Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  16.12.2021 09:44:23

Pohonné hmoty pokračují ve zlevňování, do Silvestra se ale stabilizují. Americká centrální banka totiž včera přesvědčila trhy, že zkrotí inflaci, aniž by podvázala ekonomický růst, a tedy i poptávku po ropě

Pohonné hmoty pokračují ve zlevňování, do Silvestra se ale stabilizují. Americká centrální banka totiž včera přesvědčila trhy, že zkrotí inflaci, aniž by podvázala ekonomický růst, a tedy i poptávku po ropě
Pohonné hmoty v ČR druhý týden po sobě zlevňují, jedná se o nejdelší období zlevňování v letošním roce. Cena benzínu Natural 95 v uplynulém týdnu nepatrně zrychlila tempo svého zlevňování, když poklesla o 29 haléřů na cenu 36,46 koruny za litr. Ta je nejnižší od konce letošního října. Nafta ve stejném období také zrychlila své zlevňování, když klesla o 24 haléřů a vyjde na 35,45, což je její nejnižší cena taktéž od konce letošního října.

Důvodem poklesu ceny pohonných hmot je propad cen ropy na světovém trhu. Ropa Brent v uplynulém měsíci zlevnila z ceny kolem 82 dolarů za barel pod 75 dolarů barel, tedy o přibližně osm procent. V prosinci však je cena ropy už poměrně stabilizovaná. Koruna vůči dolaru přitom nepatrně posiluje. V příštích sedmi dnech lze tedy očekávat další zlevnění pohonných hmot, které však bude mírnější to nynější, bude tedy v rozsahu do 20 haléřů na litr benzínu i nafty.

Do konce roku se cena pohonných hmot v ČR stabilizuje. Ropa totiž v uplynulé době zlevňovala zejména v důsledku stupňujících se obav z dopadu šíření nové varianty covidu, omikron. Její šíření hrozilo opět ochromit dopravu i průmysl ve světě, což by poptávku po ropě oslabilo. Nyní se ale ukazuje, že omikron zřejmě nebude tak nebezpečný, jak se zpočátku zdálo, což propad cen ropy zastavuje. Navíc po včerejším zasedání americké centrální banky rostou nejen akciové trhy, ale právě i cena ropy. Centrální bance USA se totiž podařilo trhy přesvědčit, že dokáže krotit inflaci, aniž by podvázala ekonomický růst.

Na přelomu roku se tak benzín bude nejspíše prodávat za cenu lehce nad 36 korunami za litr a nafta bude stát mírně více než 35 korun za litr. 

V příštích sedmi dnech pohonné hmoty zlevní nejen v ČR, ale i v dalších okolních zemích. V Maďarsku, v Polsku, ve Slovinsku a tradičně také v Rumunsku či v Bulharsku je nyní v prosinci benzín levnější než v ČR. V Rakousku a Chorvatsku je jeho cena srovnatelná. Na Slovensku a tradičně v Německu i Itálii je jeho cena vyšší než v ČR. Nafta je levnější opět v Rumunsku a Bulharsku, ale také v Polsku a Maďarsku. Na Slovensku je její cena srovnatelná. V Rakousku, Chorvatsku, ve Slovinsku, v Německu či Itálii je nafta dražší než v ČR.

Lukáš Kovanda, Ph.D. 
Národní ekonomická rada vlády (NERV) 
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688