Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  14.05.2024 08:09:13

Výrobní ceny v USA v dubnu ovlivnilo zdražení pohonných hmot (Ranní zpráva z finančního trhu)

Německý ZEW index by podle tržního očekávání měl v květnu přinést další mírné zlepšování, a to jak ve složce očekávání, tak i hodnocení současné situace. Před středeční americkou inflací bude dnes v USA zveřejněn vývoj výrobních cen za duben. Ten by stejně jako spotřebitelské ceny měl být ovlivněn růstem cen pohonných hmot. Meziměsíčně podle nás výrobní ceny vzrostly o 0,4 % a 0,3 % bez cen potravin a energií.

Výrobní ceny v USA rostly silnějším tempem v dubnu.

Před americkou inflací za duben, která bude zveřejněná zítra, přijde dnes na řadu dubnový vývoj výrobních cen. Ten byl podobně jako spotřebitelské ceny ovlivněn růstem cen energií, které se podle nás meziměsíčně zvýšily o 2,8 %, a to zejména vlivem zdražení pohonných hmot. Na růst jádrové složky podle nás bude mít i nadále vliv rychlý růst cen v oblasti dopravy a skladování. Meziměsíčně výrobní ceny v dubnu pravděpodobně vzrostly o 0,4 % a bez cen energií a potravin o 0,3 % m/m. Středem pozornosti však zůstává zítřejší údaj spotřebitelské inflace v USA, která by podle nás měla ukázat na zmírnění růstu v jádrové složce. To však zřejmě nebude stačit k obnovení důvěry centrálních bankéřů Fedu vedoucí k brzkému začátku snižování úrokových sazeb.

Inflace v tuzemsku zrychlila ke 3 % vlivem zdražování potravin.

Tuzemská inflace v dubnu výrazně zrychlila na 2,9 % y/y poté, co v předchozích dvou měsících setrvala na dvouprocentním cíli. To výrazně překonalo tržní konsensus, který očekával zrychlení jen na 2,4 %. Na silném meziměsíčním růstu spotřebitelských cen o 0,7 % se v dubnu podílelo hlavně zdražení potravin (+1,7 %), alkoholu a tabáku (+2,2 %) a pohonných hmot (+2,7 %). Celková struktura dubnové inflace však vysílá lehce smíšené signály. Jádrová inflace totiž dále zpomalila z březnových 2,7 % na 2,6 % v dubnu, když její meziměsíční dynamika dosáhla 0,1 %. Zatímco nárůst celkové inflace byl citelně nad prognózou ČNB (2,5 % y/y), jádrová složka byla v dubnu plně v souladu s odhadem ČNB. Z meziročního úhlu pohledu to byly sice nadále služby (+5,3 % y/y), které držely jádrovou inflaci nad 2% cílem, v dubnu ale jejich ceny meziměsíčně pouze stagnovaly, kdežto ceny zboží meziměsíčně vzrostly o 1 %. Více jsme psali zde: https://bit.ly/CPI_Apr24_CZ.

Vzhledem k výraznému překvapení směrem nahoru v tuzemské inflaci, byť její jádrová složka v souladu s očekáváním ČNB dále zpomalovala, tržní sazby nejdříve vzrostly o více jak 15 bb. V průběhu včerejšího dne však růst korigovaly a v závěru seance jsou o 4-12 bb výše dle splatnosti, přičemž výraznější růst zaznamenal kratší konec křivky spojený s očekávanými kroky ČNB v letošním roce. V souladu s tím včera výrazně posilovala česká koruna, která se dostala pod 24,80 CZK/EUR, když vůči euru posílila o 0,5 %. I ostatní středoevropské měny mírně posilovaly na pozadí slabšího dolaru, který vůči euru ztratil 0,2 %. Polský zlotý posílil o 0,4 % a maďarský forint o 0,2 %.

 

Autor: Kevin Tran Nguyen

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688