Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  03.02.2020 14:39:40

Stát hospodařil v lednu s největším deficitem od roku 2003 (Komentář)

Státní rozpočet zakončil první měsíc nového roku deficitem 8,0 mld. . Oproti minulému lednu je tak výsledek horší o 16,8 mld. . Zároveň je to také nejhorší výsledek hospodaření od roku 2003.

Na straně daňových příjmů chybí zhruba 7 mld. , což je dáno hlavně absencí kvartální zálohy na dani z příjmu právnických osob, která je splatná až v březnu. Mírně zaostává i výběr pojistného na sociální zabezpečení. Naopak nad rámec plánu státního rozpočtu je vyšší výběr DPH a daně z příjmu fyzických osob.

Běžné výdaje začaly rok opačným směrem, když převýšily plán státního rozpočtu o necelých 7 mld. . Hlavní roli v tom však hrají odvody do rozpočtů EU a neinvestiční transfery municipalitám, neziskovým organizacím a státním fondům. O to nižší by pak měly být tyto odvody v následujících měsících. Investiční aktivita byla již tradičně na začátku roku téměř nulová. Tyto výdaje tak byly zhruba o 9 mld. nižší, než by proporčně odpovídalo prvnímu měsíci ve státním rozpočtu. V průběhu roku však počítáme, že státní investice opět porostou a jako jsme viděli v posledních dvou letech překročí letošní plán 140,7 mld. , což prohloubí současný deficit celého rozpočtu.

První letošní statistika státního rozpočtu potvrdila naší prognózu zhoršující se fiskální kondice pro tento rok. Tuzemská ekonomika letos dále zpomalí, z čímž však počítá i makroekonomická prognóza Ministerstva financí. Nicméně některé odhady daňových příjmů se nám zdají nadhodnocené v čele se zvýšenými daňovými sazbami v rámci tzv. daňového balíčku.

Státnímu rozpočtu však v jeho plánu pomáhá jednorázové inkaso 16,2 mld. díky změně daňového řádu a posunu konkludentního vyměření. To by se mělo projevit ve státním rozpočtu v průběhu tohoto roku s nabytím účinnosti daňového řadu. Díky tomu Ministerstvo financí počítá s nárůstem výběru DPH o 9,7 %, což by byl nejvyšší nárůst od roku 2013. Po očištění o tento efekt vzroste výběr DPH pouze o 4,2 %, což je jen o pár desetin méně, než v předchozích letech. Vyšší rozpočtované příjmy by tak měly pokrýt nárůst zejména sociálních výdajů v podobě vyšších starobních důchodů, rodičovského příspěvku nebo platů státních zaměstnanců. Výrazné daňové změny však vytváří vysokou nejistou pro letošní státní rozpočet oběma směry. Celkově očekáváme, že se deficit státního rozpočtu dále zhorší na 60 mld. .

V přebytku zůstanou i nadále municipality a fondy sociálního zabezpečení, ačkoli jejich příspěvek nebude tak velký jako v letošním roce (20 mld., resp. 16,5 mld. CZK). Očekáváme, že veřejné finance podle metodiky ESA 2010 v souhrnu vykáží letos deficit 0,1 % HDP, což by bylo poprvé od roku 2015.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688