Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.09.2020 14:55:21

Karanténa během pandemie posiluje herní vývojáře z Česka a Polska

Nechávat lidi během pandemie doma je výhodné zejména pro růst jednoho odvětví v regionu střední a východní Evropy. Herního průmyslu. Podle agentury Bloomberg Intelligence vyskočil počet hráčů na celém světě od března o 30 %. Nyní se tak jedná o odvětví za 156 miliard dolarů, které bude jen stěží zpomalovat vzhledem k tom, že případy Covid-19 opět prudce rostou. Ale i tak nemá na jen na růžích ustláno.

Část tohoto trhu tvoří 4,2 mld. USD pro designéry a vývojáře v České republice, Polsku a dalších bývalých komunistických státech. Ti mají lokálně čím dál větší váhu a tohoto momentu se také snaží využít. Česká společnost Bohemia Interactive, která prodala 3 miliony kopií své nejprodávanější hry Arma 3, chce vstoupit na burzu poté, co jí letos prudce vzrostly prodeje, uvedl její generální ředitel Marek Španěl v e-mailu pro Bloomberg. Více zde.

Největším titulem varšavského akciového indexu je nyní CD Project, který vydal hru Zaklínač. Jeho akcie letos vzrostly o více než 50 % a jde tak o nejhodnotnější společnost svého druhu v Evropě. Huuuge, vývojář bezplatných mobilních her se sídlem v Polsku, podal 31. srpna prospekt na počáteční veřejnou nabídku akcií. Studio People Can Fly, které pracovalo spolu s Epic Games na hře Fortnite, chce zaměstnat více než 100 nových lidí.

Ostatní firmy zhltly mezinárodními společnostmi. Beat Games, českého tvůrce Beat Saber, koupil v loňském roce Facebook. Warhorse Studios, vývojáře série Kingdom Come, ovládá Deep Silver ze skupiny Koch Media.

„Pokud jste v Polsku nebo jste výrobce her v České republice, můžete dát hru na platformu a může si ji koupit kdokoli na světě,“ řekl Matthew Kanterman, analytik BI z Hongkongu. "Z tohoto pohledu je pro tyto společnosti opravdu snadné mít celosvětovou přítomnost a dostat se nad svou ligu."

Kdo si hraje, nezlobí

Hry z našeho regionu mají celosvětovou stopu. Když v březnu začala v USA pandemie, pustila se fanynka hvězdných válek Toni Moore do videohry s virtuální realitou Beat Saber, která po hráčích vybavených laserovým mečem háže červené a modré elektronické kostky do rytmu popové hudby. Byla to první VR hra na světě, která si získala více než 1 milion uživatelů. "Když byla v březnu a dubnu celostátní karanténa, hrála jsem hodně, prostě jsem musela," řekla tato 36letá matka z Utahu.

Pandemie ale přináší výrobcům her i hráčům problémy. Přestože se největší společnosti těší rychlému růstu, menší a více specializované společnosti mají problémy získat financování, když jsou obchodní show odpískané. A ty jsou pro ně důležitým místem, kde získat kapitál. Vytvořit a doladit videohru trvá běžně roky a jsou k tomu zapotřebí desítky vývojářů, programátorů, hudebníků a grafiků.

Na rozdíl od Polska může být pro některé menší české tvůrce těžší přežít, a to i při zvýšené globální poptávce, uvedl Pavel Barák, předseda Asociace českých herních vývojářů. Karanténa také zbrzdila face-to-face spolupráci. Přístup firem ke kapitálu je problém a je pro ně horší najít si investory, doplnil Barák. Start-upy, které potřebují investice, mohou mít potíže, a to pro ně může být dost blbá situace, uzavřel.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 11:58  ČEZ: Nabídky v jaderném tendru podány Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688