Patria (Patria Finance)
Daně a účetnictví  |  25.05.2021 06:11:00

Zdanění psího ocasu a daň Robina Hooda

Daně nepředstavují jen způsob, jak zvýšit vládní příjmy. Někdy se jimi vlády snaží změnit chování lidí. V dnešní době může být příkladem snaha o omezení emisí, ale historie přináší i jiné, méně obvyklé příběhy.

Například ruský car Petr Veliký se během své vlády snažil posunout směřování své země od východu směrem na západ. Takže se mimo jiné pokoušel změnit chování šlechty a vysoce postavených lidí. Včetně jejich postoje směrem k tehdy populárním mohutným plnovousům. Car tak rozhodl, že je mohou nosit i nadále, musí ovšem „poněkud ponižujícím způsobem ukazovat potvrzení, že z plnovousu zaplatili daň.“ I tuto příhodu dali k dobrému ekonomové Joel Slemrod a Michael Keen v rozhovoru pro Econofact.org.

Příkladů použití daní ve snaze změnit chování lidí je více, může mezi ně patřit daň z piva. Ekonomové k tomu uvedli, že „většina daní mění toto chování neefektivní způsobem“. Jde třeba o zdanění příjmů z práce, které může mít demotivující efekt. Uchopit tento koncept v praxi je ale těžké, protože nikdy nevíme, co by se stalo v alternativní situaci, kdyby daně byly jiné, nebo by vůbec neexistovaly.

Na druhou stranu je zřejmé, že některé daně mají až bizarní dopady na chování lidí. Ekonomové v této souvislosti zmínili Velkou Británii, kde existovala daň z oken. Což vedlo k tomu, že lidé okna zazdili ve snaze snížit své daně. Podobně existovala daň ze psů, ze které ovšem byli vyjmuti psi bez ocasu. Není třeba rozebírat, k čemu to některé vlastníky těchto tvorů vedlo.

Co zdanění luxusních položek a spotřeby? Ekonomové v této souvislosti uvedli, že teoreticky má jít o nástroj zdanění bohatých, v praxi se ale stává, že nakonec dolehne na někoho úplně jiného. Příkladem může být zdanění jachet v USA, které se podle řady náznaků nakonec mnohem více dotklo výrobců těchto plavidel. Podobné to bylo v minulosti se zdaněním služebných ve Velké Británii. Jeho cílem mělo být opět zvýšení daňové zátěže bohatších lidí, kteří si tyto služebné mohli dovolit. Ekonomové ovšem tvrdí, že podle řady zpráv takový nástroj nejvíce dolehl na samotné služebné ve formě jejich nižších odměn.

Je tak důležité neřídit se tím, jak se daná daň jmenuje nebo jak ji prezentují politici, ale tím, na koho skutečně dopadá. „To, že se něco jmenuje daň Robina Hooda, neznamená, že bude skutečně danit bohaté,“ dodali ekonomové. Efektivita vybírání určité daně je pak do značné míry dána tím, jak velký je v praxi prostor pro vyhýbání se této dani. Což je podle ekonomů relevantní pro daň z bohatství, protože bohatší lidé mívají také větší prostor a zdroje pro to, aby se daním vyhnuli.

Zdroj: Econofact.org



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688