Libor Holub (Bohemia Energy)
Finanční rady  |  31.10.2019 10:30:36

I chalupa vám může vydělávat. Fotovoltaikou

Vzhledem k tomu, že velká část chat a chalup je využívána téměř celoročně, určitě se vyplatí zamyslet se i nad možnou úsporou za energie. Tu mohou přinést třeba fotovoltaické střešní panely, díky kterým si chalupa může navíc na sebe částečně vydělávat sama.

Pokud je vaše chata či chalupa zkolaudována k bydlení a má i popisné číslo, tak je dobré popřemýšlet, jak využít energii ze slunce právě k výrobě elektřiny. V tomto případě totiž můžete na instalaci malé solární elektrárny žádat o státní dotaci. Pořízením fotovoltaiky nejenom ušetříte nemalé finance, ale jako příjemný bonus získáte i energetickou soběstačnost a pocit, že jste udělali něco pro životní prostředí.

Část energie pro svou spotřebu si pak můžete vyrábět sami. Zabezpečíte se proti krátkodobým výpadkům elektřiny z veřejné sítě a budete si moci užívat komfortu třeba i v době přírodních kalamit. To jistě ocení zejména majitelé objektů v odlehlých lokalitách, kam se dodávky elektřiny zpravidla obnovují déle než do měst.

Jak to funguje v praxi?

Jedním ze zajímavých řešení je nabídka od Bohemia Energy. Ta totiž přináší nejen vhodné technické řešení, ale i jistotu garantované pořizovací dotace. A k tomu možnost výkupu nevyužité elektřiny bez potřeby vlastní licence na její výrobu. To vše na klíč po celé ČR.

Pořídit fotovoltaiku si můžete v zásadě dvěma způsoby: s baterií, nebo bez ní. V obou případech pro svou nemovitost získáte vlastní zelenou energii. Rozdíl je v tom, jak naložíte s jejími přebytky. Zatímco bateriový systém přebytečnou energii ukládá k pozdějšímu využití, bez-bateriový systém ji využívá například k ohřevu užitkové vody. Kromě toho, pokud na chalupě nejste, vyrobená energie „přeteče“ do sítě a chata tak sama na sebe „vydělává“.

Systémy bez baterií se dají pořídit za 60 000 korun po odečtení dotace a jejich návratnost je do 7 – 8 let. Pokud ale chcete mít k dispozici i záložní zdroj při výpadku proudu, podívejte se na solární elektrárny s bateriemi. Ty se dají pořídit od 95 000 po odečtení dotace a návratnost se pohybuje kolem deseti let.

Když vyrobíte elektřiny více, než spotřebujete

Asi se teď ptáte, jak je to s tím „vyděláváním chalupy na sebe“ v praxi. V Bohemia Energy zajišťujeme stoprocentní výkup přebytků skrze svůj produkt Bonus S-POWER. Nadbytečnou elektřinu od vás za výhodných podmínek odebereme a použijeme pro ostatní zákazníky, kteří ji v ten samý okamžik spotřebují. Vaši dodávku oceníme podle aktuální tržní hodnoty a peníze vám uložíme na váš zákaznický účet. Můžete si to také představit jako virtuální baterii, kde se vámi dodaná elektřina ukládá v průběhu měsíce na váš zákaznický účet v podobě peněz. Ty vám vždy v měsíčním vyúčtování započteme s dodávkou. Může se klidně stát, že v některém měsíci zaplatíme my vám.

Výhodné ve všech směrech

Ze zkušenosti víme, že zájemci nejvíce preferují takový model, který jim přinese největší ekonomický efekt a zároveň zajistí určitou míru nezávislosti v případě, že se dodávky ze sítě přeruší. S Bohemia Energy prostě pohodlně využíváte vlastní elektřinu a o nic víc se nemusíte starat. Na pravidelném měsíčním vyúčtování najdete informaci o tom, kolik přebytečné elektřiny jste firmě dodali a kolik vám za ni zaplatí. Samozřejmě zde dohledáte i běžný údaj o tom, kolik elektřiny jste na chatě nebo chalupě spotřebovali ze sítě a kolik za ni zaplatíte.

A tím, že vybudujete fotovoltaiku, navíc zhodnotíte svou nemovitost. Zařízení zvyšuje prodejní cenu objektu a při jednání s potenciálním zájemcem budete v lepší vyjednávací pozici.

Libor Holub

obchodní ředitel Bohemia Energy

Po absolvování ČVUT v Praze působil v několika společnostech v odvětví energetiky, například Cityplan nebo RWE. Rovněž řídil obchodní aktivity společnosti ATEL v České republice a na Slovensku. Od roku 2010 zastává pozici obchodního ředitele Bohemia Energy.



Bohemia Energy

Skupina Bohemia Energy je s více než 1,2 milionu zákazníků a ročním obratem přes 21 miliard korun největším uskupením alternativních dodavatelů energií v České republice a na Slovensku. Kromě dodávek elektřiny a plynu poskytuje i finanční služby, včetně financování úsporných řešení domácností a finančního plánování. Skupinu tvoří šest energetických společností – lídr skupiny, největší alternativní dodavatel energií v České republice, Bohemia Energy, dále společnosti Amper Market, Comfort Energy, Europe Easy Energy, X Energie a největší alternativní dodavatel energií na Slovensku, společnost Slovakia Energy.

Více na www.bohemiaenergy.cz.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688