Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  03.01.2020 15:48:55

Stát v minulém roce hospodařil se zanedbatelným deficitem (Komentář)

Státní rozpočet zakončil uplynulý rok v deficitu 28,5 mld. Kč. Oproti listopadu se deficit snížil o 10,1 mld. . Jedná se tak o nejhorší výsledek státního rozpočtu za poslední čtyři roky. Z historického hlediska to lze považovat za nadprůměrný výsledek hospodaření.

Na straně daňových příjmů je viditelné, že většina hlavních položek dohnala deficit z předchozích měsíců vůči plánovanému výběru a pomohla tak k lepšímu výsledku státního rozpočtu. Na druhou stranu již nedošlo k vyššímu výběru, jako jsme tomu byli svědky v minulých letech. Celkově tak ve státní kase za minulý rok chybí pouze necelých 11 mld. . To však dohání nedaňové a kapitálové příjmy, na kterých stát získal navíc necelých 19 mld. .

Běžné výdaje obdobně jako daňové příjmy dohnaly v závěru roku předchozí deficit, když byly naplněny na 100,9 %. Celkově tak stát vydal o necelých 13 mld. více, než s čím počítal státní rozpočet. Investiční aktivita podle očekávání v závěru roku vygradovala a dokonce druhý rok v řadě překonala původní plán. Celkově tak v minulém roce šlo na investice 139,3 mld. . I přesto však tento objem odpovídá krizovým rokům 2008 či 2010 a to při zanedbání rozdílných cenových hladin. Na druhou stranu vyšším investicím nepomáhá situace tuzemské ekonomiky, která dlouhodobě postrádá volné kapacity zejména ve stavebnictví, ale i v ostatních sektorech ekonomiky.

Celkově tak vidíme jen lehce nižší daňové příjmy, které jsou kompenzovaný nedaňovými příjmy, mírně vyšší běžné výdaje a zároveň vyšší investiční výdaje. Výsledkem pak je lehce nižší deficit, než s čím počítal plán státního rozpočtu. Z makroekonomického hlediska se však jedná o kosmetický detail výsledného obrázku veřejných financí, které podle našich odhadů skončily v minulém roce v přebytku 0,3 % HDP.

V tomto roce by však měla být situace komplikovanější. Tuzemská ekonomika letos dále zpomalí, z čímž však počítá i makroekonomická prognóza Ministerstva financí. Nicméně některé odhady daňových příjmů se nám zdají nadhodnocené v čele se zvýšenými daňovými sazbami v rámci tzv. daňového balíčku. Proto pro letošek očekáváme, že stát bude hospodařit s deficitem 60 mld. a i celé veřejné finance sklouznou do deficitu 0,2 % HDP.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688