OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  06.07.2021 12:20:00

Obsluha dotykového displeje v autě je „hrubá nedbalost“?

Každý motorista ví, že telefonování s mobilem u ucha při řízení nebo psaní esemesek za volantem je zakázané a postižitelné. Jenže: jak je tomu v případě obsluhy dotykového displeje na přístrojové desce za jízdy? O tom nedávno rozhodoval jeden německý soud.

Mobil v ruce za volantem stojí podle stupně ohrožení v Německu pokutu ve výši 100 až 200 EUR, a také dva body k tomu v řidičských záznamech. Navíc ve zvláště křiklavých případech může stát motoristu až jeden měsíc zákazu řídit auto. A rozsudek vrchního soudu v Karlsruhe nedávno dokonce potvrdil nejtěžší možný trest i v případě, kde šlo o klikání na displej na palubní desce.

Řidič zatáčel svým autem z ulice, když se současně snažil navolit na dotykovém displeji v menu úkonů optimální frekvenci stírání stěračů. Soud spatřoval v jeho úkonu porušení pravidel pro silniční provoz. Podle nich jsou velmi krátké odpoutání očního kontaktu s provozem na komunikaci a bleskový „pohled“ na přístroje v kabině vozu přípustné, je-li to v souladu s podmínkami provozu, viditelnosti a počasí. Tyto podmínky ale okamžik zatáčení auta rozhodně nesplňuje.

Neadekvátní nepozornost může vedle pokuty a bodů znamenat i diskusi s pojišťovnou, zda zaplatí případně vzniklé škody na autě z havarijního pojištění. Protože obsluha mobilu nebo ťukání na položky v menu na displeji během jízdy mohou být pojistitelem vyhodnoceny jako hrubá nedbalost. „Vždy podle konkrétních okolností, tedy podle závažnosti a zavinění, je pojišťovna oprávněna krátit přiměřeným způsobem pojistné plnění, a v exemplárních nejhrubších případech ho i odmítnout vyplatit,“ objasnila situaci expertka na škody Margareta Bösl ze společnosti Universea Versicherung.

Na německém trhu jsou ovšem nyní i nabídky na připojištění takových případů hrubé nedbalosti. Podle Margarety Bösl jde o smysluplné doplňkové krytí a rozšíření ochrany, které může při škodě ušetřit motoristům peníze, čas i dohadování s pojišťovnou.

Mobil zůstává zlem číslo jedna

Zjištění z různých evropských zemí hovoří o to, že i když si řidiči uvědomují riziko telefonování za jízdy bez hands free, přesto nejsou schopni se telefonu za volantem vzdát. Například organizace DEKRA ve studii z roku 2019 ukázala, že v Německu používá manuálně mobil až 55 % řidičů. Mobil byl nejběžnějším typem rozptylování za volantem během jízdy. Důvody, proč šofér sahá po mobilu, jsou přicházející SMS nebo zprávy a vzkazy ze sociálních sítí. Více než třetina řidičů připustila, že sice aktivně na mobilu během jízdy nepíše, ale alespoň si čte zprávy. 25 % dotázaných motoristů přiznalo přijímání hovorů bez hands free za volantem, 20 % respondentů píše zprávy a každý šestý volá.

Některé pojišťovny ve světě už na tento trend reagují a snaží se šoféry pozitivně motivovat, aby nechali mobil na pokoji. Za odpovědné jednání jsou ochotny slevit na pojistném. V USA insurtech společnosti vyvíjejí technologii monitorující pohyb a manipulaci s mobilem za volantem. Zařízení je schopno monitorovat pozici a pohyb mobilu, popřípadě jeho odemknutí za jízdy. Informace získané technologií pojišťovna může vyhodnotit a řidiče buď odměnit, nebo naopak potrestat vyšším pojistným.

Zdroj: versicherungswirtschaft-heute.de/politik-und-regulierung/2021-02-17/touchscreen-bedienung-im-kfz-moeglicherweise-grob-fahrlaessig

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:28  Novinka u asistence vozidel: PVZP zahajuje spolupráci s UAMK OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 16:01  Smartphone je v průměru používaný 2,5 hodiny denně (Německo) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Po 17:00  Počet úrazů loni výrazně stoupl (Rakousko) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688