Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  08.12.2020 10:33:53

Průmysl a export expandují navzdory druhé vlně pandemie (Analýza makroindikátorů)

Průmysl sice v říjnu zpomalil, ale i tak ve druhé pandemické vlně slušně roste především za silné podpory zahraniční poptávky. Listopad bude asi slabší, ale žádné drama by to být nemělo. Zahraniční poptávka zároveň výrazně povzbudila export, zatímco dovozy zůstaly slabší. Stavebnictví na začátku čtvrtého čtvrtletí klesá.

Průmyslová výroba v ČR v říjnu zpomalila, když rostla oproti září o 3,0 %. Po očištění o rozdílný počet pracovních dnů to znamená meziroční růst o 1,3 %. Bez očištění o kalendářní efekty to představuje naopak meziroční pokles o 1,3 %, což bylo 1,4 procentního bodu nad naším odhadem a 1,5 bodu nad očekáváním trhu. V případě průmyslu se vlivem začínající druhé vlny pandemie nečekal pro výrobu výrazný propad jako v případě služeb, ale i tak je rychlý meziměsíční nárůst příjemným překvapením. Ten se navíc zrcadlí v dalším velmi vysokém přebytku obchodní bilance.

Největším tahounem byla tentokrát výroba aut, která meziročně rostla o téměř 14 %. Nebýt výroby produkce aut pak by byl meziroční výsledek průmyslu slabší o celých 2,6 procentního bodu, takže by jednoznačně klesala. Řekněme, že v odvětvích mimo automobilový průmysl stále mírně převažují jednociferné meziroční poklesy. Největším tahounem směrem dolů je sektor výroby a rozvodu energií s meziročním poklesem 11,9 % a příspěvkem k meziročnímu růstu průmyslu -1,3 procentního bodu.

V průmyslu přibývá nových zakázek. Meziroční růst jejich hodnoty v říjnu zrychlil o 40 bp na 5,2 %, za čímž stojí poptávka ze zahraničí, zatímco domácí zakázky v říjnu svůj meziroční pokles prohloubily na 1,7 %.

Meziroční pokles zaměstnanosti v průmyslu činil stejně jako v září a srpnu 4,1 %, avšak meziroční nárůst průměrných mezd zaměstnanců ve výrobě zpomalil na 2,5 % po předchozím růstu o 4,8 %.

Údaje z výroby za říjen překvapily mírně pozitivně. Za listopad čekáme slabší údaj, ale nemělo by to být nijak dramatické. Předstihové indikátory se vyvíjejí spíše smíšeně. (1) Složky indexu nákupních manažerů za listopad poukazují na expanzi výroby, i když pomalejším tempem. (2) Naopak pokles důvěry v průmyslu dle konjukturálního průzkumu na mírně nižší úroveň nežli v březnu ukazuje spíše pokles produkce. (3) Již zveřejněný růst německého průmyslu za říjen dohromady s vysokou úrovní předstihových indikátorů pak naznačují pokračování expanze vnější poptávky, což je pro českou, exportně orientovanou ekonomiku oproti první vlně naprosto klíčové.

Limitou pro výrobu budou ve čtvrtém čtvrtletí podle nás zejména kapacitní omezení nabídkové strany. Podniky jsou oproti první vlně lépe připravené, ale negativní vliv zde znát bude. I tak je zde naděje, že by se průmyslová výroba mohla ve čtvrtém čtvrtletí nepatrně meziročně růst. Pro další expanzi pak bude důležitý právě vývoj zahraniční poptávky. S ohledem na fakt, že vakcína je za rohem a hospodářské politiky budou v příštím roce stále výrazně expanzivní, by výroba mohla v dalších čtvrtletích dále expandovat. Nicméně řada dalších nejistot jako dopad Brexitu stále přetrvává.

Pro letošek jsme čekali propad průmyslové výroby kolem 10 %, ale poslední údaje ukazují, že by výsledek mohl být spíše blízko -7 %.

Export stále silně předstihuje dovoz

Říjnový zahraniční obchod skončil s přebytkem 33,4 mld. . Trh přitom počítal pouze s 20,5 mld. . Celkové vývozy byly meziročně vyšší o 5,6 %. Na importech je stále patrná utlumená investiční aktivita i vliv pandemických opatření. V meziročním srovnání tak byly importy o 1,7 % nižší. Ve srovnání s minulým měsícem rostly vývozy o 4,7 % a dovozy o 3,4 %. Po zářijovém excelentním výsledku tak zahraniční obchod přinesl další pozitivní překvapení. Hlavní zásluhu na něm měla bilance motorových vozidel, kde byl přebytek meziročně o 7,7 mld. vyšší. Roli sehrál i menší deficit bilance s ropou a zemním plynem, a to o 4,1 mld.

Na výsledcích zahraničního obchodu je patrné, že situace je tentokrát výrazně lepší, než tomu bylo při první pandemické vlně. Automobilový průmysl své linky nezavřel, lépe fungují i dodavatelské řetězce, přičemž zahraniční poptávka po automobilech je solidní. Na druhou stranu investiční aktivita zůstává nízká, což tlumí tempo růstu importů. Dopadům pandemie se celoroční výsledek zahraničního obchodu ale nevyhne, ale poslední údaje ukazují, že celoroční výsledek bude pravděpodobně lepší než ukazuje naše prognóza (76 mld. ).

Stavebnictví zůstává v útlumu

Stavební produkce v říjnu poklesla meziměsíčně o 1,7 % a její meziroční pokles se tak prohloubil ze zářijových 8,2 % na 10,5 %. Na jejím vývoji tak již byly zřetelné dopady spojené s druhou vlnou koronavirové pandemie. Klesala především produkce pozemního stavitelství (o 13 %), které zahrnuje výstavbu veškerých bytových a nebytových budov. Vysoká nejistota ohledně dalšího vývoje pandemie poptávce po stavebních pracích v tomto segmentu nepomáhá. Pokles inženýrského stavitelství nebyl tak hluboký (-4,8 %), a to zřejmě vlivem vládních investic, z nichž některé i přes obecný pokles ekonomiky pokračují.

Výhled pro další měsíce není optimistický, jak dokazuje pokles počtu vydaných stavebních povolení oproti loňsku o 7,6 %, na což ovšem pravděpodobně mělo vliv i omezené fungování úřadů v důsledku vládních omezení.

Pro korunu jsou dnes zveřejněná data z české ekonomiky další ze série snižující potřebu uvolněné měnové politiky a tudíž ve prospěch silnější koruny. Důležitý ale bude další průběh pandemie.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 10:12  Vládní důchodová odvaha Research (Česká spořitelna)
Čt 10:09  Růst HDP v 1q24 Research (Česká spořitelna)
Čt 10:05  ČR: Index PMI v průmyslu klesl, trhy očekávaly naopak růst ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 10:04  Fed dle očekávání sazby nezměnil Research (Česká spořitelna)
Čt 10:01  Eurozóna: Míra inflace v dubnu stagnovala na 2,4 % Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688