mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  08.09.2021 10:12:00

Cestování do Estonska a návrat do ČR po 6.9.2021

Cestování do Estonska a návrat do ČR po 6.9.2021

24.08.2021 / 08:45 | Aktualizováno: 08.09.2021 / 10:12

Vstup do Estonska: cestující z ČR nemusí do karantény ani podstoupit test; více informací v bodu 1+3 článku.

Návrat do ČR: více informací v bodu 5 článku.

1. VSTUP NA ÚZEMÍ ESTONSKA a TRANZIT PŘES ESTONSKO

Pro české občany, kteří cestují z ČR do Estonska a neprodělali nemoc Covid-19 nebo nejsou kompletně očkování, zůstává povinnost vyplnění příjezdového formuláře nejdříve 24 hodin před příletem (platí i pro dítě). Potvrzující email o vyplnění příjezdového formuláře doporučujeme vytisknout či jinak připravit k prokázání letecké společnosti nebo hraniční či letištní kontrole.

Čeští občané přijíždějící z ČR do Estonska nemusí do karantény ani podstoupit antigenní/PCR test před nebo po vstupu do země.

Při cestě do Estonska rozhodně doporučujeme mít s sebou český očkovací certifikát nebo potvrzení o prodělaném onemocnění.

2. DOPRAVA z/do ČR

Bližší informace o leteckém spojení na webu tallinnského letiště. Vnitrostátní estonská autobusová i železniční doprava fungují bez omezení (od 2.8. je opět nutné mít nasazenou roušku s výjimkou dětí do 12 let).

3. OPATŘENÍ v ESTONSKU

POVINNOST ROUŠEK:

od 2.8.2021 ve veřejné dopravě (městská doprava, vlaky, dálkové autobusy) a od 26.8.2021 ve veřejných vnitřních prostorách, které jsou volně přístupné (obchody, lékárny, banky, pošty, knihovny, úřady policie, kostely a náboženská centra apod.). Výjimku mají děti do 12 let a osoby, které ze zdravotních důvodů nemohou nosit roušky. Současně se v těchto prostorách již nepožaduje předkládání certifikátů o očkování proti Covid-19 nebo negativních testů.

ZAVEDENÁ OPATŘENÍ od 9.8.2021:

- pokud organizátoři/provozovatelé veřejné akce (podrobněji níže) před jejím zahájením neprovádí kontrolu očkovacích certifikátů nebo PCR negativních testů u návštěvníků nad 18 let, je limitem 50 osob ve vnitřních prostorách nebo 100 pod širým nebem. Pokud kontroly provádějí, je možné setkání 6.000 osob uvnitř a 12.000 osob pod širým nebem;

- za "veřejné akce" se považuje setkávání lidí v restauracích, divadlech, kinech, muzeích a výstavách, kasinech a nočních klubech, bazénech, lázních a vodních parcích nebo na bohoslužbách;

- početní omezení (pokud se nekontrolují očkovací certifikáty nebo PCR negativní testy) se týká celého uzavřeného objektu např. restaurace/kina/divadla, nikoliv jednoho z jejich sálů;

- výjimku z početního omezení mají hotely a další objekty poskytující ubytování;

- při kontrole vstupu na veřejnou akci se účastníci prokazují certifikátem o očkování/prodělaném onemocnění Covid-19 nebo antigenním testem ne starším než 48 hodin nebo negativním PCR testem ne starším než 72 hodin.

Pokud jde o podrobnosti ke karanténě a pobytu v Estonsku, doporučujeme sledovat souhrnné informace na webu estonského ministerstva zahraničních věcí.

Pokud během pobytu v Estonsku

a) se v případě např. nachlazení objeví podezření na koronavirus, je povinností každého obrátit se na lékaře (tel. pohotovostní bezplatná linka 1247)

b) bylo potvrzeno nakažení COVID-19, je dotyčný člověk povinen spolupracovat s Radou pro zdraví (kontakt níže), poskytnout údaje pro určení dalších infikovaných osob a blízkých kontaktů (při sběru dat jsou dodržována pravidla ochrany osobních údajů) a dodržovat preventivní obecnou karanténu 10 dnů (tj. z hotelu, ubytovny nebo bytu vycházet pouze na základě pokynu zdravotníků, policie nebo při ohrožení života a zdraví). O ukončení této karantény rozhoduje až prohlášení ošetřujícího lékaře, že osoba není infekční, tedy nikoliv pouhé uplynutí požadovaných 10 dnů.

c) došlo k blízkému kontaktu s pozitivně diagnostikovaným člověkem, platí preventivní obecná karanténa 10 dnů od okamžiku zjištění této skutečnosti. Z místa ubytování/hotelu je možné vycházet pouze na nákup v blízkosti bydliště nebo na zdravotní pohyb venku, oboje s omezením kontaktů s dalšími osobami. Po 10 dnech může být vykonán test, který v případě negativního nálezu znamená ukončení preventivní karantény (finální potvrzení lékařem není nutné).

Při pobytu v Estonsku je doporučeno stažení trasovací aplikace HOIA - více informací ZDE.

Aktuální informace o přijatých opatřeních v Estonsku sdělují i na tel. pohotovostní bezplatné lince 1247 (ze zahraničí +372 600 1247).

4. Odkazy na weby příslušných estonských institucí + ZÚ ČR v Tallinnu

Úřad vlády Estonské republiky/ Republic of Estonia Government

Úřadem estonské vlády zřízený speciální web/ Emergency Situation

Rada pro zdraví/ Health Board Estonia s podrobnými informacemi včetně tel. pohotovostní bezplatné linky 1247 (ze zahraničí +372 600 1247) a stažení estonské trasovací aplikace HOIA

Kontakt na Velvyslanectví ČR v Estonsku: během pracovní doby tel. +372 6274 400; v mimopracovní době o víkendech mobil +372 5667 9029. Další informace zde.

5. NÁVRAT do ČR

Estonsko se posunulo mezi "červené" země s vysokým rizikem nákazy COVID-19. Souhrn podmínek pro návrat do ČR v článku MZV zde (např. podmínka vyplnění příjezdového formuláře zůstala zachována).

Přehled aktuálních opatření platných na území ČR najdete na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR.

Pro základní informace o cestách z ČR do okolních států slouží tel. linka +420 222 264 222.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688