Cestování  |  24.09.2020 23:06:33

Cestování je pro Čechy stále omezené - Rakousko, Řecko, Tunisko i Finsko ještě přitvrdí

Cestovatelský semafor pro Čechy pořád svítí příliš červeně nebo oranžově a většina evropských zemí na nás pohlíží jako na zemi se zvýšeným rizikem. Cestování z České republiky (případně z Prahy) je proto omezeno, někde stačí negativní PCR test, někde je nutná karanténa.

Nyní mění podmínky vstupu na své území, případně nás nově zařazuje mezi rizikové země, Finsko, zřejmě Řecko, Rakousko a Tunisko

Bezpečnou zemí nejsme v tuto chvíli pro mnohé další státy - karanténu po příjezdu od našich cestovatelů vyžaduje Estonsko, Lotyšsko, Nizozemí, Norsko, Švýcarsko, Velká Británie a Irsko, test požadují Slovensko, ŘeckoLitva, Malta, portugalské zámořské destinace Madeira a Azory.
Některé země požadují test nebo karanténu (Německo, Island) a některé test i karanténu (Belgie, Slovinsko). 

Od 1. 10. 2020 bude možné karanténu zkrátit tím, že se cestující z rizikových zemí (včetně Česka) nechají otestovat ihned po příjezdu do Finska a následně podruhé nejdříve za 72 hod po příjezdu a oba testy budou negativní.
A od 23. 11. bude povinné předložit negativní výsledek při vstupu z rizikové země včetně Česka ne starší než 72 hodin, a nechat si udělat nejméně po 72 hodinách od vstupu do země další test. Bude-li negativní, karanténa končí.

  • Podobně do Dánska můžete z rizikové země včetně ČR přicestovat pouze, máte-li pádný důvod, nikoli jako turista 
  • Na Kypr, který nás také přeřadil mezi rizikové země, cestovatel z ČR nesmí od 18. 9. 2020 vůbec vstoupit
  • Maďarsko zůstává pro cizince do 1. 10. 2020 uzavřeno s výjimkou tranzitu, projíždějící cizinec (i Čech) přes Maďarsko musí mít platné doklady pro vstup do schengenského prostoru (Čech platný OP nebo pas) a prokázat, že se jedná o tranzit přes Maďarsko do cílové země. Musí být možný průjezd ostatními zeměmi na trase.
    Češi, Slováci a Poláci, kteří si před 1. 9. rezervovali alespoň jednodenní pobyt s datem po 1. 9. a nejpozději do 30. 9. a doloží to spolu s negativním testem PCR v angličtině nebo maďarštině, ne starším 5 dnů, do země přicestovat mohou, stejně tak sportovci na utkání / soutěž nebo umělci na vystoupení a diváci sportovní (mezinárodní) či kulturní události na pobyt do 72 hod. - doloží vstupenku a negativní test na Covid-19 s potvrzením v angličtině nebo maďarštině ne starší 3 dnů, rovněž pendleři mají výjimku apod.
  • Naopak takové červené Španělsko toho moc po cestovatelích nechce a vstup volně umožňuje - pouze při leteckém přicestování je třeba vyplnit registrační formulář. Naopak při návratu je třeba se ohlásit hygieně, absolvovat test a jeho výsledek také sdělit hygieně, nebo absolvovat 14denní karanténu
  • Řecko nás na seznam rizikových zemí zařadí s velkou pravděpodobností od pondělí 28. 9. 2020, bude po nás vyžadovat po příjezdu negativní test (netýká se to dětí do 10 let). Je možné, že test bude nutný mít už při vstupu do letadla při letech přes třetí země.
  • Německo už zařadilo mezi rizikové všechny kraje ČR, nejen Prahu - jako bezpečné vnímá už jen Ústecký a Moravskoslezský kraj). Každý, kdo od nás přijíždí do Německa, musí okamžitě do 14denní karantény, nebo mít negativní test ne starší 48 hodin před vstupem. Výjimku dostali pendleři, mezinárodní doprava i lidé, kteří se přes Německo potřebují dostat domů.
    Od 1. 10. 2020 nastává změna a všichni cestující z rizikových oblastí budou muset do karantény, kterou budou moci opustit nejdříve po 5 dnech na základě negativního testu
  • Rakousko dovoluje při přicestování z rizikové země (například při cestě z Chorvatska do ČR) tranzit (s dostatkem paliva) bez nutnosti předkládat negativní test, případně cestu na letiště a odlet. Pro Rakušany bude zřejmě od pondělí 28. 9. 2020 brána jako rizikový region Praha, pro pražské cestovatele to znamená povinnost předložit negativní test ne starší než 72 hodin.
  • Podobně Tunisko chce od 28. 9. změnit podmínky pro cesty - v ohrožení je výjimka pro organizované zájezdy, jejichž účastníci aktuálně nemuseli předkládat po příletu do země negativní test. Ten byl naopak povinný pro individuální turisty, tato podmínka nadále v Tunisku platí. 
  • Pro Belgii už je v červené téměř celá ČR, a cestující přijíždějící do země ze státu mimo EU + nebo z červené zóny, musí prokázat nezbytnost cesty prostřednictvím podpůrných dokumentů. Pro červenou zónu jsou povinné 14denní karanténa a test provedený na území Belgie (po příjezdu). Nicméně v Belgii jsou karanténní opatření v gesci obcí, proto je třeba se před cestou konkrétně informovat.
  • Nizozemská vláda označila Prahu za rizikový region. Osoby, které přijíždějí do Nizozemska a předtím pobývaly v Praze, by se měly neprodleně odebrat do desetidenní karantény, a to i když nemají žádné příznaky onemocnění nebo pokud měly negativní test na Covid-19.
  • Švýcarsko  od Čechů vyžaduje desetidenní karanténu (i s negativním testem). Neplatí to pouze pro lokální pendlery, pro pracující v důležitých oborech (zdravotnictví, bezpečnost, diplomacie...), pro tranzit, mezinárodní přepravu, pro osoby, které přijíždějí z neodkladných pracovních nebo medicínských důvodů a jejichž cestu nelze odložit
  • Slovensko nás také řadí mezi rizikové země, vstoupit tedy můžete buď s čerstvým negativním testem, nebo se po příjezdu izolovat, zaregistrovat se a pátý den po příjezdu podstoupit test na Slovensku. 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688