Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  22.11.2021 10:03:15

Ranní okénko - Čeká nás oznámení, kdo bude novým šéfem Fedu, revize HDP za 3Q a řada předstihových indikátorů nastíní vývoj v Q4


V Německu i USA bude zveřejněn zpřesněný odhad HDP za 3. čtvrtletí společně s jeho detailní strukturou. Současně tento týden vyjde i řada indikátorů měřících důvěru v ekonomice v čele s PMI a Ifo průzkumem. Předstihové ukazatele poskytnou informace o tom, jak se ekonomice daří v závěrečném čtvrtletí, ve kterém se očekává podstatně horší výsledek. Ekonomiku zatěžují přetrvávající zádrhely na straně nabídky, vyšší výrobní i spotřebitelské ceny a nově i zhoršení epidemické situace. V některých zemích, počínaje dneškem i v ČR, dochází ke zpřísňování restriktivních opatření. V USA je epidemická situace v porovnání s Evropou příznivější. To bude také ovlivňovat argumentaci Fedu a ECB. Obě banky tento týden vydají zápis z posledního zasedání a obě před Vánoci ještě jednou rozhodnou o nastavení měnových podmínek. Zatímco Evropu více zužuje Covid-19, USA aktuálně zase čelí vyšší inflaci na 6,2 % oproti 4,1 % v eurozóně. K tomu se v USA minulý týden poněkud vyostřila debata o inflaci, kdy nadále panuje neshoda ohledně toho, zda bude pouze přechodná či déletrvající. V Evropě je výměna o inflaci v porovnání klidnější. Celkově je tak na Fed nyní větší tlak. V předchozích dnech se někteří členi Fedu vyjádřili, že by se na příštím zasedání mohlo debatovat o další navýšení tempa snižování bilance centrální banky. ECB na druhé straně nadále vysílá signály, že bude měnovou politiku držet uvolněnou. Zhoršení pandemie usnadňuje argumentaci pro toto stanovisko. Finanční trh bude mít také na radaru jmenování nového šéfa Fedu, který by měl být znám do Dne díkuvzdání. Buď to bude znovu zvolen Powell anebo Lael Brainard, která je o trochu více holubičí.

Dnes v eurozóně vyjde spotřebitelská důvěra, v úterý následují PMI indikátory a ve středu Ifo index. Všechny zmíněné ukazatele patrně zaznamenají pokles. U PMI indikátorů očekáváme rozdílný vývoj napříč státy eurozóny, který by měl odrážet epidemický vývoj a důležitost automobilového průmyslu, který je citelně zasažen narušenými dodavatelskými řetězci. Nicméně, i kdyby se pandemická situace nezhoršila, tak by zmíněné ukazatele patrně sestoupaly ze zvýšených hodnot, kterých v předchozích měsících po otevření ekonomik dosáhly.

V českém ekonomickém kalendáři nalezneme pouze konjunkturální průzkum od ČSÚ. Jeho výsledek by se neměl výrazněji lišit od trendu v Evropě, očekáváme tedy pokles důvěry, jak spotřebitelů, tak firem. Ke zhoršení patrně došlo více u vyhlídek do konce roku, u zhodnocení dlouhodobějšího výhledu se nemusely nutně dostavit změny.

V USA bude ve středu zveřejněna sada dat v čele s osobními výdaji a příjmy za říjen. Podle odhadů výdaje převýšily příjmy, což by mohlo vústit v další pokles míry úspor. Pokračování tohoto trendu by posléze mohlo vést k vyšší poptávce po zaměstnání, která je v USA aktuálně relativně nízká.

V závěru týdne se v USA slaví díkuvzdání a v eurozóně nebudou zveřejněny klíčové ekonomické ukazatele. Obchodování na finančních trzích by tak mělo být převážně klidné.


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 19:59  Mnoho povyku pro nic (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 19:50  Qualcomm po výsledkovém reportu posiluje o 6,50 %📈 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 18:48  Návrat hodnotových akcií a důležitost definic Patria (Patria Finance)
Čt 17:58  Zůstaneme jestřáby. A tak se i stalo (video) Jan Berka (Roklen24)

Přečtěte si také:

08.06.2023Ranní okénko - Revize HDP v eurozóně pravděpodobně půjde směrem dolů Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
30.05.2023Ranní okénko - Revize českého HDP může prodloužit recesi Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688