Solek (Solek)
Energie  |  05.11.2020 15:04:57

Sobotka: ve fotovoltaice exponenciálně rosteme v Chile, ale vracíme se i do EU

Ve střední Evropě budou obnovitelné zdroje, zejména fotovoltaika a větrná energie, už v blízké budoucnosti levnější než tradiční zdroje. „Na konci dne je jádro ekonomicky horší varianta než solár,“ myslí si Zdeněk Sobotka, který před deseti lety založil skupinu Solek. Ta začala v Česku relativně malou fotovoltaickou elektrárnou o výkonu 1,6 MW, aby dnes měl na kontě dokončených více než 50 MW. Zdeněk Sobotka to řekl Českému rozhlasu v pořadu Řečí peněz, kde také prozradil, že v rozpracování má jeho energetická skupina dalších 70 MW a ve výhledu pěti až sedmi let by mohla dosáhnout na 1000 MW, což pro ilustraci představuje už polovinu výkonu Temelína.

Sobotkův Solek ovšem v roce 2014 přesunul těžiště ze střední Evropy, kde postavil zdroje také na Slovensku a v Rumunsku, do jižní Ameriky. Dnes je asi největším českým investorem v Chile. „Nejprve jsem tam jezdil tak pětkrát až osmkrát ročně,“ řekl podnikatel v rozhovoru s ČRo o zemi, která je podle něj Evropě podobná a stala se mu v podstatě druhým domovem. „Organizaci jsme tam vybudovali od nuly, začínali tam Češi, pak lokální tým, aby dnes byla společnost mezinárodní. V Chile zaměstnáváme okolo 70 lidí, z nichž Češi jsou tam tři.“

Česko je sice země původu firmy a srdeční záležitostí Zdeňka Sobotky, ale podmínky pro fotovoltaiku zatím zajímavé neposkytuje, naopak vláda ji dává stále na úplné pozadí. Česko začíná podle něj silně zaostávat ve středoevropském prostoru v rozvoji fotovoltaiky v přepočtu na obyvatele.

Do Evropy se nicméně Solek aktuálně vrací a připravuje první projekty na Kypru. „Ten má osvit, jako je kolem Santiaga,“ pochvaluje si Sobotka. Zdůrazňuje, že na Kypru je energetika stále ještě postavená na spalování mazutu, což je nejen neekologické, ale i drahé. Fotovoltaika tam dnes bude vysoce konkurenceschopná. Mezi další trhy, kam se dívá, pak patří logicky i Řecko, ale podnikatel, který je v oboru považován za vizionáře zelené energetiky, nevylučuje ani kupříkladu Polsko.

Pro nové investice už ani v Česku solární energetika podle něj nepotřebuje dotace. Současná velkoobchodní cena elektřiny nahrává tomu, aby fotovoltaika začínala znovu růst, soudí Sobotka a dodává, že už by na ni nemusel nikdo doplácet. Regulatorní rámec ale odvětví potřebuje a jako vzorový příklad uvádí systém takzvaných stabilizovaných cen z Chile. Jedná se o něco na způsob průměru ze spot marketu zafixovaného na půl roku. „Na cenu nikdo nedoplácí a banky jsou přitom díky stabilnějším cenám ochotny investorům půjčovat peníze,“ řekl rozhlasu Sobotka.

Kromě bankovního financování skupina využívá prostředky investičních fondů i dluhopisů. Ty v minulosti vydala i v korunách, a získala tak i od drobných investorů prostředky v řádu stovek milionů korun. Aktuálně přichází na trh s celým dluhopisovým programem, v rámci kterého vydá cenné papíry až za 5 miliard korun. V první fázi umisťuje na kapitálovém trhu emise jednoletých, dvouletých a tříletých dluhopisů s ročním výnosem 4,5 %, 5,2 %, respektive 6 %.

Solek

SOLEK HOLDING SE je energetická společnost podnikající v oboru obnovitelných zdrojů energie se zaměřením zejména na solární energetiku. Zabývá se projektováním, výstavbou a provozem solárních elektráren v Evropě a Latinské Americe. Na trhu působí od roku 2010, své aktivity rozvíjí především v Chile a k dalším lokalitám úspěšně realizovaných fotovoltaických parků patří i Česká republika, Slovensko či Rumunsko. V rámci strategického rozvoje rozšiřuje své působení také o nové trhy, aktuálně například o Kypr. Od svého založení skupina SOLEK realizovala více než desítku projektů o celkovém instalovaném výkonu přes 50 MW. Aktuálně má ve výstavbě či v pokročilé fázi příprav hned na několik desítek fotovoltaických parků představujících instalovaný výkon přes 360 MW. Prvních deset let skupina fungovala především jako developer, kdy například solární parky v okolí chilského hlavního města Santiago úspěšně prodala kanadskému CarbonFree, americké Arroyo Energy Group či francouzským investorům Reden Solar. Strategií SOLEK je fotovoltaické parky nejen projektovat a stavět, ale nyní již také vlastnit a provozovat. K financování aktivit skupina využívá především kapitálové trhy, kde úspěšně nabízí korporátní dluhopisy se stabilním výnosem. Zakladatelem, majoritním vlastníkem a CEO skupiny SOLEK je český podnikatel Zdeněk Sobotka.

Více na www.solek.com.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688