Práce  |  09.06.2020 14:59:46

Dopad epidemie COVID-19 na business: téměř třetina firem si myslí, že do čtvrt roku bude nabírat zaměstnance jako před epidemií

  • 57 % firem bylo negativně ovlivněno
  • 3 % pozitivně
  • Nejhůře zasaženo odvětví Ubytování a stravování (92 % firem v tomto sektoru muselo omezit provoz)
  • 31 % firem si myslí, že se na původní úroveň náborů vrátí do 3 měsíců
  • 19 % nikdy

Společnost ManpowerGroup Česká republika zveřejnila výsledky průzkumu "ManpowerGroup Index trhu práce" pro třetí čtvrtletí roku 2020, který tentokrát obsahovat dvě doplňující otázky, zkoumající dopad epidemie COVID-19 na jejich business a náborové aktivity do budoucna.

V rámci průzkumu ManpowerGroup Index trhu práce pro třetí čtvrtletí 2020 byly v šem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 556 zaměstnavatelů v ČR položeny otázky: „Jak byla vaše běžná obchodní činnost ovlivněna epidemií COVID-19?“ a „Kdy očekáváte, že se vaše firma vrátí k původní úrovni náborových aktivit?“.

Epidemie COVID-19 ovlivnila negativně business 57 % českých firem, z toho 10 % muselo uzavřít svůj provoz úplně. 35 % společností nezaznamenalo změny v obchodní aktivitě a 3 % si dokonce polepšila.

V mezinárodním srovnání jsou dopady epidemie na provoz firem v ČR podobné, jako například v Německu nebo Slovensku. Příliš se neliší čeká data od globálního průměru, kde 63 % firem deklaruje negativní dopady epidemie na business.

V rámci ČR jsou nejvíce postižené malé podniky do 50 zaměstnanců a z hlediska regionů je nejvíce postižený region Praha.

Z daleka nejvíce postiženým sektorem je Ubytování a stravování, kde 53 % firem muselo zavřít úplně a 92 % do nějaké míry omezilo provoz. Nejdůležitější zaměstnavatelský sektor Zpracovatelský průmysl velmi vzácně dospěl ke 100% uzavření provozu. Vždy dále probíhala částečná činnost, vychystávání stávajících zakázek, údržba. I tak ale 30 % zaměstnavatelů v tomto sektoru omezilo provoz o více než 50 %.

"Pandemie zasáhla mnoho odvětví a oborů. Sebevíce konzervativní zaměstnavatelé museli své návyky přehodnotit, kdo doposud odmítal nové technologie, status home-office, on-line fungování, virtuální setkávání nebo bezkontaktní transakce, musel se rychle přeorientovat. Do on-line prostředí se přesunuly prodejny, provozovny, restaurace i administrativní služby. S koncem nouzového stavu a postupným rozvolněním se lidé budou pomalu navracet ke svým starým dobrým zvyklostem, ale určitá část lidí si komfort vzdáleného přístupu z pohodlí domova bude chtít ponechat i do tzv. nového normálu," řekla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká republika.

56 % firem si myslí, že se na původní úroveň náborové aktivity vrátí do roka. 19 % firem se ale domnívá, že se na původní úroveň náborů nevrátí nikdy.

Z hlediska návratu k náborové intenzitě před epidemií je ČR o něco optimističtější, než je globální průměr. 56 % firem si myslí, že se na původní úroveň náborů vrátí do 12 měsíců - 31 % do 3 měsíců, 18 % v době 4 - 9 měsíců, 7 % v době 10 – 12 měsíců.

"U dělnických nebo administrativních pozic si bude moci zaměstnavatel více vybírat, ale ani vysoká nezaměstnanost nevyřeší problém nedostatku řemeslníků, techniků, mechaniků, lékařů nebo programátorů. Epidemie zřejmě urychlí změny v ekonomice, které už tak byly revoluční v důsledku možností digitalizace a robotizace. Nutnost rychlého tréninku a rekvalifikace velkého množství lidí bude po epidemii ještě naléhavější," řekla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká republika.


Společnost ManpowerGroup™ (NYSE: MAN) je téměř 70 let světovým lídrem v poskytování inovativních služeb a řešení na míru, které pokrývají životní cyklus zaměstnance a pomáhají jejím klientům dosáhnout svých cílů a zvýšit svoji konkurenceschopnost. Skupina společností ManpowerGroup, fungující pod značkami Experis™, Manpower®, ManpowerGroup™ Solutions a Right Management®, pomáhá 400 000 klientům v 80 zemích a oblastech zlepšit výkonnost jejich pracovníků a více než 600 000 uchazečům zajistí odpovídající práci. ManpowerGroup byla v roce 2020 již pojedenácté jmenována jednou ze světových nejetičtějších společností, a posílila tím svoji pozici jako nejdůvěryhodnější společnost ve svém oboru.

V České republice se ManpowerGroup každý měsíc stará o personální a mzdovou agendu pro téměř 12 000 zaměstnanců, které vyhledal a kteří pracují u jeho klientů. V roce 2019, díky své síti 35 poboček, ManpowerGroup našel pro 1200 klientů 24 000 nových zaměstnanců.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688