Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  19.06.2020 06:19:06

Autonovinky: Model S s větším dojezdem, VW investuje do „pevných“ baterií

Tesla uvedla v život svůj Model S v roce 2012, když se tehdy první uživatelé dočkali dojezdu 265 mil. Vůz od té doby prošel řadou vylepšení, nyní se dočkal dalšího navýšení dojezdu. Od počátku tohoto týdne se všichni kupující, zatím jen v Severní Americe, oficiálně dočkají u verze Long Range Plus dojezdu již 402 mil. (dle americké EPA). Tedy 647 km, čímž si Model S jako sériově vyráběný elektromobil nadále udržuje v tomto ohledu své prvenství.  

Model S - příplatkový interiér (krémová+dekor dub), zdroj: Tesla 

O pokoření dojezdové hranice 400 mil. bylo slyšet od Tesly již letos v lednu. Firma nyní k pokoření dané hranice zmínila řadu jednotlivých vylepšení, která se o to zasloužila. Jak známo elektromobily jsou díky bateriím oproti konvenčním vozům podstatně těžší, což je nepřítelem efektivity jejich dojezdu. Trvalou snahou je tak minimalizace hmotnosti každé součástky. Tesla v tomto ohledu využila řady poznatků z novějších typů Model 3 a Y, které přenesla právě do konstrukce Modelu S. Dle sdělení automobilky, došlo dále ke snížení hmotnosti samotných baterií a rovněž pohonných jednotek.  

Lepší kola i rekuperace

Model S má také nová Aero kola Tempest a na nich obuté nové 8,5 palcové pneumatiky, což přineslo další snížení aerodynamického a valivého odporu. Přidat to mělo na dojezdu 2%. Vylepšení mělo doznat také rekuperační brždění společně s brzdami, když vůz plynule zastavuje po uvolnění pedálu plynu, resp. nyní rekuperuje i při nižší rychlosti a zpomalení.

Cena od uvedení vozu postupně klesá

Model S Long Range Plus Tesla zlevnila o 5 tisíc dolarů. Pokud si kupující nepřiplatí například za jinou než základní bílou barvu či předem za připravované autonomní řízení, dosahuje základní cena v domovských USA aktuálně necelých 75 tisíc dolarů (bez daní a poplatků, resp. tedy v přepočtu 1,78 mil. ). Při leasingu se cena dokonce zvýhodňuje o 7,5 tis. dolarů, resp. při 72 měsících je pravidelná splátka indikativně uváděna ve výši 1 043 dolarů. Stejný vůz lze prostřednictvím webu Tesla pro koupi v ČR nacenit na téměř 2,3 mil. korun (včetně již DPH a poplatků). Rovněž cenově výhodnější leasing (úvěr) pak web zmiňuje při 60 měsících splátky po cca 33 800 korunách.


 

VW pošle dalších až 200 mil. dolarů do QuantumScape

Koncern Volkswagen začal již v roce 2012 spolupracovat s mladou americkou společností QuantumScape. Díky investici ve výši přes 100 mil. USD se stal následně jejímvelikostně blíže nespecifikovaným akcionářem. Z automobilového sektoru však údajně největším. Svou majetkovou pozici by měl VW dále navýšit, když se dohodl na poskytnutí další finanční injekce až do výše 200 mil. USD (cca 4,7 mld. ). Prostředky mají účinně posílit a zrychlit vývojovou spolupráci baterií.

Obě firmyroce 2018 založily společný podnik za účelem průmyslové výroby polovodičové baterie, resp. baterie využívající nejen pevné elektrody, ale i pevné elektrolyty. U této technologie se předpokládá, že umožní uchování vyšší hustoty energie. Při stejné velikosti jako současně používané sady baterií, by dle VW měla pevná baterie umožnit elektromobilům dojezd na úrovni tradičních pohonů a navíc výrazně zkrátit čas nabíjení.

K tomu snad jen, i k výše uvedenému dodat, že Tesle se v daných parametrech podařilo učinit v posledních letech solidního pokroku i s LiOn bateriemi. Dle některých neoficiálních zdrojů by Tesla nicméně v Číně měla ve spolupráci s tamní výrazně rostoucí společností Contemporary Amperex Technology (CATL) pracovat na jiných bateriích různého složení. Výsledkem má být jejich nižší hmotnost a přitom také lepší parametry. Již v lednu Musk investorům v otázcebateriím uvedl: „Musíme přizpůsobit výrobu baterií bláznivým úrovním, které lidé dnes ani nedokáží pochopit.“

Závěrem možno doplnit, že VW ohledně baterií již dříve uzavřel smlouvy s bateriovými korejskými společnostmi SK Innovation, LG Chem, ale rovněž se zmiňovanou čínskou CATL.

19.06. 10:58  8 5 palcové kola (Marek Šorf)
19.06. 07:44  8 5 palcové kola (Kurz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688