Patria (Patria Finance)
Osobní finance  |  15.06.2020 05:53:41

Evropané v krizi uškudlili miliardy a jen tak se jich nevzdají

Evropské ekonomice hrozí riziko, že přijde o masivní stimulus od svých spotřebitelů. Domácnosti Starého kontinentu ušetřily v posledních měsících během pandemických opatření stovky miliard eur. Přestože se maloobchodní prodejny v mnoha zemích již opět otevřely, průzkumy naznačují, že rostoucí nezaměstnanost a hrozba možné druhé vlny koronavirové infekce Evropany od utrácení nadále odrazují.

Riziko, že evropské ekonomické ozdravení bude anemické, tak díky nepřesvědčivé pomoci od domácí poptávky narůstá. Depozita domácností ve čtyřech největších ekonomikách eurozóny vzrostla během března a dubna o 100 miliard euro, což představuje téměř trojnásobek průměrného přírůstku za poslední dekádu. Spotřebitelské výdaje, které vytváří více než polovinu evropské ekonomiky, jsou pro ozdravení zásadní, byly zodpovědné za dvě třetiny poklesu ekonomiky v prvním kvartálu.

Francie, Itálie a Španělsko zaznamenaly daleko vyšší nárůsty míry depozit tamních domácností. Německo, které v boji proti koronaviru bylo úspěšnější, neobvyklé výstřelky v objemu úspor nezaznamenalo. Úspory obyvatel Velké Británie se během března a dubna zvýšily o rekordní částku. Podle Bloomberg Economics se míra úspor britských domácností ve druhém kvartálu dále výrazně zvýší.

„Jde ale o to, o kolik se míra spoření sníží v následujících čtvrtletích. To bude klíčové k určení rychlosti ekonomického zotaven,“ říká Dan Henson z BE. „Je možné, že obavy ohledně budoucnosti svého zaměstnání a příjmu donutí domácnosti zůstat obezřetné a ponechat míru úspor na vyšší úrovni,“ dodává Henson.

Vyšší míra spoření není v době krize sice neobvyklý fenomén, tentokrát by to ovšem mohlo být jiné. Evropská komise varovala, že spotřebitelé by mohli ukládat vyšší-než-obvyklou část svých příjmů po relativně dlouhou dobu. Hlavní ekonom ECB Philip Lane minulý týden prohlásil, že je „možné, že motiv prevence zůstane významný po dobu přetrvávání nejistot spojených s koronavirem.“

Tato opatrnost a fakt, že koronavirová vakcína nemusí být dostupná dříve, než v polovině příštího roku, se projevuje také do nejnovějších ekonomických prognóz ECB. Ty ukazují, že osobní spotřeba v zemích eurozóny by se měla odrazit ve druhém čtvrtletí s odstraněním restrikcí, na předkrizové úrovně se vrátí ale až v roce 2022.

Nezaměstnanost bude v určování budoucích výdajů významným faktorem. Některé země sice zapisuje rekordní propouštění, vládní podpůrné programy nicméně větší růst nezaměstnanosti potlačily. To by se ale v blížících se měsících mohlo změnit. Některé z velkých evropských společností, včetně německé aerolinky Lufthansa nebo francouzské automobilky Renault, již oznámily rozsáhlé propouštění v odpovědi na chřadnoucí poptávku.

Mezi vládní opatření podněcující váhající spotřebitele k útratě ušetřené hotovost patří snížení daní z přidané hodnoty, přímé příspěvky rodinám s dětmi nebo dotace pro nákup nového, ekologičtějšího automobilu. Uvolnění „úspor by přidalo extra palivo do rozjíždějícího se ozdravení,“ říká Dirk Schumacher, frankfurtský ekonom společnosti Natixis. „Musí to naběhnout, aby si ozdravení mohlo udržet momentum,“ dodává.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688