. dnem od příjezdu.

Podrobná pravidla budou k dispozici kromě našeho webu i na stránkách Ministerstva zdravotnictví. Níže naleznete také přiložený text Ochranného opatření MZdr.

Změny v pravidlech dalších zemí

Švédsko: S platností od 28. prosince 2021 budou Švédové pro vstup do země vyžadovat od všech cestujících nad 12 let PCR test starý maximálně 48 hodin. EU certifikát o ukončeném očkováni nebo prodělání nemoci již vstup do Švédska neumožní. Výjimku tvoří občané Švédska. Podrobné informace jsou k dispozici zde.

Rakousko: Od 20. prosince 2021 se zpřísňují pravidla vstupu do Rakouska. Děti do 12 let nepředkládají žádný doklad o bezinfekčnosti. Pokud jde o karanténu a registraci, uplatní se na ně stejný režim jako na jejich dospělý doprovod. Více informací je dostupných zde.

Itálie: Od 1. ledna 2022 Itálie zavádí nová pravidla pro lyžaře. Mezi ty hlavní patří platné pojištění odpovědnosti, povinná helma pro mladší 18 let, zákaz jízdy pod vlivem alkoholu a drog nebo omezení rychlosti a povinnost opatrné jízdy. Více podrobností naleznete zde.

Nový cestovatelský semafor

Aktualizovaný seznam zemí podle míry rizika nákazy, který aktualizuje každý týden Ministerstvo zdravotnictví na základě dat ECDC, bude účinný od pondělí 27. prosince 2021. V tmavě červené kategorii (země s velmi vysokým rizikem nákazy) bude nově Island a Lotyšsko. Změnou této kategorizace se ale pravidla příjezdu nemění. Kompletní informace k podmínkám návratu do ČR pravidelně aktualizujeme na webu MZV nebo stránkách Dovolená2021.cz.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688