Miroslav Majer (Hyponamiru.cz)
Finanční rady  |  12.02.2020 11:21:58

Jaké budou v roce 2020 úrokové sazby hypoték?

V roce 2020 můžeme očekávat, že hypotéky podraží a úrokové sazby vyšplhají až ke třem procentům, což dokládá i fakt, že některé banky tuto hranici již atakují. Na výši úrokových sazeb má kromě zájmu lidí o vlastní bydlení vliv také nastavení základních úrokových sazeb v ekonomice, výše bankovních marží a vývoj ceny peněz na mezibankovním trhu.

Česká národní banka v posledních dnech zvýšila základní úrokovou (repo) sazbu ze 2 % na 2,25 %. Od ní se odvíjí sazby tuzemských bank, které si nyní budou od centrální banky půjčovat dražší peníze. Dražší peníze pro banky znamenají dražší hypotéku pro vás. Levné hypotéky na hranici 2 % tedy definitivně končí!

Jak odhadují vývoj úrokových sazeb analytici?

Rok 2019 se nesl ve znamení poklesu úrokových sazeb hypoték. Banky si ve snaze přilákat co nejvíc nových zájemců o hypotéku neváhaly ještě víc ukrojit ze svých nízkých marží, lákaly nejen na výhodné úrokové sazby, ale i různé akční nabídky. Třeba poplatky zdarma.

Jak ale česká média informoval analytik hyponamiru.cz Ing. Lukáš Komínek, začátkem října 2019 nastal zlom a velké banky začaly sazby hypoték zase zvedat. Mezi banky, které nepatrně zvýšily úrokové sazby patřila Česká spořitelna, Komerční banka, Raiffeisenbank a UniCredit Bank. Na přelomu 2019/2020 se stejně zachovaly i ostatní banky. Navíc finanční domy začaly ukončovat všechny speciální akční nabídky.

Náš tip: U hyponamiru.cz teď najdete poslední hypotéky s úrokovou sazbou 2,09 % s pojištěním schopnosti splácet a 2,29 % bez něj. Představí vám je online hypoteční kalkulačka, která vám spočítá i výši měsíční splátky. Ale pozor! Sazby platí jen do vyprodání slev, získají ji ti nejrychlejší.

Úrokové sazby hypoték porostou dál

Kdo si chce sjednat hypotéku, ten by s tím neměl dlouho otálet. Hypotéky budou v roce 2020 dál zdražovat. Důvodem jsou rostoucí spotřebitelské ceny (inflace), vyšší marže poskytovatelů a vyšší výnosy desetiletých státních dluhopisů.

Centrální banka sice při svém prosincovém zasedání ponechala základní úrokové sazby beze změny (2T repo sazba 2 %), na zasedání 7.2.2020 tomu už bylo jinak. Jak jsme zmínili výše, ČNB na něm zvedla repo sazbu o 0,25 % na 2,25 %. Banky k financování hypotečních úvěrů využívají hypoteční zástavní listy, které potenciální investory lákají na zajímavější výnos než bezpečné státní dluhopisy. Výnosy desetiletých českých dluhopisů od poloviny srpna 2019 stále rostou a jejich vyšší výnosy tlačí na růst úrokových sazeb hypoték.

Odhad Ing. Lukáš Komínka, že sazby hypoték se budou v roce 2020 pohybovat mezi 2 a 3 %, se tak potvrdil.

Počet lidí se zájmem o hypotéku poklesne

Banky nastavují úrokové sazby hypoték i podle poptávky. Jakmile zájem poklesne, banky jsou ochotné snížit úrokové sazby. Nyní jsou ale marže hypoték tak nízké, že banky nemají pro takový krok moc prostoru.

Běžně mají o hypotéku zájem lidé z prostředí rostoucí ekonomiky, kde stabilně rostou výdělky a je minimální nezaměstnaností. Takový scénář je letos méně pravděpodobný. Česká ekonomika začíná zpomalovat, výdělky budou spíš stagnovat a nezaměstnanost může mírně růst. To má za důsledek také větší obavy lidí, kteří začnou odkládat pořízení vlastní nemovitosti na lepší dobu.

Poptávku po bydlení brzdí i vysoká cena nemovitostí

Mnoho obyvatel velkých měst na hypotéku po zavedení ukazatelů hypoték DTI a DSTI nedosáhne, růst tržních cen přiživuje pomalá výstavba a nedostatečná nabídka nemovitostí v některých oblastech. Podle výpočtů ČNB byly byty v polovině roku 2019 nadhodnoceny o 15-20 %. K omezení zájmu o hypotéku může vést i případná úprava limitů ukazatelů LTV, DTI a DSTI.

Miroslav Majer

Mirek začínal jako řadový finanční poradce. Už tehdy mu ale nevyhovoval způsob, jakým se hypotéky běžně sjednávají. V roce 2014 ho proto napadla myšlenka založit portál hyponamiru.cz s jediným cílem - zjednodušit lidem cestu k vysněnému bydlení. Projekt má dnes za cíl vytvořit první online sjednání hypoték na českém trhu. Mirkova hlavní práce je udávat další směr projektu.




Hyponamiru.cz

Hyponamiru.cz je tým lidí, který bojuje za lepší hypotéky a přináší první online hypotéku na českém trhu. Hlavním cílem je zpříjemnit a zjednodušit získání hypotéky za výhodných podmínek - online. Snažíme se nabídnout službu, která s pomocí vlastní technologie sjednotí hypoteční trh a umožní sjednání hypoték bez nutnosti navštěvovat banku.

Více na Hyponamiru.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688