Inzerce (Inzerce)
Akcie ve světě  |  23.05.2024 16:12:51REKLAMA

Skvělé výsledky Nvidie! Předežene Apple a Microsoft?

Výsledky Nvidia

Včera večer oznámila své výsledky americká společnost Nvidia. Ta je pravděpodobně nejznámějším světovým výrobcem herních grafických karet. Tento segment je však již řadu let zanedbatelný ve srovnání se segmentem datových center. Ve skutečnosti je Nvidia pravděpodobně nejdůležitější společností na vlně umělé inteligence, která nás provází již téměř 2 roky. Tato společnost totiž navrhuje specializované čipy, které se používají k provádění složitých výpočtů pro trénování modelů AI.

Nvidii zatím prakticky nikdo nemůže konkurovat, co se týče výkonu ani rozsahu, v jakém je schopna čipy dodávat, a právě proto za ně může chtít neuvěřitelné množství peněz. Každý takový čip stojí desítky tisíc dolarů a všichni velcí hráči na poli umělé inteligence, například Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta nebo Tesla, tyto čipy od Nvidie nakupují v desetitisících kusů.

Pohled na aktuální kvartální výsledky

Tento obrovský boom posledních čtvrtletí způsobuje, že společnost Nvidia dosahuje v prvním čtvrtletí neuvěřitelných čísel. Tržby vzrostly meziročně o 262 %, zisk dokonce o 600 %. Při tržbách 26 miliard dosáhla Nvidia zisku 15 miliard, což představuje čistou marži 57 %, které se žádná jiná společnost nemůže rovnat. Zdaleka nejdůležitějším segmentem jsou datová centra, kam Nvidia dodává čipy pro umělou inteligenci. Tento segment vygeneroval 22,6 miliardy dolarů z 26 miliard a meziročně roste o neskutečných 427 %.

Společnost ve zprávě a na rozhovoru s investory uvedla několik pozitivních bodů. Nová generace čipů by měla firmě začít brzy přinášet pěkné peníze, Nvidia si je také samozřejmě vědoma, že takovou pozici má jen díky tomu, že je technologicky napřed před konkurencí, a proto plánuje vydávat nové verze čipů každý rok. Ty budou oproti předchozím generacím výkonnější a úspornější. Pozitivní je také to, že společnost uvádí, že i s novými verzemi je poptávka stále mnohem vyšší než nabídka, a že tomu tak bude minimálně do příštího roku.

Ostatní segmenty, tedy herní, profesionální vizualizace, automobilový průmysl a robotika, přinesly také pěkná čísla, ale v kontextu vývoje akcií se všechny oči upírají v podstatě jen na segment datových center. Pozitivní však je, že společnost neztrácí dech jinde, což by mohlo být pro trh negativním signálem. Aby těch pozitivních zpráv nebylo málo, Nvidia kromě dobrých čísel zveřejnila i velmi pěkný výhled. Pro aktuální čtvrtletí vidí společnost tržby na úrovni 28 miliard dolarů a pravděpodobně také opět dosáhne rekordního zisku. Akcie na výsledky reagovaly v after marketu růstem o zhruba 6 %, což je posunulo až nad hranici 1 000 USD, tedy na historická maxima.

Zdroj: xStation

Vzhledem k výraznému růstu v posledních měsících jsou však akcie pro některé investory méně dostupné (i když díky zlomkům to u většiny makléřů neplatí), a Nvidia proto oznámila rozdělení akcií (tzv. stock split) v poměru 1:10. Pokud by si akcie společnosti Nvidia zachovaly svůj dnešní růst, tržní kapitalizace by dosáhla zhruba 2,4 bilionu dolarů. Jen pro srovnání, největší společností na světě je v současné době Microsoft s 3,2 bilionu dolarů a druhou společností je Apple s 2,9 bilionu dolarů.

Nvidia tedy není tak daleko od toho, aby tyto společnosti dohnala, a pokud by společnost měla ještě několik dobrých čtvrtletí, na které by akcie reagovaly růstem, mohla by z hlediska tržní kapitalizace předstihnout Apple nebo Microsoft a stát se největší společností na světě. Samozřejmě nic není jisté, Nvidia může podat horší výsledky, nebo mohou být i dobré, ale trh bude reagovat negativně, nicméně při současném sentimentu by k této situaci skutečně mohlo dojít. Více informací o nejnovějších výsledcích společnosti Nvidia naleznete v tomto videu od společnosti XTB.

Pokud chcete akcie společnosti Nvidia obchodovat sami, u XTB tak můžete učinit bezplatně i za pomocí Frakčních akcií. Pro více informací navštivte: https://cz.xtb.com/nepreplacejte-pri-investovani-do-akcii

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.


Výsledky firem - tržby, zisk

Pá 17:44 Co se děje ve firmách? (Patria Finance) Investice

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:38  S&P 500: A ještě výše! Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:24  Amerika včera mírně rostla, Evropa výrazněji klesala Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688