Markéta Kadeřábková (OrangeAcademy)
Finanční rady  |  03.01.2021 22:04:02

Pokuty a trestné body aneb co se změní v roce 2022?


 

V roce 2022 má dojít ke změnám v bodovém systému a udílení pokut především za nejzávažnější dopravní přestupky. Přečtěte si, o jaké se konkrétně jedná a kolik za ně v případě porušení zákona zaplatíte.


Nejzávažnější dopravní přestupky

Mezi nejzávažnější dopravní přestupky patří například:


  • řízení pod vlivem omamných látek,

  • odmítnutí podrobení se testu na alkohol a jiné omamné látky,

  • porušení zákazu předjíždění,

  • vjíždění na železniční přejezd přes zákaz,

  • otáčení, couvání a jízda v protisměru na dálnici,

  • jízda na červenou.


Řízení pod vlivem omamných látek

V České republice dochází i přes nulovou toleranci k alkoholu k častým dopravním nehodám způsobených řízením v podnapilém stavu nebo pod vlivem omamných látek. V současnosti je tento dopravní přestupek sankciován až ve výši 20 000 Kč. Při naměření více než 0,3 můžete získat až 7 trestných bodů a zákaz řízení v rozmezí 6 až 12 měsíců.

Od roku 2022 by měla pokuta za tento přestupek dosáhnout až 25 000 Kč. Trestné body nad 0,3 ‰ by však měly klesnout o 1 bod na 6. Zákaz řízení pak má vzrůst na 18 až 36 měsíců.


Odmítnutí podrobení se testu na alkohol a jiné omamné látky

Dalším závažným přestupkem je odmítnutí podrobení se testu na alkohol a jiné omamné látky. Maximální pokuta, kterou za něj můžete dostat činí v současné době 50 000 Kč, měla by však vzrůst až na 75 000 Kč. Udílení trestných bodů by se mělo také snížit (ze 7 na 6) a zákaz řízení by se měl zvýšit z 12 až 24 měsíců na 18 až 36.


Porušení zákazu předjíždění

Mezi nejčastější příčinu nehod, při níž dochází k úmrtí patří nesprávné předjíždění (až 20 % lidí je při dopravních nehodách usmrceno tímto způsobem). Pokuta vás v takovém případě může vyjít od 5 000 Kč do 10 000 Kč s přičtením 7 trestných bodů. 


Vjíždění na železniční přejezd přes zákaz

V současné době za tento přestupek zaplatíte blokovou pokutu ve výši od 2 500 Kč do 5 000 Kč. Od roku 2022 by mělo dojít k navýšení blokové pokuty na 5 000 Kč a pokuty ve správním řízení od 7 000 Kč až 25 000 Kč. Tresné body by však měly být sníženy z původních 7 na 6. 


Otáčení, couvání a jízda v protisměru na dálnici

Za dopravní přestupek otáčení, couvání a jízdu v protisměru na dálnici můžete v současnosti dostat pokutu ve správním řízení od 5 000 Kč do 7 000 Kč a 7 trestních bodů. Po novelizaci zákona by měla být zavedena bloková pokuta ve výši 5 000 Kč a ve správním řízení od 7 000 Kč do 25 000 Kč. I v tomto případě by mělo dojít ke snížení trestních bodů ze 7 na 6. 

 

Jízda na červenou

Při jízdě na červenou zaplatíte blokovou pokutu ve výši 2 500 Kč a ve správním řízení od 2 500 Kč do 5 000 Kč. Zároveň dostanete 5 trestních bodů. Dopustíte-li se přestupku znovu nebo úmyslně, bude vám udělen zákaz řízení po dobu 1 až 6 měsíců.

Od příštího roku by se měla bloková pokuta zvýšit na 5 000 Kč a pokuta ve správním řízení ze 7 000 Kč na 25 000 Kč. Dojít by mělo také k nárůstu trestných bodů z původních 5 na 6 a k zákazu řízení při úmyslu nebo recidivě na 4 až 6 měsíců.

I na další nejen závažné přestupky by se měla vztahovat novelizace zákona. Je však možné, že ke změnám dojde kvůli současné pandemii déle než na začátku příštího roku.


Zdroj: mesec.cz

Markéta Kadeřábková

Psaní textů se věnuje již od dob studií na vysoké škole, kdy začala v roce 2015 psát do lifestylového magazínu. První pracovní zkušenosti získala v digitálních agenturách, v nichž pronikla do světa online marketingu, získala dovednosti v oblasti SEO a linkbuildingu. V roce 2019 se stala redaktorkou ve společnosti Orange Academy s.r.o. a od té doby pravidelně přispívá na firemním blogu. Oblasti jejího zájmu jsou personalistika, daně a rekvalifikační kurzy účetnictví.



Orange Academy

Orange Academy s.r.o. poskytuje jazykové a rekvalifikační kurzy pro jednotlivce i firmy. Školí přední české společnosti, jako jsou ČEZ, RegioJet, RWE a má tisíce spokojených individuálních klientů. Akreditované formy vzdělání pořádá po celé České Republice. Od roku 1990 má více než 20 000 absolventů ve 34 městech. Zaměřuje se na kurzy účetnictví, mzdové účetnictví, personalistiku, daně a online marketing. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688