Libor Vaníček (Lidya)
Okénko pro podnikatele  |  10.02.2021 16:52:49

Pandemie koronaviru proměňuje svět podnikání a financování není výjimkou

Libor Vaníček stojí v čele české pobočky finančně technologického startupu Lidya, který má za sebou první rok působení na českém trhu. Předtím strávil velkou část kariéry ve skupině ING, v jejíž české pobočce banky řadu let vedl divizi osobních financí. Po více než 20 letech zkušeností ve finanční sféře nyní pozoruje, jak pandemie koronaviru v mnoha ohledech proměňuje svět podnikání a jeho financování není výjimkou.

 

Q: V Lidyi  za sebou máte první rok působení na českém trhu. Ten byl letos pro řadu firem a služeb náročný - o to víc pro ty nové, zatím neznámé a nezavedené. Jak ho zpětně hodnotíte vy?

A: Lidya je digitální platforma pro poskytování krátkodobých úvěrů v segmentu malých a středních firem. Specializujeme se na provozní úvěry pro rozvoj podnikání. V tom byl tento rok pro nás trochu náročnější. Některé sektory byly vládními opatřeními zasaženy natolik, že více než nad rozvojem přemýšleli nad tím, jak vše ustát a přežít. Na druhou stranu některých sektorů se krize dotkla pouze okrajově, nebo dokonce v krizi dokázaly růst. Na trh jsme vstoupili krátce před prvním lockdownem a přesto, nebo snad právě proto, jsme již poskytli stovky úvěrů. Více než 90 % klientů čerpá naše provozní financování opakovaně. Firmy vítají vznik alternativy k tradičnímu bankovnímu financování a to je pro nás důkazem, že své místo na trhu máme.

 

Q: Jaké firmy vás nejčastěji oslovují? Kdo jsou vaši typičtí klienti?

A: Předně spolupracujeme s firmami z celé České republiky, umožňují nám to naše zcela digitální procesy. Našimi typickými klienty jsou transportní a logistické firmy, stavební společnosti, výrobní společnosti, e-shopy, pomáháme ale i mnoha dalším. Například provoz nákladního auta stojí desítky, spíše stovky tisíc měsíčně, a na to jsou třeba finance. Výrobní firmy potřebují pro svůj provoz nakupovat materiál či suroviny, stejně tak stavební firmy. E-shopy potřebují zdroje, za které nakoupí např. sezónní zboží. Těmto firmám dokážeme zajistit chybějící prostředky rychle, bez ručení a navíc bezúčelově. S pokračující krizí se čím dál častěji setkáváme s firmami, které potřebují vykrýt krátkodobý nesoulad ve svém cash-flow způsobený prodlužující se dobou splatnosti faktur napříč celou ekonomikou.

 

Q: V čem jsou hlavní výhody vaší služby? Proč se firmy obracejí na vás a ne na tradiční banku?

A: Segment malých a středních firem je podfinancovaný dlouhodobě. Již před koronakrizí v České republice pro tyto firmy chybělo přes 1,8 bilionu korun. Vycházíme u údajů International Finance Corporation, která je součástí skupiny Světové banky. V reakci na dopady koronakrize banky ještě více zpřísnily a omezily poskytování úvěrů. Vlivem restriktivních opatření se do problémů často dostaly i ty společnosti, které prosperovaly, a jejich podnikání bylo dobře nastavené. Dosavadní státní kompenzace se navíc ukazují jako naprosto nedostatečné, neúčinné, administrativně složité, a pro mnoho firem jsou nedosažitelné a když už ano, tak jejich výplata trvá příliš dlouho. Náš model je nastavený trochu jinak, máme dle dosavadních zkušeností dobře nastavené řízení rizik, analyzujeme primárně aktuální cash flow firem, a jsme schopni poskytnout prostředky i firmám, které banky zcela nebo částečně z různých důvodů odmítly - například nemají dostatečnou historii, nemohou úvěr zastavit či jiným způsobem zajistit, nebo podnikají v oborech, které banky nepodporují.

Q: Jak to funguje v praxi?

A: Je to procesně velmi jednoduché, digitální a bezkontaktní, což firmy v této době oceňují. Zájemce o půjčku nás kontaktuje, elektronicky pošle jen tři poslední měsíční výpisy z firemního bankovního účtu. Nepožadujeme žádné další dokumenty jako rozvahu, výsledovku, daňové přiznání, či popis podnikatelského záměru, které jsou třeba u bank obvyklou součástí žádostí. Naše unikátní algoritmy následně vyhodnotí rizikovost firmy, vypočítají výši úvěru a stanoví cenové parametry financování, které můžeme poskytnout. Pokud zájemce úvěrovou nabídku přijme, elektronicky podepíše úvěrovou smlouvu a my mu peníze ihned odešleme na účet. To vše dokážeme zvládnout v průměru do 24 hodin. Splatnost úvěru je přitom 30 dní. I když se to může zdát krátké, ukazuje se, že taková služba u nás chybí a je o ni zájem. A to právě proto, že prostředky firma může splatit rychle a nenese si dlouhodobou zátěž úvěru.



Tony ChristoforouLibor Vaníček

Je zkušený manažer s více než 20letou praxí v oblasti financí. Velkou část kariéry strávil ve skupině ING, v jejíž české pobočce banky řadu let vedl divizi osobních financí. Vystudoval Nottingham Trent University a Brno International Business School. Od srpna 2019 stojí v čele české pobočky finančně technologického startupu Lidya.

 

 

 Lidya

Lidya je holdingová společnost registrovaná v USA. Založena byla v roce 2016 jako digitální platforma pro poskytování nezajištěných provozních úvěrů v segmentu živnostníků a malých a středních firem. U jejího zrodu stáli úspěšní internetoví podnikatelé Tunde Kehinde a Ercin Eksin. Lidya aktuálně působí v Nigérii, Portugalsku, Polsku a České republice. Kapitál na rozvoj společnost získává od renomovaných investorů jako Accion Venture Lab, Omidyar Network, Bamboo Capital Partners, Alitheia Capital, Goodwell Investments nebo Newid Capital.

Více na www.lidya.co/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688