Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Okénko investora  |  27.05.2024 13:49:55

ETF zaměřené na čistou energii zaznamenávají po poklesu výkonnosti oživení

V posledních letech jsme byli svědky obrovských investic do obnovitelných zdrojů energie, které podnítila pandemie, energetická krize a změna klimatu. Přesto burzovně obchodované fondy (ETF) spojené s odvětvím čisté energie vykazovaly v posledních letech klesající trend ve srovnání s ETF zaměřenými na ropu a zemní plyn. Nedávné poznatky však naznačují, že se tento trend začíná obracet.

 

Obnovený zájem o ETF na zelenou energii v roce 2023 pramenil z rostoucí politické podpory a povědomí o problémech v odvětví obnovitelných zdrojů energie. ETF vázané na těžbu uranu a technologie obnovitelných sítí zaznamenaly silné zisky, což odráží optimismus investorů v těchto odvětvích. Například ETF Global X Uranium ETF (URA-A) od začátku roku překonalo ETF Nasdaq Smart Grid Infrastructures ETF (GRID-Q) a ETF S&P oil & gas exploration and production ETF (XOP) se ziskem 17 procent oproti 12 procentům, respektive 10 procentům u ropných ETF, uvádí The Globe and Mail. *

 

Cenová výkonnost ETF Global X Uranium ETF (URA), Nasdaq Smart Grid Infrastructures ETF (GRID) a S&P oil & gas exploration and production ETF (XOP) za posledních 5 let (zdroj: Yahoo Finance)*.

 

Volatilní roky

 

I když některé zelené fondy dosáhly lepších výsledků, faktem zůstává, že mnohé z nich jsou stále v červených číslech. V posledních několika letech zažily zelené energetické ETF volatilní cestu, která odráží měnící se náladu investorů a dynamiku trhu. Rok 2020 znamenal prudký nárůst poptávky po obnovitelných zdrojích energie, a to nejen díky vládní podpoře, ale také pandemii koronaviru. Tyto události měly dopad na fondy obou sektorů. Zatímco fondy zelené energie rostly, například iShares Global Clean Energy ETF (ICLN), který za jeden rok posílil o přibližně 180 %, fondy spojené s fosilními palivy se propadly. Výše zmíněný S&P oil & gas exploration and production ETF (XOP) se ve stejném období propadl o více než 40 procent. Do roku 2022 se situace obrátila a zelená energie, jejíž pandemií ovlivněné zpoždění dodavatelského řetězce a výrazné zvýšení úrokových sazeb způsobily, že se nacházejí v klesajícím trendu, který stále přetrvává. Zatímco podpora zelených investic byla obrovská, ETF zaměřené na tento sektor čelily za poslední dva roky poklesu až o 70 %, zatímco fosilní ETF zaznamenaly více než 50% zisky. *

Výkonnost ETF iShares Global Clean Energy (ICLN) za posledních 5 let (zdroj: Yahoo Finance)*

 

Příčinou jsou především sazby

Odvětví obnovitelných zdrojů a energetiky se kvůli vysokým počátečním nákladům obvykle spoléhá na dotace a půjčky. Proto je dopad změn úrokových sazeb nejvýznamnější. Současné vysoké úrokové sazby zdražují půjčky, což zvyšuje náklady společností a snižuje ziskovost. Kromě toho se společnosti dostaly pod tlak také v důsledku snížení spotřebitelských cen energie v době, kdy náklady rychle rostly. Rostoucí ceny ropy způsobené omezením dodávek v důsledku geopolitického napětí, například útoků na Izrael, způsobily pokles zájmu o sektor zelené energie a jejich ETF. Jak poznamenal ETF stream, nepříjemnou zprávou je také očekávané snížení dodávek ropy ze strany OPEC, které by mělo zvýšit ceny ropy. [1]

 

Pozitivní výhled do budoucna

ETF na zelenou energii vykazují známky oživení, což by mohlo jejich výkonnost v letošním roce obrátit do kladných čísel. Odborníci vidí silné vyhlídky na dlouhodobý růst, který se podle společnosti Morningstar neobejde bez překážek, jako je byrokracie nebo problémy s dodávkami. Kromě podpory, jako je snížení sazeb a řešení geopolitických otázek, by mohlo důvěru investorů v investice do čisté energie zvýšit například začlenění dalších trendů v oblasti skladování, dodavatelských řetězců a technologického pokroku. 

 

Umělá inteligence může pomoci

Umělá inteligence může díky svému mnohostrannému využití poskytnout klíčovou pomoc při přechodu na zelenou energii a snižování nákladů na ni. Jedním z nich je využití schopnosti analyzovat obrovské množství dat ze satelitů a monitorovacích stanic, což provozovatelům usnadní předvídat změny počasí, zajistit stabilnější a spolehlivější výrobu, zvýšit účinnost systémů v reálném čase a snížit náklady. Analýza pomocí umělé inteligence hraje roli také při zlepšování řízení energetických sítí a infrastruktury, kdy společnosti mohou snadněji přijímat strategická rozhodnutí týkající se zavádění a návrhu energetických sítí. Mimo jiné může prostřednictvím předpovědí zajistit spolehlivost a dlouhou životnost infrastruktury.

 

Přizpůsobení se trendu

Ropné společnosti rovněž zaznamenávají změny v globálních investicích a snaží se tomuto trendu přizpůsobit. Jednou z takových společností je mezinárodní ropná společnost BP (BP), která zvyšuje investice a zaměřuje se na výrobu bioenergie, infrastrukturu pro nabíjení elektromobilů, obnovitelné zdroje energie a zachycování a ukládání uhlíku. Mezi významné kroky patří akvizice společnosti Archaea Energy a investice do společnosti TravelCenters of America. Společnost BP usiluje o dosažení významné kapacity obnovitelných zdrojů energie do roku 2030 prostřednictvím větrných a solárních projektů na pevnině i na moři.

 

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



Wonderinterest Trading Ltd

Váš úspěch je pro nás prioritou, a proto ke klientům přistupujeme individuálně. Společnost Wonderinterest Trading Ltd tvoří tým nejlepších odborníků a vyškolených profesionálů, kteří jsou připraveni poskytnout vám pomoc při vstupu do světa investic tím správným způsobem - cestou k úspěchu. Wonderinterest Trading Ltd je kyperská investiční společnost (CIF), která je regulována a dohlížena Kyperskou komisí pro cenné papíry (CySEC) s licencí číslo 307/16. Poskytuje klientům obchodní příležitosti v dynamickém prostředí globálních trhů.

Více informací na https://www.wonderinterest.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 11:33  Čokoláda jako luxusní zboží? Cena čokolády se může do konce roku zdvojnásobit Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Po   9:27  FED jako významný hráč na finančním trhu Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Et 14:52  Zlato zažilo obnovenou nákupní dynamiku Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Út 19:39  Trh NFT kolísá, bitcoinové tokeny však rostly Ali Daylami (BITmarkets)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688