TNBiz (TN.cz)
Investice  |  12.03.2020 07:20:50

Covid-19: Odpovědi na 8 praktických otázek, které se týkají všech

V souvislosti s koronavirovou nákazou Covid-19 vyvstává celá řada otázek, na které nelze snadno odpovědět. Kdy koronavirus zmizí? Do kdy zůstanou školy zavřené? Jak se před nákazou budou chránit řidiči autobusů nebo prodavačky? Na tyto a další otázky přinášíme odpovědi.

Epidemie nebo pandemie? Znamená to pro mě něco?

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) svět aktuálně čelí pandemii. Rozdíl mezi epidemií a pandemií je prostý. V obou případech se nákaza nekontrolovatelně šíří na velkém území a postihuje značnou část populace, u pandemie je však postižen celý svět. Místní opatření jsou v obou případech stejná. Pro lidi se změnou označení nic nemění.

Ředitel WHO Tedros Adhanom prohlásil, že věří, že je možné dostat koronavirus pod kontrolu. Státy by měly především testovat a následně izolovat a léčit své obyvatele.

Jsem řidič nebo průvodčí v hromadné dopravě. Jak se chránit? 

Stát uvolní 100 milionů korun pro soukromé dopravce, aby mohli svým řidičům nakoupit dostatek desinfekce. Právě důraz na hygienu a dostatek dezinfekčních prostředků jsou jedním ze stěžejních způsobů, jakým mohou řidiči chránit své zdraví, uvedl ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Státní podniky jsou podle něj ze strany resortu dopravy již zajištěny, nyní tedy cílí na zaměstnance ve veřejné dopravě, kteří jsou pod správou jednotlivých krajů a měst. Všichni soukromí přepravci už dostali manuál, jak dopravní prostředek dezinfikovat a také doporučení pro řidiče. Hygienické prostředky si dopravce může pořídit z vlastních zdrojů, nebo se má obrátit na stát, který je připraven po vystavení faktury o nákupu desinfekce proplatit.

Právě dodržování hygienických postupů je dle ministerstva zdravotnictví nejúčinnější ochranou před koronavirem. Nezbytné je časté mytí rukou a používání dezinfekčních prostředků, v případě řidičů MHD i prodavačů či prodavaček je také třeba udržovat od zákazníků a cestujících odstup a vyhnout se přímému kontaktu.

Na nádražích po celé republice se v posledních dnech objevilo na 143 dezinfekčních stojanů a 113 nástěnných dezinfekčních prostředků. Ve veřejných prostorách nádraží se podle ministerstva také uklízí nejméně 6x denně, úklidy se tak zvýšily na čtyřnásobek denního cyklu.

Jasně daný je také postup v případě, že se ve vlaku objeví cestující s podezřením na koronavirus. Na vybraných stanicích je celkem 12 místností i s toaletou, které budou sloužit jako zázemí pro nakaženého. Právě tam budou z vlaku, izolováni od kontaktu s dalšími lidmi v halách, převedeni a vyšetřeni.

Pracuji ve velké firmě, kde je víc než 100 lidí. Hrozí mi něco?

Podle informací ministerstva zdravotnictví se na firmy s počtem zaměstnanců vyšším než 100 sice nevztahuje žádný zákaz činnosti, je však doporučováno, pokud je to možné, umožnit zaměstnancům vykonávat práci z domova, tzv. homeoffice.

Všichni zaměstnavatelé mají právo vyzvat zaměstnance, který se vrátil z rizikové oblasti, aby zůstal doma. Pro takovou situaci však podle vyjádření odborníka na pracovní právo Jaroslava Stránského, které poskytl portálu iRozhlas, neexistuje právní legislativa. Jako preventivní opatření lze použít tzv. překážku ve výkonu práce na straně zaměstnavatele. Pokud se je zaměstnanci hygienickou stanicí nařízena karanténa, je postup stejný jako v případě nemocenské.

Zdaleka ne u všech zaměstnání je to však možná. I v tomto případě odborníci na prvním místě zmiňují hygienu. Na většině pracovních míst je k dispozici toaleta. Zde by neměly chybět dezinfekční prostředky na ruce. Pokud práce vyžaduje fyzický kontakt, je na místě sáhnout po ochranných rukavicích, respirátoru a brýlích. Takovéto ochranné prostředky jsou nezbytné například pro lékaře a zdravotnický personál, u nichž je riziko nákazy velmi vysoké.

Zaměstnavatel by také měl své zaměstnance informovat o rizicích spojených s hrozbou nákazy koronavirem a o každém nově zavedeném opatření firmy za účelem zamezení šíření koronaviru.

Mám zaplacenou dovolenou do oblasti, kde nemoc téměř není. Je to bezpečné?

"Nemůžeme lidem zakázat cestování," prohlásil premiér Andrej Babiš, dodal však, že občanům Česka důrazně doporučuje necestovat do Itálie a dalších zemí, kde se objevilo ohnisko koronaviru. Mezi takové země patří Španělsko, Německo, Írán, Jižní Korea, či právě Itálie. Cestování v době pandemie, je podle vyjádření vládních představitelů vždy riskantní. I v tomto případě je důležitá pravidelná a důkladná hygiena rukou a na místě je i zvážení ochranných prostředků, například roušky.

Turisty oblíbený Egypt nepatří mezi země s vysokým rizikem nákazy. Na Blízkém východě je koronavirem nejvíce zasažený Írán. Rostoucí počet nakažených eviduje také Kuvajt, Bahrajn a Irák. Vzhledem k rozšíření koronaviru do celého světa je třeba opatrnosti i při cestě do země, která zatím žádný případ nákazy nepotvrdila. 

