David Jukl (Mercurius Pro)
Investice  |  04.12.2020 11:29:00

Tip na 20 akcií elektromobility pro rok 2021

Trh přeje v poslední době společnostem, které dodávají díly výrobcům elektromobilů nebo vyvíjejí technologie na podporu infrastruktury a autonomního řízení.

 

Revoluce elektrických vozidel je na spadnutí

 

Ještě před několika lety řady Američanů marně čekaly na dodávku své vysněné Tesly (NASDAQ: TSLA), a věřily, že je možné, aby jich společnost za rok dokázala vyrobit a prodat půl milionu. V roce 2020 je situace na trhu elektromobility (EV) vyrovnanější, trh nasycenější, a společnost ve třetím čtvrtletí dokázala vyrobit 145 036 elektrických vozidel a dodat 139 593.

růstem trhu ale rostou i konkurenti, a Tesla je sice předním výrobcem elektromobilů, ale ne jediným. Možná jako investor nebudete chtít nakupovat akcie, které letos vzrostly o 600% a zaměříte se na tituly, které na růst teprve čekají, nebo je u nich větší potenciál růstu.

Existuje řada způsobů, jak se investicí svézt na trendu EV a souvisejícím vývoji technologií autonomního řízení. Níže je uveden výběr společností v široké škále průmyslových odvětví spojených s EV.

Není pochyb o tom, že elektromobily budou i nadále útočit na automobilový trh. General Motors Co. (NYSE: GM) plánuje do roku 2025 nabídnout 30 plně elektrických modelů, přičemž 40% jejich vozidel dostupných v USA budou do konce téhož roku poháněny elektřinou.

Nově zvolený prezident Joe Biden uvedl, že bude prosazovat pokračující zpřísňování standardů spotřeby paliva u vozidel s vnitřním spalováním. Stále se zvyšující tlak na výrobce klasických automobilů ze strany světových vlád, stejně jako daňové pobídky pro elektromobily, znamenají jediné - postupný, i když zdlouhavý, leč neodvratný přechod k elektřině.

Měsíc před koncem roku 2020 se zdá, že do prostoru EV přibývají noví konkurenti téměř každý týden.

 

Drahé a levné

 

Psychologickým problémem pro nové investory v tomto odvětví jsou ceny nejznámějších a nejrychleji rostoucích společností.

Akcie Tesly letos vzrostly o 600% a překonaly jak odhady analytiků, tak jejich cílové ceny. Z 36 analytiků oslovených FactSet pouze 13 hodnotí akcie doporučením „koupit“ nebo jeho ekvivalentem. Průměrná konsenzuální cílová cena je 396,40 USD, tedy o 31% nižší než závěrečná cena akcie 568 USD 2. prosince. Akcie se obchodují za 162násobek odhadu zisku na následujících 12 měsíců. Dlouhodobí investoři mohou samozřejmě považovat 12měsíční horizonty analytiků pro cenové cíle za příliš krátké.

Akcie společnosti NIO Inc. (NYS: NIO) 2. prosince uzavřely obchodování na 47,98 USD, což je více než desetinásobek oproti lednu tohoto roku, ale pokles o 15% oproti předchozímu týdnu. Z 13 analytiků pokrývajících NIO hodnotí 9 ratingem „nakoupit“, ale konsenzuální cíl: 42,25 USD. Ukazatel poměru cena / zisk u této společnosti není k dispozici, protože se očekává, že společnost bude i nadále operovatve ztrátě.

 

Tři ETF a srovnání akcií

 

Analýzou dat ze sektoru EV jsme dospěli k názoru, že je dobré se podívat nikoliv jen na samotné výrobce elektromobilů, ale při hledání ideální investice se řídit celým spektrem příležitostí, které bude ovlivněno nezvratným přechodem na elektromobily.

Do užšího TOP výběru akcií EV sektoru pro rok 2021 jsme zařadily ty, které byly zalistovány do 3 ETF. Sloučením těchto ETF a odstraněním duplicit vznikl seznam 165 akcií, zahrnující 74 obchodovaných v USA.

Zde je výběr 20 akcií pokrytých nejméně 10 analytiky, s nejméně 2/3 doporučení  „nakoupit“ nebo jeho ekvivalentem.

 

Tabulka obsahuje vždy název společnosti, její ticker na burze a domovskou burzu. Ceny akcií a cíle jsou v domácí měně. 

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   7:55  Erste Group dosáhla solidních výsledků i v prvním čtvrtletí Csas.cz (Česká spořitelna)
Út   7:27  Ekonomika eurozóny během prvního čtvrtletí 2024 rostla Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út   6:04  Státem převzatá NET4GAS se loni propadla do ztráty Jiří Zendulka (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688