Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  15.08.2019 13:28:29

Jak mohou studenti získat peníze na studium?

Vysokoškolský život dneska není snadný, zvlášť pokud nemá student žádnou finanční podporu z rodiny. Výdajů není málo, když si spočítáte cenu za dopravu, stravu, ubytování a učební pomůcky, jako jsou skripta, učebnice a třeba notebook v levnější cenové kategorii, zjistíte, že jste na několika tisících měsíčně. A to nemluvě o mimoškolních aktivitách, sportu, kultuře a občasné zábavě s ostatními studenty. Kde tedy vzít peníze na studium? Naštěstí existuje několik možností, jak si během několikaletého studia finančně přilepšit…

 

 

I když přece jen nějakou podporu z rodiny máte, můžete převzít alespoň část zodpovědnosti na sebe a rodičům finančně ulevit. Někteří mladí lidé však mají nulové možnosti pomoci od rodinných členů, a pokud se vysoká škola nachází několik desítek kilometrů daleko, je možnost dojíždění vyloučená. V tom případě máte dvě možnosti, buď vlastní bydlení v podnájmu, např. s dalšími studenty nebo koleje. A kde tedy vzít peníze na studium?

Osvědčenou klasikou pro studenty jsou brigády

Většina studentů využívá možnosti zkrácených pracovních úvazků a jednorázových občasných zaměstnáních v podobě brigád. Nabídka je dnes velice pestrá a vybere si opravdu každý. V tomto případě platí, že kdo chce, práci si najde. Pokud budete mít štěstí, můžete narazit na zajímavou brigádu, která bude ještě k tomu velmi dobře placená. Mzda se pohybuje kolem stokoruny za hodinu, ale záleží na druhu práce, jestli jde o manuální činnost ve skladu či doplňování zboží nebo lépe placenou administrativní práci.

Vliv na výši mzdy má i kraj a město, ve kterém se brigáda koná. Lákavá práce bývá pro chlapce a dívky v podobě hostesek a promotérů nebo u společnosti provozující telemarketing. Telefonickým navoláváním klientů si však vydělá málokdo.

Kde hledat brigády?

Nejširší a nejrozmanitější nabídka je rozhodně na internetu. Není divu v současné době. Dnes se na tištěnou inzerci už moc důraz neklade. Především mladí lidé tyto inzertní noviny téměř nekupují. Existuje mnoho inzertních serverů, kde se dají sehnat poměrně slušné nabídky práce od seriózních zaměstnavatelů, na které můžete hned reagovat. To je velká výhoda a zvyšuje se tak šance, že novou práci získáte brzy.

Rovněž se můžete zaregistrovat do některé z agentur, jež se zaměřují přímo na studentské brigády. Ta vám bude posílat nabídky podle vašich časových možností a požadovaných kritérií. Nevýhodou je, že si agentury strhávají poplatky z příjmu za zprostředkování. Také máte možnost najít si práci, která bude velmi blízká k vašemu studijnímu oboru, to vám může pomoci prohloubit vaše znalosti, a kdo ví, třeba se v dané firmě postupně vypracujete na nějakou zajímavou pozici na plný úvazek. Ideální variantou je tedy spojit finanční odměnu s praxí.

Využijte stipendijní programy

Všichni studenti mohou získat za splnění určitých předpokladů stipendium. To může být buď ubytovací, nebo prospěchové. Nejčastěji nabízejí vysoké školy stipendium na ubytování. Pro získání stipendia se musíte řídit příslušným stipendijním řádem. Posléze dostanete od školy slíbený finanční obnos, ten bývá v případě ubytovacího stipendia kolem 600 až 800 měsíčně. Podmínkou však je, že se musí jednat o studium vaší první vysoké a nesmíte mít trvalý pobyt v blízkosti školy. Přesné podmínky o této vzdálenosti a další parametry si určuje každá škola samostatně.

Prospěchové stipendium uděluje škola studentům v těžké sociální situaci, u nichž rodina nedosahuje násobku životního minima stanoveného zákonem, jedná se tedy o stipendium sociální. Také u prospěchového stipendia se dá získat pár set až tisíce korun za školní rok. Pilní a pracovití studenti, kteří nepřekročí určitý studijní průměr, se mohou dostat do lákavých stipendijních programů, a to např. za skvělé výsledky ve vědecké a výzkumné činnosti, za sportovní výkony či na podporu tvůrčí činnosti. Stipendium lze získat i na zahraniční stáž nebo studijní pobyt. Věděli jste, že některé soukromé školy umožňují vystudovat těm nejlepším z ročníku úplně zdarma?

(Ne)výhodné studentské půjčky

Vzhledem k tomu, že mladí lidé čím dál více touží po vyšším vzdělání a narůstá počet vysokoškoláků, reagují také banky. Studenti jsou pro bankovní sektor zajímavou cílovou skupinou, té nabízejí tzv. studentské půjčky. Ač je mnoho lidí proti nim, některým studentům mohou pomoci. V zahraničí jsou budoucími studenty vysokých škol hojně využívány. Ač se zdá, že je dnes normální žít na dluh, představa, že mladý člověk vystuduje vysokou školu s úvěrem na krku, je dosti svazující.

Tuto formu studentské půjčky je proto nutné dopředu dobře promyslet. Studentskou půjčkou může student získat na dluh od 30 do 500 tisíc korun. Výhodou těchto produktů jsou nízké úrokové sazby, než vidíme u běžných půjček či kontokorentu, rovněž můžete začít splácet až po ukončení studia. Během absolvování školy je ale nutné hradit bance úroky z půjčky a poplatky za vedení účtu.

Autorka: Ing. Romana Hubáčková, garantka rekvalifikačního kurzu Personalistika, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a dalších 15 městech po celé ČR. Můžete si přečíst i 304 recenzí kurzu.

https://orangeacademy.cz/kurzy-personalistiky/rekvalifikacni-kurz-personalistika

https://orangeacademy.cz/kurzy-ucetnictvi/rekvalifikacni-kurz-asistentka

Editorka: Zuzana Klímová

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688