mzv.cz (MZv ČR)
Daně a účetnictví  |  13.10.2020 15:14:02

Sultanát Omán zavede do šesti měsíců DPH


České firmy podnikající v Ománu čeká změna v podobě zavedení daně z přidané hodnoty (DPH). K zavedení DPH se také váže povinnost všech místních podnikatelských subjektů se registrovat k DPH a jejich povinnost vést řádný systém účetnictví a fakturace. Předpisy vyžadují, aby DPH byla uvedena ve fakturách a účtech každé provozovny. DPH se uplatňuje také při dovozu.

Ománský sultán vydal v pondělí 12. 10. 2020 dekret č. 121/2020, na jehož základě se v zemi začne do šesti měsíců uplatňovat daň z přidané hodnoty (DPH). Sazba ománského DPH v případě většiny zboží bude 5%. Sazba 100% bude uplatněna na tabák a výrobky z něj, energetické nápoje, alkoholické nápoje a vepřové maso. Sazba 50% se bude vztahovat na nealkoholické nápoje a odvozovat se od jejich maloobchodní ceny. Zboží a služby jakými jsou např. zdravotní péče, vzdělání, finanční služby, základní potraviny a potřeby pro zdravotně postižené mají být od DPH osvobozeny.

DPH se dle letáků nemá vztahovat na základní potraviny; léky a lékařské služby; vzdělávání a související zboží a služby; finanční služby; nezastavěnou půdu; prodej nemovitostí; veřejnou dopravu; pronájem bydlení; dovoz léků a lékařských přístrojů a pomůcek, dovoz zlata, stříbra a platiny jako investičních prostředků; mezinárodní dopravu a služby; dovoz záchranných letadel a plavidel; dovoz ropa, derivátů a zemního plynu; dovoz lodí, letadel a pozemních dopravních prostředků pro přepravu zboží i cestujících pro obchodní účely a souvisejících služeb, zboží a služby pro lidi se zdravotním postižením a pro charitativní organizace.

Zákon je zaváděn na základě dohody mezi státy Rady pro spolupráci v Perském zálivu (GCC) z listopadu 2016. Většina států GCC (SAU, ARE, BHR, QAT) již DPH ve výši 5% zavedla, jen poslední Kuvajt jej odložil na rok 2021. Omán se tak tímto krokem připojí k 160 zemím na světa, které uplatňují DPH. DPH by se měla stát novým a stabilním zdrojem veřejných financí státu vedle současného hlavního zdroje, kterým jsou nestabilní příjmy z ropy a jiných uhlovodíků. Právě fluktuace cen ropy (respektive její propady) mají zásadní negativní dopad na veřejné finance a nutí Omán neplánovaně hledat nové zdroje včetně půjček v zahraničí.

Ing. Roman Plevák, Ph.D.

diplomat pro Omán

Velvyslanectví ČR v Rijádu

leták 1

leták 1

leták 2

leták 2







?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688