Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  31.10.2019 14:20:21

Nový byt v Praze kupují nejčastěji ženy ve věku 40 let. Trh určují hlavně singles


Obliba samostatného bydlení v Praze roste. Z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že v metropoli žije o samotě 22 procent žen a 17 procent mužů. Tento trend potvrzují i data společnosti Central Group, kdy před 10 lety kupovali novostavby v Praze hlavně muži, ale od roku 2015 jsou to častěji právě ženy.

Z pohledu domácností jednotlivců podle demografie ČSÚ převažují v Praze samostatně žijící ženy, kterých je 55 procent. Mírnou převahu mají ženy i v prodejích bytů od Central Group, kdy letos v pololetí bylo kupujících mužů 39 procent, kdežto ženy byly zastoupeny 43 procenty. Ženy převzaly vedení v nákupu novostaveb již v roce 2015 a od té doby si svou pozici stále drží. 

Z dat Central Group je dále patrné, že ženy upřednostňují malé byty, na které nejen že snadněji získají hypotéku, ale také jde o vhodný způsob, jak se zajistit na stáří. „Ženy více myslí na budoucnost a vlastní byt berou i jako způsob finanční jistoty. Navíc vlastnictví nemovitosti je i důkazem jejich ekonomické nezávislosti,“ vysvětlila důvody tohoto trendu Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group. 
Rostoucí počet singles domácností dokládá podle ní i zvýšený zájem o menší byty. V prodejích současně znatelně ubylo párů, a to na 18 procent. V roce 2009 tvořily páry 39 procent ze všech klientů největšího rezidenčního stavitele v ČR. 


Průměrný věk žen kupujících si novostavbu od Central Group klesl oproti loňskému 2. pololetí na 40 let. Typickému mužskému klientovi je o tři roky víc. Údaje tedy potvrzují, že moderní bydlení si lidé pořizují až kolem 40. roku věku. Do té doby bydlí většinou v nájmech, nebo u rodičů a na vlastní novostavbu naspoří až později.

Z průzkumu agentury IPSOS pro Central Group vyplynulo, že vlastní bydlení preferuje 90 procent lidí. Ve svých 70 letech chce takto bydlet více jak 67 procent respondentů. Z toho přes 45 procent chce bydlet v bytě, ve kterém žijí, ale 22 procent dotázaných by rádo mělo menší byt. 









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688