OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  05.07.2021 12:20:00

Šňůra podvodů: Rafinovaný důchodce, nebo spící pojišťovny?

Neuvěřitelně mazaný důchodce v kondici? 72letý penzista obíral deset let pojišťovnyNěmecku fingovanými nehodami aut. Anebo spíše šlo prostě o příliš důvěřivé likvidátory, kteří si navíc ničeho podezřelého nevšímali?

Bývalý německý učiteldůchodu více než 10 let předstíral různé dopravní nehody a ve velkém stylu obíral pojišťovny. Některé z těch případů jsou už tak staré, že byly promlčeny. Podle Augsburger Allgemeine, jež kauzu zveřejnily, je pozoruhodné, že se pojišťovny tak dlouho neprobraly, a jen těžko se dá uvěřit, že vlastně neustále bylo několik aut údajně zapleteno do tří až čtyř kolizí, aniž by někdo zpozorněl.

Pět osobních automobilů utrpělo totální požár. Už jen tato skutečnost není právě standardní. Zrovna tak neobvyklé je stále se opakující přejetí ležících předmětů nebo nárazy do skal v horách. Přitom popisy událostí byly stále stejné nebo velmi podobné. Kriminalisté nakonec celou historii prošetřili a přišli na 30 škod během 10 let. Je pravděpodobné, že se ale nezjistilo všechno a může jít o pověstnou špičku ledovce. Pojišťovny totiž už dokumentaci ke starším pojistným událostem po uplynutí předepsaných lhůt skartovaly…

U starších pojistných událostí se dá však jenom stěží dokázat, že by si auta penzista zapálil sám. On sám ale během soudního procesu přiznal 17 případů poškození, kdy si úmyslně auta poškodil, aby mohl zkasírovat z havarijního pojištění celkově asi 190 000 EUR.

Deníkem Augsburger Allgemeine oslovený expert tvrdil, že pachatel musel být „neobyčejně rafinovaný a také v dobré kondici“. Přitom ten jenom měnil pojišťovny. Pokud toto jediné opravdu stačilo, aby si žil na náklady pojišťoven, je pověst celého odvětví ztracena. Série karambolů a „smůly“ nebyla žádná náhoda, uzavřel události znalec během procesu. Státní zástupkyně hovořila během svého zhodnocení o „obchodním modelu“ uplatňovaném dlouhou dobu. Obě tyto charakteristiky jsou více než trefné, ale také zjevné.

Trestní stíhání nakonec „dohnalo“ penzistu ve čtyřech případech pojišťovacího podvodu se škodou bezmála 27 000 EUR. Tuto částku obviněný uhradil. Paradoxem na celé kauze je i to, že kromě podvodu byl stíhán i pro krádež a … řízení bez řidičského oprávnění.

Zdroj: versicherungswirtschaft-heute.de

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688