Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  26.05.2024 13:41:57

Pražskou burzu po zeleně neutrálním týdnu čeká nejspíše pokles. Také ale hospodářské výsledky a přítok dividend

  • dividendový index PX-TR vytvořil nová historická maxima – ve čtvrtek se intradenně dostal až nad 3 922 b.
  • PRIMOCO má potencionálního nového 5% akcionáře z Německa
  • ve středu hospodářské výsledky za 1. čtvrtletí zveřejní VIG, čekají se v týdnu zprávy také od PILULKY
  • páteční závěrečné kurzy budou určující pro pravidelnou čtvrtletní aktualizaci domácích indexů

Na globálních akciových trzích se v týdnu zdálo, že aktuálně jako by již neměly sílu k dalšímu růstu. A to přestože v rámci poslední měsíce trhy sledovaná oblast AI dostala pozitivní zprávy v podobě výsledků společnosti NVIDIA. Nakonec díky nim ale dokázal alespoň index Nasdaq dosáhnout nových historických maxim, zatímco třeba německý DAX ze svých maxim sestupoval. U nás pražská burza nakonec předvedla zřídkakdy vídaný jev, kdy žádná emiseindexu PX nedosáhla v týdnu více než 2% změny. Tři emise navíc zakončily na „nule“, u zbytku byl poměr mezi rostoucími a klesajícími vyrovnaný. Index PX tak nakonec zakončil týden zeleně neutrálně, když pokusy o růst opakovaně ukazovaly stopku u hodnoty indexu u hladiny 1 575 b. Tato nová více než 16letá maxima jsou dle některých indicií navíc právě nejspíše stopkou i pro nejbližší dobu. V příštím týdnu lze totiž „sázet“ na jižní směrování indexu.

Důvodem by měl být očekávaný kurzový pokles obou váhově v indexu výrazných rakouských titulů, jelikož se shodně od pondělí budou obchodovat již bez nároku na letošní dividendu. Zmínit lze, že valné hromady akcionářů schválily nejen navrhovaný požitek, ale i ostatní body agend. Zatímco ve středu u ERSTE vždy cca 72 % přítomných hlasů, v pátek v případě VIG vždy dokonce cca 83 %. Tituly v týdnu zaznamenaly svá nová dlouhodobá maxima, nakonec ale již zakončily níže.

 

Třetí „červený“ týden zaznamenaly akcie COLT, kde zbrojařská společnost oznámila, že další valnou hromadu uspořádá opět distančně. Uskuteční se v době mezi 7.-27. červnem a bude vedle avizované 30 dividendy schvalovat i možný odkup vlastních akcií. Podrobnosti, včetně i detailů za jakých kurzových podmínek půjde získat dividendu místo v hotovost také v akciích, firma zveřejní 7. června. Každopádně rozhodný den pro nárok požitek by měl být 4. července.

Poslední ztrátovou emisí byly v týdnu akcie PRIMOCO. Obchodovaly se za velmi podprůměrné likvidity, ani jednu seanci objem nepřekročil 400 tis. Kč. V likviditě tak byly překonány i dvěma emisemi z trhu Start – KARO LEATHER a především BEZVAVLASY, u nichž objemy v souhrnu dosáhl vlastně nadprůměrných 4,1 mil. . Každopádně k akciím výrobce bezpilotních letounů se objevilo regulatorní hlášení, kdy německý podnikatel Nico Scharfe oznámil možné získání 5% podílu ve firmě. Jeho firma PLATH totiž již k 10. květnu získala opci na koupi 235 477 akcií PRIMOCO k 15. listopadu 2024. Za jakých finančních podmínek a od koho firma nezveřejnila. Vzhledem k akcionářské struktuře firmy se však zdá více než pravděpodobné, že potencionální prodej přichází v úvahu od jednoho ze dvou hlavních majitelů. Buď od G.Füllöppeho či od samotného šéfa L.Semetkovského. Ani jeden však regulatorní hlášení nepodal. U šéfa firmy by to však znamenalo pokles pod majoritní 50% podíl, tedy hlášení by byl povinen podat. Transakce tak indiciemi směřuje k Füllöppemu.  

Pražskou burzu v zelených číslech nejvýrazněji podržely akcie ČEZ, které tak dokázaly posílit třetí týden v řadě. Podporou byly rostoucí ceny elektřiny. Nejbližší roční kontrakt se letos vůbec poprvé navrátil zpět nad hranici 100 EUR/MWh. Energetická společnost zveřejnila také pozvánku na letošní valnou hromadu, která se uskuteční v pondělí 14. června tradičně v Kongresovém centru Praha. Každopádně konečně tak představenstvo oznámilo svůj návrh dividendy, a to ve výši 52 . Tedy na horní hranici pásma platné dividendové politiky (60-80 % očištěného zisku). Zda stát opět podá protinávrh, by mělo být známo nejpozději 10 dnů před VH, do kdy tak lze dle stanov firmy učinit.

Druhou nejrůstovější emisí se za nízké likvidity v týdnu staly mimo index PX stojící akcie PILULKA. Firma má posledních 5 dní na to, aby dodržela svůj slib zveřejnit v květnu detailní analýzu probíhající transformace firmy, výsledky za 1. čtvrtletí, potažmo stále chybějící i výsledky/Výroční zprávu za loňský rok.

Již pátý týden v řadě neutrpěly ztráty akcie KOFOLA. Investoři v nadcházejícím týdnu rovněž očekávají firemní zprávy, resp. pozvánku na letošní valnou hromadu, jejíž součástí by měly být detaily k avizované dividendě 13,50 .

K domácím bankám možno zmínit ve výsledku v týdnu mírně zelená čísla, když osud potencionální bankovní daně přitom stále visí ve vzduchu. Zatímco akcionáři MONETA se fyzicky letošní dividendy dočkali v uplynulém týdnu, akcionáři KB v pondělí. Ve stejný den v přepočtu výrazných 32,5 mld. hrubého navíc zamíří k akcionářům ERSTE a VIG. Burzy tak mohou očekávat přítok nových financí.

 

Pražská burza si každopádně s končícím květnem udržuje letos solidní celkové 14,5% zhodnocení. Tedy dle indexu PX-TR, který navíc zohledňuje i výplatu dividend. Dle tohoto indexu pražská burza v týdnu dále posunula svá historická maxima. Připomenout možno covidová minima z března 2020, kdy index propadl k hranici 1 300 b. Za čtyři roky zkrátka svou hodnotu již ztrojnásobil.

V polovině června dojde k pravidelné čtvrtletní aktualizaci báze domácích indexů. Do jaké míry se například budou krátit váhy nyní nadlimitních akcií ERSTE či ČEZ budu směrodatné závěrečné kurzy z 31. května. V pátek lze zkrátka očekávat v závěrečné aukci nadprůměrnou aktivitu, potažmo likviditu.

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688