Kdy zmizí koronavirus?

Otázka, kdy koronavirus definitivně zmizí, zajímá nejen Čechy. Konkrétní časový horizont podle názoru vlády není možné stanovit. Bezpečnostní rada státu denně vyhodnocuje koronavirovou situaci a sleduje dění v ostatních zemích. Sleduje také to, zda se nákaza dále šíří, nebo je na ústupu.

Podle Romana Prymuly je situace s koronavirem podobná jako u ostatních vysoce nakažlivých nemocí – její úplné zmizení vysoce nepravděpodobné. V současné době se po celém světě, včetně USA a Číny pracuje na výrobě účinné vakcíny proti koronaviru, zatím však žádná nebyla otestována s pozitivním výsledkem. Nezbývá tedy než dodržovat přísnou hygienu, pokud možno se vyvarovat místům, kde hrozí nákaza, a čekat.

Do kdy budou zavřené školy?

Od středy 11. března je zrušena výuka na všech základních, středních, vyšších odborných a vysokých školách. Výjimkou jsou školy mateřské. Konkrétní datum, kdy se školy opět otevřou, však nepadlo. Pokud se ukáže, že je epidemie na ústupu a klesne tak riziko dalšího šíření nákazy, vláda mimořádná opatření zmírní nebo rovnou zruší.

"Žádná opatření se po dobu několika týdnů nebudou změkčovat," oznámil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch upřesnil, že opatření týkající se škol bude trvat nejméně dva týdny, pravděpodobně se prý však protáhne až do konce března. Prymula v pořadu Napřímo na TN.cz zmínil, že školy mohou být zavřené až měsíc. A i s časem se ukáže, jestli to bude stačit..

Co mají dělat lidé, kteří museli zůstat s dětmi doma?

Pro rodiče, kteří museli zůstat doma s dětmi kvůli uzavřeným školám v rámci koronavirového opatření, navrhuje ministerstvo práce a sociálních věcí několik variant. První z nich je zvážení možnosti práce z domova, pokud ji zaměstnavatel umožňuje. Pokud mají rodiče dítě mladší 10 let, mají také nárok na ošetřovné.

V tomto případě je třeba podat Žádost o ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření zařízení. Tento formulář je možné zaslat elektronicky a poslouží jako omluvenka rodiče z práce. Ošetřovné však lze čerpat pouze devět kalendářních dnů. Výjimku mají rodiče samoživitelé, kteří mají nárok až na 16 dnů.

Třetí možností je mimořádná okamžitá pomoc. O tuto dávku mohou požádat lidé, kteří se prokazatelně ocitnou pod vlivem nedostatku prostředků ve finanční nouzi, nebo se kteří se ocitli ve vážné finanční situaci vlivem mimořádných událostí. Mezi ty patří i epidemie nakažlivé nemoci.

Téma ochrany zaměstnanosti, mimořádná okamžitá pomoc, ošetřovné a ostatní služby byly také tématem středečního brífinku ke koronaviru, kterého se zúčastnila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. O tom, jak stát bude nápomocný OSVČ, případně lidem pracujícím na dohodu o pracovní činnosti či provedení práce, zatím vláda nejednala. Pirátská strana zveřejnila na svém twitteru dopis na toto téma adresovaný ministryni Maláčové.

Kde je možné sehnat roušky?

Řada lékáren má dle informací TN.CZ roušky a další ochranné prostředky objednané u dodavatele, doba dodání se však může značně prodloužit. Aktuálně nejefektivnější cestou k získání potřebných ochranných prostředků je nákup přes internet, nikoli však od pochybných prodejců či překupníků, ale ze specializovaných obchodů.

Zdaleka ne každá rouška je totiž dle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly dostatečnou ochranou. "Musí to být speciální rouška třídy 3," řekl Prymula. Například chirurgické roušky podle něj jen brání tomu, aby jejich nositelé nenakazili ostatní, při vdechnutí bakterií ale neochrání. Prymula navíc dodává, že aby roušky byly skutečně účinné, měli by je nosit nakažení, nikoli zdraví lidé. V opačném případě pak takový druh ochrany neplní svůj účel.

Obtížně sehnatelné jsou v současné době také dezinfekční prostředky. Ty je možné si v případě nouze vyrobit svépomocí, případně počkat na jejich naskladnění. "Vzhledem k častým dotazům ohledně přípravy dezinfekčních roztoků v lékárnách informujeme, že Ministerstvo zdravotnictví vydalo rozhodnutí, kterým povoluje vyrábět a prodávat lihovou dezinfekci dle doporučení Světové zdravotnické organizace," informuje na svém webu Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Dezinfekční prostředky tak bude nově možné vyrábět z lihu zadrženého celníky na českých hranicích. Toho je podle informací ministerstva zdravotnictví téměř 30,5 tisíc litrů. "Je to logický krok, protože líh je velmi účinná dezinfekce. Místo do ekologické likvidace tak v průběhu středy a čtvrtka zamíří do laboratoře, kde z něj podle receptury Světové zdravotnické organizace vyrobíme kvalitní dezinfekční směs. Tento krok pomůže našemu zdravotnictví překlenout aktuální mimořádnou situaci," vysvětlila ministryně financí Alena Schillerová.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 11:58  ČEZ: Nabídky v jaderném tendru podány Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688