Cestování  |  31.10.2020 18:27:24

Chcete jet do Malagy? Aneb kam nyní může Čech cestovat a s jakými omezeními. Kdo se naopak uzavírá - Rakousko, Francie, Velká Británie, Německo

Situace se nelepší u nás (ale ani v okolní Evropě) a nemění se proto ani náhled ostatních evropských i neevropských zemí na nás jako na zemi s vyšším rizikem. Od 31. října nás mezi rizikové země řadí rovněž Rakousko

Jednotlivé země napříč světem jednak nemění svůj přístup k tzv. rizikovým zemím a cestovatelům, kteří z nich z jakýchkoliv důvodů přijíždějí - a jednak sami řeší ne příliš se lepšící vlastní situaci zpřísňováním vlastních vnitřních opatření, která občas dojdou až k rozhodnutí o karanténě celého státu, podobně jako k tomu přistoupil Izrael. I Velká Británie přemýšlí o uzavření, rozhodne se o tom v pondělí a trvat by mělo do začátku prosince. A zazněla i vyjádření, že pokud lidé nebudou dodržovat omezení setkání se max šesti osob, prý může dojít i na rozhánění rodin policií od vánočních stolů...

Právě i Španělsko se rozhodlo se vzhledem k vlastní epidemiologické situaci pro zpřísnění režimu. Podmínkou jedinou pro vstup do země je registrace k získání QR kódu, není třeba mít negativní test ani podstoupit karanténu, nicméně jednotlivé autonomní oblasti se podle svého vlastního rozhodnutí na základě místní situace uzavírají a přicestovat tak můžete pouze z nezbytných důvodů, nikoli za turismem.

Francie neuzavřela své vnitřní hranice pro občany EU, ovšem uzavřela vnější hranice - zavedla atest pro příjezd a platí přísný zákaz cestování mezi francouzskými regiony a zákaz vycházení. Také Německo zavádí od pondělí 2. listopadu zákaz přicestovat za jiným než pracovní nebo studijním účelem, a i dojíždějící studenti a pendleři se budou muset prokazovat jednou týdně negativním testem

 

  Jaká je aktuální situace s koronavirem v těchto zemích se můžete podívat zde:   
  www.kurzy.cz/koronavirus/evropa/
  Cestování do ostatních zemí světa
  Rozcestník.

 

Některé země stále zůstávají "uzavřeny", Maďarsko do 1. prosince pro všechny cizince (jsou určité výjimky, práce, pendleři, diplomaté, lidé se vstupenkou na mezinárodní utkání a s negativním testem...), Izrael (už některé restrikce uvolnil)Ruská federace (zatím na neurčito je dočasně omezen vstup na území RF osobám bez ruského občanství, jsou definovány výjimky). Také  Bělorusko (29.10. neohlášeně uzavřelo některé své hranice, ale kamionová přeprava do země smí - nicméně dále se uvádí povinnost 10denní izolace, není zřejmé, zda platí i pro kamioňáky). 

Jiné země nám stejně jako ostatním cestovatelům ze zemí označených jako rizikové vůbec nepovolují vstup (Kypr), nebo pro přicestování požadují zdokumentovaný závažný důvod, a turismus to není (FinskoDánskoBelgieJAR). Některé vyžadují test, jiné pak karanténu, kterou si lze absolvováním testu na místě zkrátit. 


Rakousko: Pro cestovatele přijíždějící z ČR zařazení na seznam rizikových zemí znamená, že jsou povinni při vstupu do Rakouska předložit lékařsky potvrzený test o neinfikovanosti koronavirem (negativní PCR test na SARS-CoV-2), který nesmí být starší 72 hodin. Pokud jej cestovatelé nemají, musí se sami izolovat ve vhodném ubytování (na vlastní náklady) a do 48 hodin požádat o provedení testu na koronavirus. V případě negativního výsledku testu bude karanténa ukončena.
Při příletu na vídeňské letiště je třeba bezodkladně odcestovat ze země jakýmkoli dopravním prostředkem (auto, vlak, autobusa vyplnit a podepsat formulář pro vstup a tranzit. Pak není třeba test ani karanténa. Osoby, které přijíždějí z ČR na vídeňské letiště za účelem odletu nebo za účelem odvozu osoby blízké přilétající na letiště, nepotřebují test na Covid-19 za předpokladu, že cestu na letiště, popř. zpět z letiště na hranice s ČR absolvují na rakouském území bez zastávky. A pozor, v příhraničních oblastech mohou probíhat namátkové kontroly.
Při příletu na vídeňské letiště, pokud hodnověrně doložíte (=prohlásíte), že jste uplynulých deset dní pobýval na rakouském území nebo v jiné, z pohledu Rakouska bezpečné země, můžete odletět nebo cestovat Rakouskem bez omezení. Také tranzit Rakouskem autem je možný, musíte mít ale dost paliva a zastavit se tak maximálně kvůli WC. 








?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688