Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  20.10.2021 09:21:58

Blíží se vhodná doba pro změnu povinného ručení

Ušetřit v dnešní době není snadná záležitost. Zdražuje bydlení, energie, stavební materiál, potraviny, zkrátka všechno. Věděli jste však, že až stovky korun ročně lze ušetřit změnou povinného ručení? A přesto na to spousta motoristů stále zapomíná. Vypovědět povinné ručení ovšem nelze ze dne na den. Vhodným okamžikem pro změnu je konec pojistného období a výpověď musí být podána písemně alespoň šest týdnů před jeho koncem. Sečteno, podtrženo, vhodná doba pro změnu povinného ručení se motoristům, kteří mají pojistné období shodné s kalendářním rokem, kvapem blíží.

Kdy uvažovat o změně povinného ručení?

Snadným způsobem, jak si lze ověřit, zdali neplatíte za své povinné ručení zbytečně moc, je porovnání všech aktuálních nabídek. Ceny povinného ručení se v průběhu roku mění a to, že jste před rokem zaplatili za vaše pojištění tu nejnižší možnou částku, již nemusí platit letos. Využijte některý srovnávač povinného ručení, který vám veškeré dostupné nabídky porovná a hned budete vědět, na čem jste.

Chci změnit povinné ručení. Jak na to?

V případě, že se rozhodnete změnit pojišťovnu, musíte se řídit zákonem a stávající pojistnou smlouvu písemně vypovědět. Asi nejčastější způsob ukončení pojistné smlouvy je výpověď ke konci pojistného období. Termín výročí pojistné smlouvy povinného ručení naleznete např. na své zelené kartě a výpověď je nutné pojišťovně dodat nejpozději šest týdnů před tímto výročím. Podací razítko z pošty nestačí, výpověď již musí být tou dobou doručena pojišťovně.

Kdy nejpozději podat výpověď?

Pojistné období u povinného ručení je zpravidla jeden rok. Na konci tohoto období se smlouva automaticky obnoví. Pokud je pojistné období vaší pojistky shodné s kalendářním rokem, výročí smlouvy připadá na poslední prosincový den. Pokud má být výpověď podána alespoň šest týdnů před koncem pojistného období, čas na změnu připadá nejpozději do 19. listopadu. Do té doby byste měli mít ideálně přehled nad aktuální nabídkou a sepsanou písemnou výpověď.

Přestat platit nestačí

Někteří řidiči se mylně domnívají, že ke zrušení pojistné smlouvy postačí, když přestanou povinné ručení platit. V takovém případě by řidič dostal několik výzev k doplacení dlužné částky, smlouva by však běžela dál. Až po té, co by obdržel upomínku, ve které mu pojišťovna sdělí, že pokud do určité lhůty (obvykle jeden měsíc) pojistné neuhradí, smlouva zanikne. Pojišťovna však bude vyžadovat doplacení dlužné částky a navrch ještě připočítá penále.

Další případy, kdy lze provést změnu

Pokud nestihnete změnit smlouvu v zákonem stanovené lhůtě šesti týdnů před výročím smlouvy, můžete změnit povinné ručení i jinak. Častou formou je výpověď do dvou měsíců od uzavření smlouvy. Lze tak učinit, pokud jste si sjednali pojištění teprve nedávno (max. před 2 měsíci) a nejste s ním spokojení. Pojišťovna vám v takovém případě vrátí přeplatek pojištění na váš účet nebo formou poštovní poukázky.

Dále lze podat výpověď do tří měsíců ode dne oznámení vzniku pojistné události, při změně výše pojistného, změně vlastníka či prodeji vozidla a vyřazením z evidence vozidel.

Ukončení povinného ručení dohodou

I přesto, že to není zcela běžné, existují pojišťovny, které nabízejí ukončení smlouvy dohodou. Souhlas pojišťovny je pro tento způsob ukončení zásadní. Proto je vhodné vyčkat s uzavřením nového pojištění až do doby případného souhlasu pojišťovny s výpovědí dohodou. Také je doporučováno uvést důvod výpovědi. Smlouva je pak ukončena ke dni dohody obou stran a případný přeplatek je vrácen na účet či formou poštovní poukázky.  

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Před-schválená hypotéka. Lákavá nabídka nebo past? Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Út   8:00  Chytré šetření s chytrou domácností Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)

Přečtěte si také:

04.04.2024Nejdůležitější změny v povinném ručení (INSIA) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
20.12.2023Novela zákona o povinném ručení: jaké změny přinese pro řidiče? Swiss Life Select (Swiss Life Select)
19.12.2023Pillow jako první nabídne povinné ručení pro koloběžky OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688