Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  17.12.2021 11:16:46

Solana – je označována za zabijáka etherea právem? (1.díl)

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Co je Solana

Solana je blockchainová síť první vrstvy, ve které se mohou tvořit a používat chytré smlouvy. Některými odborníky je považována za nástroj pro řešení problémů s tzv. škálováním bitcoinů a etherů. Pokud budeme brát bitcoin jako digitální zlato, tzv. uchovatele hodnoty, ethereum bude v tomto srovnání tzv. digitální ropa. To znamená, že blockchainová síť etherea bude něco, díky čemu bude fungovat plno dalších systémů v režimu peer-to-peer. Solana se pak řadí po bok etherea, když ji můžeme nazvat digitálním biopalivem. Jako takové má své nesporné kvality, je podporována určitou skupinou uživatelů a má i potenciál do budoucna. Funguje na stejném principu jako blockchain etherea, když uživatelé mohou využívat blockchainovou síť solany pro tvorbu chytrých smluv, mohou skrze ni obchodovat s NFT, přináší i infrastrukturu vrstev, ale zároveň přidává navíc několik dalších možností. 

Ethereum je a zřejmě ještě dlouho bude nejlepším řešením pro tvorbu decentralizovaných aplikací a chytrých smluv. A to i navzdory faktu, že se stále potýká se starými problémy, jako jsou například vysoké poplatky za plyn kvůli nedostatku škálovatelnosti. Nutno však dodat, že vývojáři etherea si jsou těchto problémů vědomi a snaží se jím v čase čelit spouštěním upgradů. Chystaný upgrade na jaro příští rok by měl učinit další významný krok k přechodu z peer-to-peer na proof-of-stake, díky čemuž by mělo dojít ke větší propustnosti transakcí v této síti a výraznějšímu snížení poplatků za plyn. Co se však neočekává, je, že by tato změna byla hned implementována do hlavní Etherové sítě. S tím se počítá až koncem roku 2022. Důvodem, proč se tak uděje až s časovým odstupem, je, že Beacon chain, který bude koordinovat všechny střepy, je stále v testování.

V tomto má solana výhodu oproti ethereu. Ta totiž má protokol proof-of-stake (PoS) v sobě zabudovaný a má tak před etherem v této oblasti náskok. Klíčová však byla inovace solany, kdy k protokolu PoS byl přidán protokol proof-of-history (PoH). Díky tomu může protokol PoS chronologicky řadit příchozí bloky transakcí. PoH vytvoří časový záznam, který kryptograficky ověří plynutí času mezi dvěma událostmi. Každý validátor Solana tak má svůj protokol PoH, tedy tzv. hodiny, které ověřují pořadí události a hashují plynutí času. Díky tomu vytváří ucelenou řadu hashů, kterých je dosaženo pomocí funkce ověřitelného zpoždění. Jakovenko, tvůrce solany, to popisuje jako „způsob, jak zakódovat čas jako data“. Solana tak může zpracovávat transakce v reálném čase a nemusí čekat na vyplnění bloku, což může být někdy zdlouhavý proces. Navíc tím získává výhodu oproti jiným blockchainům, protože tato funkcionalita pomáhá solaně k větší škálovatelnosti a mnohonásobně ji zrychluje při zpracovávání transakcí v porovnání s blockchainovými sítěmi bitcoinu a etherea.

K přidaným funkcím pak patří protokol, který se jmenuje Turbine. Turbine dokáže rozdělit důležitá data na bity a ty posléze odesílat do uzlů. Díky rozdělení na bity nezabírají odesílaná data tak velkou šířku pásma, což jejich přenos zrychluje. Další přidanou funkcí je implementace Tower BFT. Jedná se o vyspělejší verzi praktického systému, který je odolný proti chybám v jiných delegovaných blockchainech PoS. Navíc funkce Tower BFT doplňuje protokol PoS, protože funguje jako tzv. vrátný sítě.

Zabiják etherea?

Ethereum je nadřazenou sítí oproti Solaně. Toto privilegium ethereum získalo díky svému rozšířenému využití. Ethereum má zhruba 7.000 uzlů a na 90.000 ověřovatelů. Oproti tomu má solana zatím jen 600 uzlů a zhruba 1000 ověřovatelů. I přes tak výrazný nepoměr často někteří odborníci mluví o tom, že solana může být tzv. „zabijákem etherea“. Tomuto sousloví nahrává i skutečnost, že upgrady na solaně často řeší problémy, se kterými se potýká síť Etherea. Díky výše uvedenému protokolu PoH, trvá ověřování transakcí mnohem kratší dobu, protože uzly nemusí využívat výpočetní výkon k ověřování různých časových razítek. Solana tak dokáže zpracovat 50 až 70 tis. transakcí za sekundu. Pro představu, jedná se o větší objem transakcí, než dokáže ověřit společnost Visa u svých platebních karet. Dokonce ani po sečtení počtu ověřených transakcí za sekundu u Visy, Bitcoinu a Etherea se nedostaneme na počet transakcí, které dokáže za sekundu ověřit blockchainová síť solany.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

18.12. 18:18  OMG (dark)
18.12. 10:26  Hezké (AjRep)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Čt 11:05  Obchody s kryptem stouply od ledna do dubna o čtvrtinu Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688