Richard Bechník (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  27.10.2020 11:23:31

Index českého investora CII750: Třetí čtvrtletí smazalo ztráty z počátku roku

Průměrný český investor ve třetím čtvrtletí letošního roku dosáhl kladného zhodnocení 2,45 %. Téměř se mu podařilo umazat zbývající část ztrát z prvního kvartálu. Po devíti měsících tak dosahuje lehce záporné výkonnosti ve výši -0,94 %. Vyplývá to z aktuálního Indexu českého investora CII750, který sestavuje Fincentrum & Swiss Life Select. 

V porovnání s druhým čtvrtletím se dynamika růstu výnosů českého investora poněkud zpomalila. Křivka Indexu českého investora CII750 se tak stabilizovala a lehce zploštila svůj tvar. V červenci meziměsíčně zhodnotil český investor o téměř 1,23 %. Následující měsíce začala dynamika ubírat na tempu, kdy v srpnu i září shodně jeho investice vyrostly o 0,6 %. V rámci rozložení portfolia Indexu českého investora CII750 se v prvních dvou měsících nejvíce dařilo akciovým fondům. V září celkový výsledek zachraňovaly fondy s konzervativní strategií, držící například české státní dluhopisy. Poslední měsíc tedy hrál ve prospěch konzervativnější povahy průměrného českého investora. 

 

 
Zdroj: CII750, Fincentrum & Swiss Life Select a Thomson Reuters, vychází ze základu k 31. 12. 2019

 

„V červenci a srpnu jsme byli svědky pokračujícího strmě rostoucího trendu amerických technologických titulů. Svou výkonností tak zastínily evropský trh. Na druhou stranu si oba kontinenty prohodily pořadí ohledně výkonnosti domácích měn. Investor držící evropské akcie mohl vydělat na posilujícím euru, zatímco dolar znehodnocoval. Vysoké ocenění amerických technologických akcií se stále více odchylovalo od skutečných fundamentů a reálné ekonomiky. V září však nastal obrat. Letošní hlavní akciový motor se zadrhnul a technologický sektor táhl americké indexy dolů. Naopak se v daném měsíci slušně dařilo českým státním dluhopisům. V zahraničí pak byly pro svoji atraktivitu poptávány i americké dluhopisy navázané na vývoj inflace. Ta se totiž v USA stala velkým tématem po změně měnové politiky americké centrální banky FED, která by tak mohla tolerovat její vyšší úrovně,“ komentuje vývoj Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum Swiss Life Select.

 Ve třetím čtvrtletí obstály komodity jako stříbro či měď. Vysokého zhodnocení dosáhl investor také při držbě akcií z amerických indexů NASDAQ nebo S&P 500, které navzdory zářijovým cenovým korekcím dokázaly za celé čtvrtletí předvést slušnou výkonnost. Zajímavých zisků dosáhly akciové trhy rozvíjejících se ekonomik nebo například německé akcie. Trhy rozvíjejících se ekonomik využily k růstu červencový optimistický sentiment investorů. V září současně neprošly takovými cenovými propady. Zde se ale bavíme o výrazných rozdílech region od regionu. Například středoevropské a jihoamerické burzy stále zaostávají za asijským regionem. 

 Při detailnějším pohledu na širší americký index S&P 500 se ve třetím čtvrtletí z nejvyšších zisků těšily sektory jako technologie, průmysl a zbytná spotřeba. 

 V posledním měsíci třetího čtvrtletí prospěla menší nervozita na finančních trzích právě bezpečným přístavům. Zajímavou výkonnost tak nabídly i české státní dluhopisy, jejichž index meziměsíčně posílil zhruba o 1,5 %. Optikou korporátních dluhopisů zůstaly v září poblíž svých hodnot především bezpečnější dluhopisy investičního ratingového pásma. Rizikovější dluhopisy v průměru lehce klesly.  

 Pohledem na výkonnost za uplynulá tři čtvrtletí všech globálně významných akciových trhů se nedařilo například Brazílii, Velké Británii nebo Francii. Dobré výsledky si na druhé straně připsala například Čína, USA nebo Německo. V rámci drobnějšího dělení jednotlivých sektorů nejlepších výsledků, od začátku roku, dosáhl online maloobchod, informační technologie, potraviny a průmyslové nemovitosti.

 Napříč všemi třídami aktiv vedle akcií z technologického sektoru jasně dominují vzácné kovy – zlato a stříbro. Na prvních příčkách se s výkonností od začátku roku stále drží také bezpečné dluhopisy.

Tabulka níže ukazuje umístění fondů podle jejich čtvrtletní výkonnosti přepočtené do české koruny. 

 

Tabulka: Deset nejvýnosnějších a deset nejméně výnosných fondů ve třetím čtvrtletí 2020

 
Zdroj: Fincentrum & Swiss Life Select a Thomson Reuters 



Richard Bechník

vystudoval Vysokou školu ekonomickou, přičemž v rámci hlavního oboru se zaměřoval na bankovnictví, pojišťovnictví a měnovou politiku. Profesní zkušenosti získal v České spořitelně a v Penzijní společnosti Komerční banky. V současnosti se jako investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select primárně věnuje problematice retailových investic. Nedílnou součásti dané pozice je monitoring a analýza finančních trhů se zaměřením na makroekonomické a geopolitické dění ve světě






Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688