Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.10.2019 06:24:08

Goldman Sachs: Fed tento týden sníží sazby. A přijde obrat

Americká centrální banka Fed tuto středu v 19:00 našeho času oznámí další snížení úrokových sazeb v americké ekonomice. Tím ale série skončí, pak přijde obrat v měnové politice, avizují stratégové banky Goldman Sachs.

Fed ve středu kříkročí ke snížení úrokových sazeb, je názorem analytiků Goldman Sachs i většiny analytiků a ekonomů, sdružených v konsensu agentury Bloomberg. Sazba dle většinového očekávání zamíří z pásma 1,75 – 2,00 procenta do pásma 1,50 – 1,75 %, respektive sazba nadměrných rezerv z 1,80 na 1,55 procenta.

Tím zásadním ale dle Goldman Sachs bude, že toto snížení sazeb bude posledním třetím v letošním roce a završí uvolňování měnové politiky „v průběhu cyklu“, jak o něm mluvil šéf Fedu Jerome Powell v létě.

Goldman Sachs pro středu očekávají, že z prohlášení Fedu zmizí obrat „act as appropriate“ směrem podpory (růstu) americké ekonomiky. Na druhou stranu dle banky Fed a osobně Jerome Powell akcentuje připravenost k rychlému zásadu, pokud se hospodářský výhled zhorší.

V rétorice Fedu dle Goldman Sachs také pravděpodobně dojde na zmírnění komentářů o vývoji spotřeby směrem „solidní“ ze „silné“ – spotřebitelské výdaje v září vykázaly zvolnění. Komentáře dle Goldman Sachs budou pracovat s očekáváním dalšího poklesu míry nezaměstnanosti.

V konsensu agentury Bloomberg 85 % z celkem 40 účastnících se ekonomů a analytiků očekává snížení sazeb Fedu ve středu o 25 bazických bodů. Nadpoloviční silou hlasů pak tento pool očekává, že se sazby Fedu před dalším pohybem po delší dobu nezmění.

Podle ekonomů Fed v tuto chvíli může považovat trojí letošní pokles sazeb za dostatečný, nelze ale s jistotou očekávat, že to naplno řekne na tiskové konferenci šéf Fedu Powell. Připomeňme, že se Fed v poslední době důsledně vyhýbá poskytnutí konkrétního výhledu budoucího vývoje sazeb tak, jak je ztělesňuje „forward guidance“. Právě Powell argumentuje tím způsobem, že rozhodování sleduje vývoj a probíhá na základě hodnocení argumentů a stavu ekonomiky jedno měnové jednání po druhém.

Podle aktuálního většinového očekávání bude Fed se snižováním sazeb pokrčovat v roce 2020 a to pouze jedním krokem. S tím kontrastují futures pro sazbu Fedu, které do konce roku 2020 zakotvují pokles o 40 bazických bodů.

V dalších krocích se Fed podle části analytiků zaměří na sníženi krátkodobého volatility, včetně trhu overnight financování.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 11:58  ČEZ: Nabídky v jaderném tendru podány Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688