Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.09.2020 12:30:51

Vzděláním k vyšším příjmům? Ne tak rychle...

Dalo by se čekat, že s tím, jak roste úroveň vzdělání v chudších zemích, dojde i k uzavírání mezery v příjmech mezi těmito zeměmi na straně jedné a bohatými státy na straně druhé. Guillaume Vandenbroucke a Makenzie Peake ale tvrdí, že realita takto úplně nevypadá.

Ekonomové uvádějí, že mezi lety 1870 a 2010 došlo ve všech sledovaných zemích k růstu průměrného počtu let studií. Bohatší země se přitom obecně těší vyšší úrovni vzdělání, ale země chudší je v tomto ohledu dohánějí – viz následující graf. Z něj je zřejmé, že nejvyšší počet let věnovaných vzdělání nalezneme v USA, a to v průměru kolem dvanácti. Nejnižší číslo evidujeme naopak v Mali, kde se lidé v průměru vzdělávají kolem tří let. V zemích, jako je Austrálie či Dánsko, pak počet roků od osmdesátých let klesl:

příjmy ekonomika rozvojové země

Ekonomové poukazují i na to, že v roce 1870 bylo vzdělávání nejintenzivnější v USA, Norsku a Švýcarsku, kde mu bylo věnováno asi pět let. V té době pak formální vzdělávání v chudších zemích v podstatě neexistovalo. Jak následný vývoj zapadá do teze, podle které by vyšší vzdělání mělo přinášet i vyšší příjmy a tudíž konvergenci chudších zemí k těm bohatším? Jak ukazuje druhý graf, u obou skupin zemí dochází dlouhodobě k růstu HDP, ovšem o nějakém uzavírání mezery nemůže být ani řeči.

příjmy ekonomika rozvojové země

Ekonomové poukazují například na rozdíl mezi USA a západoafrickou zemí Benin. Zatímco v USA se od roku 1970 produkt na hlavu zvýšil více než dvojnásobně, v Beninu to bylo pouze o 30 %. Jeho produkt na hlavu se přitom v roce 1970 nacházel jen na úrovni 2,5 % amerického produktu na hlavu, takže v roce 2010 už to bylo pouze 1,6 %. Růst produktu je v delším období dán zejména vývojem produktivity. Podle ekonomů výše uvedené grafy naznačují, že mezi produktivitou a HDP existuje silnější vztah než mezi vzděláním a produktivitou. Detailnější popis důvodů, proč by tomu tak mělo být, ale již ekonomové v této studii nenabízejí.

Jiná studie od ekonomů Fedu v St. Louis tvrdí, že existuje vztah mezi podílem imigrantů na zaměstnanosti ve výrobním sektoru na straně jedné a tím, jak moc je tento sektor zapojen do mezinárodního obchodu, na straně druhé. Dokumentuje to i následující graf:

příjmy ekonomika rozvojové země

Na ose x vidíme podíl imigrantů na pracovní síle ve výrobním sektoru vybraných zemí. Na ose y leží míra, s jakou tento sektor obchoduje na mezinárodních trzích. Proložená přímka podle ekonomů implikuje, že růst podílu imigrantů o 1 procentní bod odpovídá růstu obchodu (relativně k celkové produkci sektoru) o 1,16 procentního bodu.

Zdroj: St. Louis Fed


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 19:50  Qualcomm po výsledkovém reportu posiluje o 6,50 %📈 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 18:48  Návrat hodnotových akcií a důležitost definic Patria (Patria Finance)
Čt 17:58  Zůstaneme jestřáby. A tak se i stalo (video) Jan Berka (Roklen24)
Čt 17:29  ČNB snížila znovu sazby o 50bb, koruna pod 25 EUR/CZK Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688