OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  05.06.2021 09:37:11

Aon: Společnosti s rizikem pandemie vůbec nepočítaly!

Podle aktuální analýzy společnosti Aon 82 % firem ve světě neuvažovalo o pandemii jako o nebezpečí ve svých rizikových plánech. Rizika a odolnost vůči nim musí být nově seřazena a prioritizována, přičemž je třeba budovat agilní obranu.

Čas na důkladnou úvahu a na změnu perspektivy v hodnocení rizik: pro 82 % podniků nepatřily doposud před nástupem COVID-19 pandemie nebo jiná velká zdravotní krize mezi TOP 10 rizik. Téměř třetina (31 %) nepřijala směrem k takové události žádná bezpečnostní preventivní opatření. To jsou hlavní závěry vyplývající z aktuální mezinárodní ankety společnosti Aon nazvané „Nové priority rizik a odolnost firem pro postcovidovou budoucnost“. Studie poradenské a servisní společnosti ukazuje, že firmy se musí přenastavit a přizpůsobit drasticky změněné situaci v oblasti hrozících nebezpečí. Současně je třeba rozvíjet management podniků, aby rozvíjel odolnost a agilitu.

Pandemie COVID-19 od základů významně zamíchala posuzováním dlouhodobých a nově se objevujících rizik ze strany firem. V globální studii společnosti Aonroku 2019 mezi více než 3 000 risk manažery přisoudili respondenti pandemii a jiné zdravotní krizi 60. místo mezi 69 identifikovanými nebezpečími. V souvislosti s tím logicky nebylo pro mnoho firem snadné rychle reagovat na skutečně nastalou pandemickou situaci a v praxi postupovat podle hotových nouzových plánů a realizovat opatření v nich obsažená. Studie Aon nyní přinesla poznatek, že mnoho firem musí nařídit svému risk managementu úplný reset.

„Pro podniky nyní jde o to, aby se účinně posunuly do pozice, kde budou schopné čelit budoucnosti,“ komentoval výstupy Kai Büchter, CEO ve společnosti Aon Commercial Risk Solutions, Health Solutions & Affinity. „Podle naší studie je prioritou jednat ve třech oblastech: jasné vnímání stávajících dlouhodobých a nově vznikajících rizik, budování odolného personálu a proměna přístupu ke kapitálu. Podniky potřebují nová, udržitelná a flexibilní řešení, která obstojí ve stále komplexnějším a volatilnějším prostředí – ovšem nikoli jen určovaném pandemiemi, nýbrž rovněž působením a rozvojem například kybernetických rizik, změnou klimatu a vlivem geopolitických změn na dodavatelské řetězce.“ Risk manažeři tím přebírají důležitou centrální roli, protože mají pro firmu bezmála strategický význam. Přispívají k tomu, aby se posílila odolnost subjektu, a tedy i schopnost odolávat i v budoucnu přicházejícím rizikům.

Více než polovina podniků vychází z toho, že následky pandemie potrvají ještě déle než rok. „Mnozí manažeři přemítají, jak by mohli investovat do budování lepší odolnosti a výdrže i agility,“ konstatoval Martin Stumpe, Executive Director multinárodních klientů ve společnosti Aon. „Těžiště přitom představuje nasazení nových technologií, schopnost odolávat na straně zaměstnanců a ochrana aktiv společnosti.“ U zdaleka největší části respondentů ve studii (80 %) panuje shoda v tom, že nezbytné je podchycení rizika v integrované, agilní a celofiremní šíři. Přitom mají být zapojené všechny úseky podniku – jako například IT, risk management, pojištění, HR, finance, právo a komunikace – aby se krizi čelilo společně a co nejlépe na všech frontách.

Pokud budeme sledovat výstupy studie podle regionů, ukazuje se, že nejlépe jsou na podobné situace „vyzbrojeny“ firmy v asijsko-pacifické oblasti. Více než polovina (52 %) mohla při rozšíření COVID-19 sáhnout pro své nouzové plály pro případ pandemií. Poučily se z předchozích krizí spojených se SARS nebo prasečí chřipkou. Naproti tomu v Severní Americe se může dnes spolehnout na dobrou přípravu jen 31 % podniků. Bez ohledu na regiony i odvětví měla vždy a všude nejvyšší prioritu ochrana lidí a zařízení.

Zdroj: www.aon.com/germany/ueber-aon/presse/risikolandschaft-weltweit-im-umbruch.jsp

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Pá   6:00  Na co si dát pozor při pojištění motorky? (INSIA) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Čt 11:28  Novinka u asistence vozidel: PVZP zahajuje spolupráci s UAMK OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 16:01  Smartphone je v průměru používaný 2,5 hodiny denně (Německo) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
29.04.2024  Počet úrazů loni výrazně stoupl (Rakousko) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)

Přečtěte si také:

07.12.2021Jak vidí budoucnost oboru pojišťovnictví společnost Aon OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
22.06.2018Aon Risk: Riziko světového konfliktu rychle roste OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
16.01.2016Šnobr: Vývoj kurzu akcií ČEZ vůbec nerespektuje výhledy společnosti Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688