Okénko pro podnikatele  |  24.07.2020 09:50:09, aktualizováno 09:51:29

5 TIPŮ, jak získat dotaci na hřiště či sportoviště

Dá se říct, že každá správná obec má své hřiště nebo sportoviště – svou sportovnu. Zkrátka místo, kam mohou děti docházet na trénink, ženy si odpoledne skočit zumbu nebo si odpočinout na józe a pánové večer dát utkání například ve stolním tenise nebo si zaposilovat. Může se stát, že takové místo v obci nemáte a rádi byste ho vašim obyvatelům také vybudovali. Nebo ho již možná máte, ale jistě by nynější „sokolovna“ snesla pár drobných či i větších úprav.

Máte již vysněný projekt v hlavě? Představujete si konkrétní objekt, kterému byste s radostí vrátili zašlý lesk a slávu? Prostřednictvím Ministerstva místního rozvoje v rámci Programu rozvoje regionů je tu letos poslední možnost získat podporu pro obec s 3001 – 10 000 obyvateli. Není třeba držet se při zemi, na jeden projekt lze získat až 30 mil. Kč až s 60% podporou.

 

20, 40… 100 bodů

V případě, že byste také rádi získali finanční podporu, žádost o ni lze podat do 28. 8. 2020. Hodnocení předložených žádostí vychází z údajů obsažených v žádosti a z povinných dokladů přikládaných k žádosti. Pro splnění hodnotících kritérií je zapotřebí žádost připravit co nejlépe. Níže uvádíme několik typů, bez čeho se taková žádost o dotaci na hřiště či sportoviště neobejde.

 

1. Jaký je aktuální stav objektu či hřiště a čemu všemu bude sloužit?

Popište aktuální stav vašeho projektu, v jakém je budova technickém stavu, jak vypadá okolí objektu, kdo ji v současné době využívá – pokud má nějaké využití. A co přinese navrhované řešení, jaké jsou budoucí plánované aktivity, práce, výstupy? Pojměte tento bod co nejkomplexněji.

2. Kdo bude moc sportoviště využívat?

Čím více multifunkční řešení vymyslíte, tím je větší pravděpodobnost, že dotaci získáte. Dalo by se sportoviště s hřištěm využívat pro dorost, dobrovolné hasiče i na příležitostné kulturní akce? Zmiňte se o tom ve vaší žádosti. Dále se rozepište o tom, jaký přínos bude mít pro cílové skupiny a jejich potřeby. Chcete přeci, abyste rozvíjeli co největší skupinu obyvatel v obci. Čím lepší výstup dokážete naformulovat, tím větší šance na úspěch.

3. Má váš projekt jistý prvek ekologického přínosu?

Výborně! Pokud má váš projekt v návrhu prvek ekologického přínosu, je možné ho v rámci projektu realizovat. Co takový prvek ekologického přínosu obnáší? Prvek ekologického přínosu může být zaměřen např. na tolik diskutované zadržování vody nebo na snížení energetické náročnosti apod.

4. Záleží na tom, zda jsem malá či velká obec?

Ano, pokud máte v obci menší počet obyvatel, budete zvýhodněni oproti početnějším obcím. Netvrdíme, že toto stanovisko se dá ovlivnit vlastním přičiněním, ale chceme zdůraznit, že žádání o dotace není otázkou jen velkých obcí a měst. Tato výzva je určena všem obcím, které mají 3001 – 10 000 obyvatel.

5. Kolik to obec bude stát?

V případě, že si myslíte, že budete muset projekt financovat z větší části sami, musíme vás vyvést z omylu. Naopak, zvýhodněni budou účastníci podprogramu s menším příjmem (dle RUD, místní poplatky a ostatní příjem). Navrhněte projekt tak, aby ho za vás z větší části zaplatila dotace. Míra podpory je, jak již bylo zmíněno, až 60%.

Tip navíc:

Chcete realizovat svůj projekt v regionu, který je definován jako Hospodářsky problémový region? Máte šanci na další body. Na místu realizace také záleží.

 

Bez čeho se v žádosti o dotaci na hřiště a sportoviště neobejdete?

  • Doklad o vlastnictví majetku,
  • Předpokládaný položkový rozpočet akce,
  • Usnesení a zápis zastupitelstva (příp. rady) o podání žádosti o dotaci,
  • Harmonogram stavebních prací,
  • Barevná fotodokumentace,
  • Části projektové dokumentace (vyžaduje-li to charakter stavby), příp. technologický postup akce
  • Územní plán.

3, 2, 1

Někteří již vyběhli ze startovací rovinky a není se čemu divit. Alokace této výzvy je 150 mil. Kč.

Čekali jste na tuto výzvu a Ministerstvo místního rozvoje ji vyhlásilo tak trošku neočekávaně? Nevíte, kde začít? Nebo už jste začali, ale nevíte, jaké jsou další kroky? Napište nám nebo zavolejte na bezplatnou linku 800 151 500, rádi vám s přípravou pomůžeme.

 

Ing. Ondřej Horčička

je ve skupině GRANTEX ADVISORY GROUP partnerem odpovědným za služby dotačního poradenství. Své zkušenosti v oblasti dotační problematiky a veřejné podpory sbírá už od roku 2011, kdy postupně působil na Ministerstvu pro místní rozvoj a následně v agentuře CzechInvest, kde se specializoval na podporu podnikatelských projektů v oblasti rozvoje podnikání a investic. Od roku 2013 působí v poradenské skupině GRANTEX ADVISORY GROUP, nejprve na pozici senior konzultanta pro dotační projekty a od roku 2016 se stal managing partnerem.


GRANTEX ADVISORY GROUP

Poskytuje komplexní profesionální služby i pro ty nejnáročnější klienty. Vynikáme v dotačním poradenství, účetním a mzdovém poradenství, daňovém poradenství, právních službách, auditorských službách a pojištění.

Více na https://www.grantex.cz//.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688