Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  03.03.2020 17:49:26, aktualizováno 07.03.2020 09:06:22

Fed snížil mimořádně sazby a vyděsil tím trhy. Jeho krok odpovídá reakci na pád Lehman Brothers!!!


Americký Fed dnes zcela mimořádně a překvapivě vyslyšel volání po stimulačním zásahu do sazeb a snížil dolarové sazby hned o 50 bodů respektive 0,5%. US trhy v úvodu svého obchodování předvádějí velmi rezervovanou reakci na tento krok.



Vysvětlit to lze v zásadě dvěma způsoby. Jednak je možné, že se trhy lidově řečeno vydováděly už včera a když dostaly, co chtěly, tak už se nikam příliš nehrnou. Jistá forma "korekce po pozitivní zprávě".

Druhým vysvětlením je, že trh přijal nečekaný krok 
Fedu spíše jako negativní signál v tom smyslu, že situace musí být skutečně vážná, když centrální banka koná v takovém rozsahu a ještě navíc s předstihem, protože až doposud příchozí data žádné zásadní problémy neindikovaly a komentáře vesměs vyznívaly v tom smyslu, že škody pro americkou ekonomiku budou spíše jen malé či omezené. Krok Fedu naznačuje spíše opak a to, že centrální bankéři "už vědí" a proto se tak rozhodli. Šéf Fedu Jerome Powell na následné tiskovce navíc ještě připustil, že sazby mohou dále klesat, čímž výše zmíněné vysvětlení ještě více přiživil. 

Toto vysvětlení by podporoval také vývoj výnosů US vládních dluhopisů. Jak naznačuje výše zobrazený graf, výnosy dle klesají, což znamená, že roste jejich cena, což znamená, že roste poptávka po nich. Poptávka roste, protože investoři hledají bezpečné uložení svých prostředků jakožto ochranu před případným zhoršením ekonomického vývoje.

Velmi negativně zapůsobilo srovnání s krizovým rokem 2008, kdy došlo k pádu Lehman Brothers a faktickému nastartování poslední velké recese. Krátce po pádu zmíněné banky Fed také zareagoval mimořádným snížením sazeb o 50 bodů!!!

Navíc, jak poznamenal jeden z komentátorů, snižování sazeb samotný problém 
koronaviru nijak neřeší.

Zajímavé je také rozhodnutí Fedu s ohledem na dřívější opakované výzvy prezidenta Trumpa, aby centrální banka konala a to výrazně rychleji, než doposud. Fed až doposud vesměs těmto výzvám odolával a odvolával se na vývoj ekonomických ukazatelů. Ty jsou ale zatím vesměs ještě v klidu a Fed už koná a jde tak Trumpovi "na ruku". Pomyslnou ztrátu "nezávislosti" hlavní centrální banky světa by mohli někteří investoři brát jako silný negativní signál do budoucna.

Mimochodem samotný Trump Fed za jeho krok nepochválil a spíše ho opětovně vyplísnil, že to není dostatečné a měl by naopak ještě přidat a dostat se v globálním měřítku opětovně na čelo a udávat směr měnové politiky v globálním měřítku.

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   0:16  2. května: Tohle potřebujete vědět (nejen) o čtvrtečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 19:59  Mnoho povyku pro nic (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688