OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  22.06.2018 14:31:17

Aon Risk: Riziko světového konfliktu rychle roste

Pravděpodobnost vypuknutí konfliktu mezi světovými velmocemi je na nejvyšším stupni od skončení studené války. K tomuto výsledku dospěli experti pojišťovacího makléře Aon Risk Solutions, kteří v dubnu zveřejnili své mapy politických rizik, násilí a teroru ve světě. Závěr komentovala Silka-Leena Stawikowski, expertka na politická rizika: „Geopolitické napětí a slabá mezinárodní diplomacie vytvářejí podmínky pro zvyšování rizika ozbrojených konfliktů.“

Rozdrobování a nejednotnost západních velmocí vedly ke zhoršení globální bezpečnosti. Současně zaznamenáváme u zralých demokracií rozpory v otázkách řešení politických, ekonomických a sociálních problémů. Na základě geopolitického napětí, oslabení liberálních a demokratických vládních forem, stejně jako kvůli chronicky trvajícím konfliktům na celém světě stoupla rizika politicky motivovaného násilí.

Na mapách Aonu tak v této souvislosti bylo zařazeno meziročně více států do vyššího rizika (17), zatímco opačným, pozitivním směrem se „přestěhovalo“ jen 6. Z map vyplývá, že:

  • 40 % zemí je vystaveno riziku terorismu a sabotáže
  • 60 % zemí je ohroženo občanskými nepokoji
  • 33 % zemí hrozí riziko povstání, války a svržení státní moci
Rizika v celkem 46 zemích jsou označována ze strany Aon Risk Solutions jako „vysoká“ nebo „vážná“. Některé ze zemí s nejvyšším stupněm nebezpečí vůbec se nacházejí na Blízkém Východě: Irák, Sýrie, Jemen a Egypt. Region, v němž se nejvíce přesouvaly země do nebezpečnějšího stupně v porovnání s loňskem, je Afrika.

 „Pokračující občanské války a interní konflikty, mýcení demokratických forem vlády a korupční skandály vedly v této oblasti k eskalaci politického násilí. A teroristická uskupení, jako jsou IS nebo Boko Haram, zneužívají křehké instituce a slabé hranice na černém kontinentu pro své zájmy,“ říká expertka Stawikowski.

V Jižní Americe došlo na zmírnění hodnocení rizik u sedmi států. K nim patří i Kuba a Honduras, kde došlo na pokles napětí poprvé za poslední desetiletí. Pozitivní vývoj Jižní Ameriky odráží pokrok v boji proti terorismu a úsilí o ukončení vleklých konfliktů v Kolumbii a Peru.


Zvláštní navýšení politických nebezpečí naproti tomu zaznamenal Aon v Latinské Americe. Stalo se tak před vlnou tamějších voleb. Obavy panují zejména o zpomalení a průtahy brazilských reforem a reformní obrat v Mexiku. Stawikowski komentuje vývoj v tomto regionu takto: Velké státy jsou vystaveny riziku, že budou zvoleny populisté – a menší země nezůstanou ušetřeny těchto politických otřesů.“

Počet teroristických útoků (204) byl v západním světě v roce 2017 přibližně na dvojnásobné úrovni než v roce 2018 (96). Počet obětí zůstal v obou letech nicméně podobný (loni 1092 osob). Islámský stát útočil loni ve 29 zemích na pěti kontinentech. Tato čísla odpovídají i statistikám 2016. Obzvláště atraktivními cíli jsou pro teroristy turistické destinace. Loni došlo k 35 událostem, kdy útoky byly vedeny na cíle, jejichž význam je pro cestovní ruch rozhodující. Zasaženy byly například hotely a rekreační areály, noční kluby, civilní letadla nebo atrakce pro turisty.

Kompletní mapu rizik terorismu ve světě lze stáhnout zde.

Zdroj: aon.com

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688