Osobní finance  |  26.08.2019 14:48:04

Školní rok 2019/2020 - kdy budou prázdniny a státní svátky?

S blížícím se koncem prázdnin končí napřed volno pedagogickým pracovníkům, protože už od pondělí učitelé mají tzv. „přípravný týden“, také rodičům vrcholí shánění věcí potřebných do školy a děti? Ty se těší na nejbližší volné dny, ať už prázdniny nebo svátky. S pohledem do kalendáře zjistíme, že letos mnohé ze státních svátků padnou „pod stůl“, tedy na víkend a volný den navíc nepřinesou.

Podívejte se také: Přehled prázdnin v kalendáři.

Školní rok začíná v pondělí 2. září a v jeho průběhu děti čekají i volné dny, prázdniny a státní svátky. Hned ten nejbližší svátek, který nás čeká, Den české státnosti 28. září, připadá na sobotu. Prvních krátkých prázdnin se ale školáci dočkají v úterý 29. a ve středu 30. října 2019 (podzimních prázdnin), ke kterým se přidá pondělní státní svátek 28. října Den vzniku samostatného československého státu

I následující státní svátek - Den boje za svobodu a demokracii, který slavíme 17. listopadu - letos připadá na sobotu.

 

Pak přijdou vánoční prázdniny od pondělí 23. prosince až do pátku 3. ledna nového roku, do školy děti půjdou až v pondělí 6. ledna 2020. Čekají je ještě jednodenní pololetní prázdniny v pátek 31. ledna 2020 a jarní prázdniny v termínech podle sídla školy.

Tip: Kam jet o jarních prázdninách? 
Podívejte se na termíny a ceny zájezdů českých CK o jarních prázdninách. 
 


Velikonoční prázdniny
 připadnou na čtvrtek 9. dubna 2020, 10. dubna 2020 je Velký pátek a 13. dubna Velikonoční pondělí, kdy děti také nepůjdou do školy.

A pak už mohou vyhlížet příští hlavní prázdniny, které budou trvat od středy 1. července 2020 do pondělí 31. srpna 2020.        

Celkem tedy děti čeká kromě hlavních prázdnin 18 prázdninových dnů volna spolu s volnem státních svátků a ostatních svátečních dnů pracovního klidu, kterých je 9, tedy dohromady 37 volných dnů.

 

Další zajímavé dny v kalendáři

V liturgickém kalendáři se slaví 8. září narození Panny Marie, 28. září slavnost sv. Václava, hlavního patrona českého národa a 1. listopadu Všech svatých.  

Ale kdybychom se chtěli podívat ještě na další zajímavé dny, které nás v kalendáři čekají do konce roku, tak i u nás se 31. října trochu zabydluje Halloween (předvečer svátku Všech svatých), původem z anglosaských zemí, který je charakteristický zubatými dýněmi (svítilny z vydlabaných dýní se svíčkou uvnitř) a dětskou koledou v hrůzostrašných kostýmech. U nás se sice ujaly dýně, ale strašidelné masky zůstávají doménou spíše dětských karnevalů.

1. listopadu křesťané slaví slavnost Všech svatých, připomínáme si tedy nejen ty, kteří byli oficiálně kanonizováni, ale i „ty, o jejichž svatosti neví kromě Boha nikdo“. Svátek vychází z historické události zasvěcení římského Pantheonu (původně pohanského chrámu všech olympských bohů) Panně Marii a všem svatým mučedníkům dne 13. 5. roku 609. Později se začal slavit společný svátek všech mučedníků a poté, v keltské tradici, svátek Všech svatých (nejen mučedníků, ale i vyznavačů) 1. listopadu. Toto datum se ustálilo snad proto, že u Keltů začínal v tento den nový rok.

Duším v očistci, tedy zemřelým, kteří ještě nedosáhli věčné blaženosti, je pak věnována Památka zesnulých 2. listopadu (v liturgickém kalendáři Vzpomínka na všechny zemřelé), které se také říká Dušičky. Je spojena s modlitbou, návštěvou místa jejich posledního odpočinku a příležitostí uctění jejich památky. Svátek svatého Valentýna se slaví 14. února.

Další významné dny, státní svátky a informace o nich najdete v našem kalendáři, podrobněji se na ně podíváme, až se k nim čas nachýlí.


Pozn. k tabulce jarních prázdnin:
Praha 1 až 5 jsou městské části:
Praha 1, Praha 2, Praha 3, Praha 4, Praha 5, Praha 11, Praha 12, Praha 13, Praha 16, Praha-Kunratice, Praha-Libuš, Praha-Lipence, Praha-Lochkov, Praha-Řeporyje, Praha-Slivenec, Praha-Šeberov, Praha-Újezd, Praha-Velká Chuchle, Praha-Zbraslav, Praha-Zličín.
Praha 6 až 10 jsou městské části: Praha 6, Praha 7, Praha 8, Praha 9, Praha 10, Praha 14, Praha 15, Praha 17, Praha 18, Praha 19, Praha 20, Praha 21, Praha 22, Praha-Kolovraty, Praha-Běchovice, Praha-Benice, Praha-Březiněves, Praha-Čakovice, Praha-Ďáblice, Praha-Dolní Chabry, Praha-Dolní Měcholupy, Praha-Dolní Počernice, Praha-Dubeč, Praha-Klánovice, Praha-Koloděje, Praha-Královice, Praha-Křeslice Praha-Lysolaje, Praha-Nebušice, Praha-Nedvězí, Praha-Petrovice, Praha-Přední Kopanina, Praha-Satalice, Praha-Suchdol, Praha-Štěrboholy, Praha-Troja, Praha-Vinoř.
Zdroj: msmt.cz
 








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688