Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  13.02.2021 10:13:02

Tesla vs. Volkswagen aneb kdo letos vyrobí více elektromobilů?

Americká Tesla jak známo v roce 2020 vyrobila téměř půlmilionu elektromobilů, tedy meziročně „jen“ o 36 % více. O rok dříve zaznamenala 50 % nárůst a takto výraznou expanzi produkce plánuje v průměru pro řadu dalších let. V některých letech navíc ještě vyšší, což by se mělo uskutečnit právě v letošním roce. Instalované výrobní kapacity Tesly totiž již překračují milion vozů. Volkswagen pak loni z celkově prodaných 5,33 mil. osobních vozů (-15 % YoY) zvýšil prodeje čistě elektrických vozů o 197 % na téměř 134 tisíc. V letošním roce by měl být nárůst produkce dle všeho ještě výraznější a co do počtu tedy již i mnohem konkurenčnější.

Značka Volkswagen ztrojnásobila v roce 2020 počet dodaných elektromobilů (zdroj Volkswagen)

Vize a sliby Elona Muska se již investoři naučili brát s rezervou, resp. především jeho predikce termínů obvykle násobit různými koeficienty výrazně překračující hodnotu 1. Ukazuje se to nejvíce asi u plánovaného autonomního řízení. Naopak z hlediska rychlosti budování výrobních kapacit se Muskovi, resp. Tesle poměrně daří, zvláště například v porovnání s rychlostí zmiňovaného Volkswagenu. Ten v Číně začal v roce 2018 budovat továrnu na elektromobily ještě asi o dva měsíce dříve než Tesla, první elektromobily VW však z linek začaly sjíždět teprve až na konci loňského roku. Tedy o rok později než u Tesly. A celkově dřívější vize týkající se dodávek elektromobilů zákazníkům, vlastně u celého koncernu Volkswagen, nabraly značného zpoždění. Letošek by nicméně z hlediska produkce mohl být pro německou firmu, potažmo celý koncern, již výraznějším posunem.

Saské město Zwickau (Cvikov) se proslavilo především výrobou osobních automobilů značky Trabant. Pro Volkswagen se nově stalo místem, kde začaly z linek sjíždět první elektromobily na jeho modulární platformě MEB. Dříve prezentovaná plánovaná roční výrobní kapacita až 330 tisíc vozů ale naplněna letos nebude. K produkovaným vozům ID.3 sice již nově přibylo také SUV s označením ID.4, v souhrnu však zkrátka Volkswagen letos ve Zwickau plánuje vyrobit maximálně 300 tisíc elektromobilů.


ID.4 (zdroj Volkswagen)

Právě elektromobil ID.4 však začal sjíždět také z výrobních linek v Číně v Antingu a Fo-šanu. V Drážďanech pak tzv. skleněná manufaktura, naposledy vyrábějící e-Golf, začala nově produkovat také elektromobil ID.3. V jednosměnném provozu se jich zde denně zatím vyrobí jen 35, když hlavním cílem této továrny je poskytovat návštěvníkům komplexní zážitky zaměřené na celou rodinu modelů ID. Kromě prohlídky výrobních provozů, dokonce spoluúčast na montáži modelu ID.3, či samotné předávání zde vyrobených elektromobilů zákazníkům.

Každopádně zmiňované čtyři závody Volkswagenu mají dohromady maximální kapacitu výroby již více než 900 tisíc elektromobilů. Německá automobilka zatím neuvedla, kdy ji využije naplno. Na výrobu elektromobilů na platformě MEB se každopádně připravují již další závody - Emden a Hannover v Německu a Chattanooga v USA.  Volkswagen veřejně zkrátka jen počítá s tím, že v roce 2025 bude vyrábět 1,5 milionu elektromobilů své značky. Hlavním omezujícím faktorem pro automobilky se při náběhu produkce především obecně zdá schopnost vyrábět dostatek baterií

Pokud vezmeme v úvahu rozjezd produkce elektromobilů celého koncernu, ať už především vozů Audi či také domácí Škody, Tesla letos začne mít co do počtu vyrobených elektromobilů mnohem více konkurenční prostředí. A to i díky dalším elektromobilům od již tradičních automobilek či čínských NIO, Xpeng, Lucid či BYD, na které výrazně participuje „věštec z Omahy“ Warren Buffett.

Možná si výše uvedené letos více uvědomí také investoři, když jak už jsme dříve v rozboru uváděli, například tržní ocenění Tesly až neuvěřitelně předběhlo její dosavadní byznys, resp. tradiční automobilky.

 

Cena ID.4

Závěrem možno zmínit cenu poslední zmiňované elektro novinky Volkswagenu. V domovském Německu startuje cena ID.4 na 38 450 EUR (včetně 19% DPH), u nás na necelých 992 tis. Kč. Tedy vozu s výkonem až 125 kW, resp. s 52 kWh baterií umožňující dle WLTP dojezd do 348 km. Výkonnější verze ID.4 se 77 kWh baterií má pak umožnit zajímavější dojezd až 522 km. Oproti slabší verzi si je nutno například u nás připlatit zhruba 190 tisíc Kč.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688