Bisnode (Bisnode)
Podnikání  |  15.08.2019 08:47:19

410 000 firem nezveřejnilo finanční výkazy za rok 2018

Základní termín pro zveřejnění finančních výkazů firem za rok 2018 uplynul na konci července, přesto výsledky svého hospodaření doposud nezveřejnilo 82 procent společností. Podle analýzy poradenské společnosti Bisnode, která má k dispozici nejrozsáhlejší databázi finančních výkazů a platebních informací o firmách, informační povinnost v období mezi lety 2014 a 2017 nesplnila nadpoloviční většina firem. Za posledních sedm let ani jednou výsledky hospodaření nepublikovalo více než 126 000 společností, což je čtvrtina ze všech registrovaných firem v ČR.

„Možná se blýská na lepší časy. Po vzoru Slovenska, kde jsou finanční výkazy k dispozici pro většinu firem, chce ministerstvo průmyslu a obchodu současný stav změnit. V rámci balíčku, který by měl snížit administrativní zátěž podnikatelů, plánuje, že účetní výkazy by rejstříkovým soudům nepředávaly samotné firmy, ale berní úřady. To by, podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu a obchodu, mohlo platit již za účetní rok 2020,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová. „Touto změnou by se narovnalo podnikatelské prostředí a všechny firmy by tak měly stejné podmínky. Stávající stav totiž paradoxně škodí poctivým podnikatelům, kteří si své zákonné povinnosti plní,“ dodala Petra Štěpánová z Bisnode.

„Z protikorupčního hlediska je práce s rejstříkovými soudy velmi důležitá. Po změnách voláme dlouho a nechápeme, proč navrhovaný automatizující systém nepřišel už dávno. Omezilo by to provozování nastrčených firem, se kterými se tak často setkáváme při kauzách okolo veřejných zakázek nebo dotacíEU,“ dodal ředitel Nadačního fondu proti korupci Karel Škácha.

Podíl firem, které v letech 20142018 nesplnily informační povinnost
 
Zdroj: Bisnode (*data k 6. 8. 2019)

Postoj firem ke zveřejňování finančních výkazů ve sbírce listin se liší v závislosti na jejich oboru podnikání, objemu tržeb nebo registrovanému sídlu.

TOP 5 nejhorších oborů činnosti podle plnění informační povinnosti za rok 2018

 Zdroj: Bisnode (*data k 6. 8. 2019)

TOP 5 nejlepších oborů činnosti podle plnění informační povinnosti za rok 2018

 Zdroj: Bisnode (*data k 6. 8. 2019)


Podíl firem, které nesplnily informační povinnost v letech 20142018 podle tržeb
Z dlouhodobých statistik Bisnode vyplývá, že čím společnost vykazuje vyšší tržby, tím je plnění informační povinnosti spolehlivější. Pokud firma generuje roční tržby vyšší než jednu miliardu, je podíl firem, které v tomto ohledu porušují zákon nižší než 10 %. Opačný trend lze sledovat u podnikatelských subjektů, které tržby neuvádí. V této skupině firem informační povinnost neplní zhruba 80 % subjektů.


 Zdroj: Bisnode (*data k 6. 8. 2019)


Podíl firem, které nesplnily informační povinnost v letech 20142018 podle sídla
Praha patří mezi regiony, kde podniká největší podíl firem, které se vyhýbají plnění informační povinnosti. Za rok 2017 finanční výkazy do sbírky listin neuložilo 68,2 % pražských firem, což je o 6,9procentních bodů nad celorepublikovým průměrem.


 Zdroj: Bisnode (*data k 6. 8. 2019)

Bisnode

Bisnode je jedničkou v oblasti poskytování ekonomických informací o společnostech a podnikatelích. Analyzuje obrovské objemy dat, nachází souvislosti a interpretuje je do informací, které jsou srozumitelné pro zákazníky a tím jim umožňuje přijímat správná a chytrá rozhodnutí, zvyšovat tržby a minimalizovat rizika. Kvantitu mění na kvalitu, velká data (Big Data) mění na chytrá data (Smart Data). Bisnode působí v 19 evropských zemích a díky strategickému partnerství s Dun & Bradstreet poskytuje informace z více než 190 zemí světa o 300 milionech firem z celého světa.

Více se můžete dozvědět na: www.bisnode.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688